Auteur Topic: bijten naar gezicht  (gelezen 1619 keer)

js84

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 23
bijten naar gezicht
« Gepost op: oktober 20, 2014, 19:10:54 pm »
Dag Allemaal,

Onze pup (mechelaar) is momenteel 6.5 maanden. Wij merkten nu en dan al als wij hem aaien dat hij wel eens naar ons gezicht durft te happen. Dit komt niet agressief over, maar als uw neus tussen de tandjes zit voel je het wel even.

Ik vermoed dat hij dit doet om te spelen, maar ik wil het hem definitief afleren. Waarom doet hij dit volgens jullie, en hoe kan ik hier gepast op reageren?

groetjes

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: bijten naar gezicht
« Reactie #1 Gepost op: oktober 20, 2014, 20:27:36 pm »
hou je gezicht van de hond weg als je hem aait.

Misschien komt het bij je pup die nota-bene gelet zijn leeftijd geen tandJES heeft maar een compleet of quasi compleet  en krachtig tandengebit als nogal bedreigend of opwindend over als je met je gezicht  tegenover het zijne plaatst terwijl je hem aait. Ik aai mijn hond enkel als beloning voor commando 's als ik geen snoepjes meer heb. Ervaar dat een hand op zich nogal bedreigend alleszins verwarrend overkomt indien ik die niet associeer met goed gedrag. Gebruik ik in combinatie met een 'goed zo'.

Zolang ze pup is aai ik haar niet zonder dat ze er moet 'voor werken'. Ik zal haar NOOIT aaien en tegelijkertijd mijn hoofd ter hoogte van het hare brengen.

Wanneer ze echt lief is (platte oren en lang smoeltje) en ze is helemaal rustig durf ik haar 'likjes' laten geven maar ik kijk eerst naar haar gemoedsrust en zonder haar te aaien. Meestal 's avonds als ze voldaan is van het 'werken' en voor het slapengaan is dat de regel geworden, ik let er wel voor dat mijn hoofd niet op gelijke hoogte komt van het hare. Ik blijf rechtstaan en ze moet zich wat rekken om door het vensterraam met haar voorpoten op de vensterbank nog goede nacht te wensen. Haar tong kan dus amper aan mijn kin.

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: bijten naar gezicht
« Reactie #2 Gepost op: oktober 21, 2014, 16:51:55 pm »
Een probleempje om even mee bezig te gaan.

Ik zou in eerste instantie ook voorkomen door je gezicht niet al te makkelijk bereikbaar te maken. Realiseer je dat dit heel normaal hondengedrag is én dat iets af-leren niet kan. Bedenk liever wat je in plaats van dit gedrag wel wil en vraag dat elke keer als ze naar je gezicht wil opspringen of happen. Bedenk een gewenst gedrag dat niet te verenigen is met het naar je gezicht opspringen/in je gezicht happen.

Ga ook na wanneer hij het doet. Is hij dan heel erg druk, spelen jullie dan fysiek met hem? Of doet ie het ook als hij rustig is. Gebruik deze informatie ook bij het bedenken wat ander gewenst gedrag kan zijn.

Voorbeeldje: Onze Oscar sprong als ik thuiskwam altijd heel erg wild tegen me aan en gaf dan kopstoten. Leuk voor de bloedneuzen. Wij hebben hem geleerd dat als ik thuis kom, hij een speeltje moet gaan pakken. Dat leidt hem even af, geeft hem even iets te doen en dan gaat ie even een paar rondjes rennen met zijn speeltje om zijn opwinding in kwijt te kunnen. Is hij dan iets afgekoeld, dan kan ik hem aaien terwijl hij gewoon op de grond blijft staan.
Het duurt vaak wel eventjes voordat je zo'n nieuwe routine erin hebt, dus blijf heel alert om in die periode zoveel mogelijk de momenten dat het voor kan komen te voorkomen en veilig te houden. Ik denk ook totaal niet dat het agressief of gevaarlijk bedoeld is, maar wij mensen zijn nou eenmaal wat kwetsbaar en je gezicht wil je wel heel houden natuurlijk!