Auteur Topic: ik vraag mij af..  (gelezen 1704 keer)

Karma

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 5848
    • Escha's site
ik vraag mij af..
« Gepost op: januari 29, 2016, 23:05:49 pm »
Zoekend naar lijnen voor een werkende tervueren rijst bij mij toch een vraag.. wat is er anders gegaan hier in de lage landen wat betreft het gebruik en het verlies van moed bij de tervueren? En groenendaeler  ook overigens.
Vaak zie je hele lijnen gebruikt voor de africhting komend uit complete tervueren  lijnen vaak zie je toch ring staan IPO (zij het anders aangegeven) terwijl je op veel lijnen hier niets daar meer van terugvind. Onze zuider buren hebben nog een zwaar gehoorzaamheid programma waar ook verdediging nog in terug komt  maar waarom is dit bij ons niet..  Waarom is het hier bijna compleet uitgestorven op een enkeling na. Natuurlijk  word het nog gewerkt met de langhaar hier en ik heb zelf ook actief meegelopen  met de andere sporten maar voor haar op IPO te zetten heeft dat ons ( ik, de hond en de pakwerker) bloed zweet en tranen gekost.
Ik vind het een zwaar verlies van ons variĆ«teit,  wat ooit niet zoveel verschilde van de kortharige.
Ik ben heel blij met mijn hondje en had eventueel ook hier in Nederland een lijn waar ik heel graag een hond uit had willen hebben maar het is zo zonde dat wanneer we dit eventueel  zouden wensen een hele dag moeten reizen om een hond te moeten aanschaffen met de wensen die ik specifiek wil zien in de hond.
« Laatst bewerkt op: januari 29, 2016, 23:17:22 pm door Karma »
a dog is not for in the living, it is a living!

do

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3576
Re: ik vraag mij af..
« Reactie #1 Gepost op: januari 29, 2016, 23:53:57 pm »
Inderdaad, je ziet ze niet zoveel in IPO, alhoewel ze zijn er hoor. Toch bij ons op de club en die halen ook mooie resultaten op show.

Zelfs op belgische ring een groenendaler hoogste categorie van Marc, verleden jaar belgisch kampioen geworden trouwens.
Guido speelt ook belgische ring met tervuren, vroeger ook veldwerk, wat geen simpele discipline is. Heerlijk honden, al zijn ze toch heel anders dan de mechelaar.

Ze zijn er dus wel, alleen niet in grote getallen. Denk eerder dat dit vraag en aanbod is, of ik moet het verkeerd zien?
De honden van Guido vindt ik persoonlijk super (al ben ik een mechelfan), echter de doorsnee liefhebben noemt ze dan eerder te pittig als huis-tuin en keukenhond.

Ik hou van de werkmechellijn, al vindt ik ze persoonlijk niet het mooiste ras op aarde. Het is hun karakter die het hem doet voor mij, zeer natuurlijk enz. Maar als ik eerlijk ben, wel, al had de terveuren (vindt ik mooier trouwens) het zelfde karakter, zou ik bedanken wegens hun langere haren. De mechel is na een modderbad snel droog en in een wip geborsteld.
Al zal er waarschijnlijk variatie zitten op de kwaliteit van vachten bij de tervuren en de groendendaler.