Auteur Topic: Hoe stress en agressie aanpakken?  (gelezen 2907 keer)

nana2675

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Hoe stress en agressie aanpakken?
« Gepost op: maart 27, 2017, 16:04:41 pm »
Goedemiddag,

In september vorig jaar adopteerde ik via het asiel een Mechelse scheper (met weinig achtergrondinfo wegens inbeslagname).  Ziva is van in het begin al een zenuwachtig beestje, maar ik weet uit ervaring dat dit ook een typisch verschijnsel is bij Mechelaars. Deze zenuwachtigheid was trouwens één van de redenen dat de voorlopige adoptie wat gerokken werd vooraleer tot definitieve adoptie werd overgegaan.

De voorbije maanden leerden we leven met haar zenuwachtige heen-en-weer getrippel en ook met de vernielingen die ze regelmatig aanricht, echter, sinds we begin vorige maand de poes van een vriendin adopteerden, bereikt haar zenuwachtigheid een hoogtepunt. Ik begrijp dat iedereen moet wennen (zowel de oude als de nieuwe huisgenoten), en dat iedereen zijn/haar nieuwe positie moet vinden binnen het geheel. En ik probeer wel geduld en begrip te tonen, maar ze heeft intussen toch al bijna 2 maand de tijd gehad om aan haar nieuwe huisgenoot te wennen.

Onze andere huisgenootjes (hond+katten) leven intussen trouwens al enkele weken vreedzaam samen (na wat voor de hand liggende strubbelingen de eerste 2 weken), en durven ze zelfs al eens allemaal op één groot gezellig hoopje te liggen. Enkel... Ziva... die doet hier niet aan mee en jaagt iedereen (letterlijk) de kasten op.

De nieuwe kater is trouwens een onbevreesd en heel rustig beestje die zich liever op een veilig plaatsje schuilhoudt en enkel zijn klauwen uitslaat als Ziva naar hem hapt (dus wettige zelfverdediging) Hij is dus zeker geen exemplaar die Ziva triggert door haar uit te dagen. ’s Avonds ontpopt hij zich wel tot een enorme knuffelaar die zich op schoot nestelt wanneer de mogelijkheid zich voordoet, dus dat kan jaloezie bij Ziva verklaren.

De zenuwachtigheid uit zich niet enkel in het continue onrustig heen en weer lopen en het jagen op de katten, maar ook in slechte concentratie/negeren. Als ik mij de laatste tijd met haar bezig hou door bij haar te gaan zitten en haar te aaien en tegen haar babbel, of gewoon om haar een commando te geven, kan ze haar aandacht er niet meer bijhouden. Binnen de paar seconden verlies ik haar aandacht, negeert ze mij compleet, kijkt ze schichtig rond zich op zoek naar de katten, en probeert ze zo snel mogelijk weer “te ontsnappen” aan mijn nabijheid/commando's/knuffels/etc. 

De enige moment dat ik haar aandacht en interesse kan behouden is wanneer ik met haar (alleen!!zonder partner/kind) ga wandelen en spelen, dan verandert ze weer even in een droomhond.
Echter, van het ogenblik dat we thuis zijn, zijn we terug bij af… Ongeacht of ik nu een half uurtje of vier uur aan een stuk met haar alleen ben bezig geweest...

Mijn probleem is nu niet alleen dat haar groeiende zenuwachtigheid momenteel zo extreem wordt dat het de spuigaten uitloopt, maar vooral dat ze regelmatig ook agressief gedrag begint te vertonen.
Dit uit zich niet naar mijzelf (‘haar’ baasje) toe, maar vooral naar mijn partner (continu grommen en haar tanden bloottrekken als ze denkt dat ik niet in de buurt ben). Dit "achterbakse" gedoe verlegt zich -volgens ervaringen van mijn partner- intussen nu ook naar onze driejarige dochter. Grommen, tanden bloot, knippen...

Kunnen jullie me een manier/middel aanraden om Ziva terug wat rustiger te krijgen? Om haar stresspieken wat te nivelleren, en vooral ook om agressie te voorkomen?
• Wie ooit gezegd heeft 'Diamonds are a girls best friend', heeft nooit een hond gehad •

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: Hoe stress en agressie aanpakken?
« Reactie #1 Gepost op: maart 27, 2017, 17:25:41 pm »
Hoeveel katten en honden lopen er in huis? Dit is me niet zo duidelijk. Je hebt ook kinderen?
Wat me wel duidelijk is is het gegeven dat de Mechelaar eerder een nerveus type lijkt die constant gestresseerd is door de omgeving. Het lijkt me natuurlijk moeilijk om de omgeving aan te passen om te remediëren.
Ik kan je eigenlijk geen zinniger advies geven dan de Mechelaar op een of andere manier een eigen rustige stek aan te bieden. In de tuin in een kennel. Misschien hebben anderen er een betere oplossing voor.

nana2675

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Re: Hoe stress en agressie aanpakken?
« Reactie #2 Gepost op: maart 28, 2017, 09:09:50 am »
Hey Hungry,
We hebben een uitgebreid gezinnetje waar ik vooral onze 4 katten, 2 honden, en 1 dochtertje in rekening breng. (de kippen, konijnen, cavia, vissen, vogels,... vormen geen trigger voor Ziva)

En hoe raar het ook klinkt voor een Mechelaar, Ziva is een echt binnenbeest. Enkel als we gaan wandelen en apport-spelletjes doen zie je haar genieten van het buiten zijn. Ik heb een grote tuin beschikbaar, maar daar wil Ziva enkel in als ik zelf mee in de tuin vertoef, om heel even (max 5 min.) rond te crossen met haar maatje (de andere hond), en om haar behoeftes te doen. Vanaf het moment dat ik uit het zicht ben, staat ze aan de deur te krabben tot ik haar terug bij mij laat (ja, ze is extreem aanhankelijk).

Afzonderen in een kennel hebben we al geprobeerd bij mijn stiefdochter thuis. Zij heeft twee zééér ruime buitenhokken voor haar Mechelaars. Ziva gaat er regelmatig mee op bezoek, maar... als ze in de buitenverblijven wordt gestopt, wordt ze nOg zenuwachtiger dan anders. Zeker als ze denkt dat wij (mensen) weg zijn. Dan huilt ze ook de hele buurt bij elkaar, loopt ze de hele tijd heen en weer, bijt ze in het hondenhuisje, bijt ze in de afsluiting, en graaft ze om uit de ren proberen te komen... Het maakt ook geen verschil of ze alleen in een van de kennels blijft, of ze er samen met een van de andere honden wordt gestoken. De hond(en) word(en) quasi compleet genegeerd, ze heeft alleen oog voor de richting waarin ik ben verdwenen. Soms lijkt het alsof ze de afzondering van haar baasje ervaart als straf.

Bij ons thuis binnen hebben de honden elk een eigen bench waar ze in-en-uit kunnen wanneer ze behoefte hebben om zich even af te zonderen, maar sinds de komst van de kater (is wel het enige dier dat na haar ons gezin heeft vervoegd), zal ze hier zelden gebruik van maken...
• Wie ooit gezegd heeft 'Diamonds are a girls best friend', heeft nooit een hond gehad •

ambor

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 740
Re: Hoe stress en agressie aanpakken?
« Reactie #3 Gepost op: maart 29, 2017, 00:52:33 am »
als ik het zo lees zijn er in jullie gezin teveel prikkels voor haar.  dat samen met wss een minder goede socialisatie voorheen voordat ze bij jullie was.
het verblijf in het asiel heeft wss. ook verlatingsangst getriggerd.
ik denk dat ziva beter af is bij een alleenstaand persoon  zonder andere dieren waar ze 1 op 1 kan leven.
die persoon moet haar dan een vaste structuur bieden in haar leven. veel rust en alles voorspelbaar en op vaste tijden.
ik denk dat het anders wel eens mis kan gaan met de katten of jullie dochter. als het sneppen echt bijten wordt uit frustratie.
helaas ervaart ze in jullie drukke huishouden te veel stress.
het is wel een hond met een flink rugzakje die jullie geadopteerd hebben.
ik weet niet hoe oud ze is, maar dit gedrag lijkt al behoorlijk ingesleten.
er zijn bv. ook mechelaar-herplaatsingssites op facebook en als je dit hele verhaal daarheen copieerd, vind je mss. wel een geschikte, ervaren, persoon die het met ziva wil proberen.
anders kun je ook nog een goede gedragstherapeut opzoeken die mee wil kijken naar een oplossing.
zo doorgaan gaat niet werken vrees ik, straks wordt je dochter gebeten en zover moet het gewoon niet kunnen komen.
heel moeilijk dit.