Auteur Topic: stamboom  (gelezen 5078 keer)

do

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 3576
Re: stamboom
« Reactie #15 Gepost op: januari 31, 2016, 16:02:45 pm »
Hungry, je hebt een punt, indien mogelijk kan je inderdaad de stambomen opvragen van de ouders en dan zelf eventueel een DNA-test laten doen om 100% zekerheid te krijgen of die afkomst klopt. Echter dan weet je de afkomst en zal je toch de volledige procedure moeten volgen om te voldoen aan de st hubertus eisen. Dit zou dus een pluspunt kunnen zijn om inteelt uit te sluiten en de bloedlijnen onder de loepe te nemen.

Algemeen:
Echter het is niet omdat je hond aangekeurd is, dat je zomaar een stamboom verkrijgt. Stambomen komen er naar mijn weten pas in de 5e generatie.
Aankeuringen, inderdaad daar gaat het over het uiterlijk van de hond, dit zegt niets over zijn gezondheid, erfelijkheid, nog mogelijke verborgen fysiek beperkingen (ellebogen, heupen,...). Trouwens honden met stamboom moeten ook aangekeurd worden voordat je kan gaan fokken met hen.
En als je ziet wat er verleden jaar gepasseerd is in de aankeuringen (zelfs met stamboom), ligt de lat daar ook heel laag naar mijn gevoel.
Voor werklust kan je  de CQN-proef doen (mag trouwens als je de procedure correct volgt, anders kan je niet deelnemen met een stamboomloze hond).
Voor capaciteiten rond pakwerk, wel dan kan je je gaan bewijzen in ringwerk of IPO. Ook in die disciplines kan je deelnemen indien de juiste procedures worden gevolgd. Trouwens wat er niet in zit zal je er niet uithalen, heeft ze geen bijtcapaciteiten, wel dan zal je het er niet kunnen intrainen, dat is puur inborst. Zijn de resultaten daar goed, wel dan zal je wel iemand krijgen die interesse heeft om een dekking te geven (zelfs eventueel van reu met stamboom).
Van inteelt zou er sprake kunnen zijn, echter door outcrossen sluit je dit uit. Evident is dat je ellebogen en heupen laat scannen voordat je gaat fokken met deze ouderdieren, echter dit gebeurd ook niet standaard (niet verplicht) bij belgische herders met stamboom. Dus ook de dekreu, of het moest zijn dat hij al jaren meedraait op hoger niveau ring of IPO, want die zouden dit werk niet kunnen doen met ernstige lichamelijke defecten.

Al ben ik niet echt een voorstander om te gaan fokken met een stamloze hond, ik ga dit dan ook niet promoten, echter wanneer het een exemplaar is van grote waarde doordat de bewijzen er zijn, dan zou het me niet tegenhouden, om die in te brengen in een bestaande bloedlijn.

Stambomen geven je een beeld van afstamming, echter het geeft je totaal geen beeld van genetische defecten als je er niet "echt" in verdiept. En dan nog, je krijgt meestal te zien, wat men je wilt laten zien. Op vrijwel iedere lijn zitten er defecten, hoe klein ze ook zijn. Het kost je jaren door mee te draaien in de hondenwereld dat je ogen er voor opengaan.
En dan is dit nog maar een tipje van de sluier.

Of ik kan de fok met stamboomloze honden (ST-Hubertus) volledig afkeuren, zodat ze in het hoekje van een ander bond terechtkomen, waar deze procedures niet zo nauw zijn.
Maar dan besef ik tegelijk dat de genenpoel ST-Hubertus nauwer en nauwer wordt en we met tijd zullen moeten terugvallen op honden buiten die lijnen. Of we ver in het buitenland op zoek moeten gaan voor een dekking van notabene ons BELGISCH ras. Dus is het uiteindelijk uitstel van executie.

Persoonlijke noot:
Zolang medische dossiers niet gekoppeld worden aan stambomen zal dit ons nooit openlijkheid geven.
De medische wereld is reeds te hoog ontwikkelt, zodat natuurlijk selectie uitgesloten is en de stap om medische rapporten te koppelen aan verbod tot fok, is er niet en zit er ook niet aan te komen.