Auteur Topic: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's  (gelezen 4529 keer)

netje

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 9
Onze Mechelaartje is een schat van een hond, maar met haar gaan wandelen is een echte marteling!
Op school doet ze het heel goed (hoewel ze toch nog steeds angstig lijkt in het gezelschap van de andere pups: blaft hevig)
We passen de "stilstaanmethode" toe op straat maar dat mist zijn doel wanneer er een auto langskomt; ik heb ook al geprobeerd met het commando "kijk" om haar aandacht te hebben wanneer ik een auto hoor aankomen, maar dat lukt de eerste paar keren en daarna dus niet meer...
In de tuin heb ik geoefend op het wegdraaien, iedere keer dat ze trekt.  Dit lukt dan heel goed, maar zodra ik de oprit opga lijkt ze dit helemaal vergeten te zijn.
Wie heeft dit ook meegemaakt en heeft tips voor ons? Alvast bedankt!

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #1 Gepost op: juni 01, 2016, 10:54:13 am »
je pup is nog maar 4 maanden en moet nog kennis maken met een 'vreemde wereld'. Vrij normaal dat ie auto 's en andere honden gaat beschouwen als bedreigend. Misschien is het ietwat beter om aanvankelijk de pup uit te laten in een meer stille omgeving en het confronteren met voor hem overweldigende geluiden en fenomenen stilaan op te bouwen.

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16961
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #2 Gepost op: juni 01, 2016, 21:00:13 pm »
Pupje is nog zo jong, moet eerst die "grote boze wereld" ontdekken. Ik ga mee in Hungry's advies. Eerst een band  samen opbouwen en niet teveel hameren op perfect gedrag. Blijf rustig, besteed er nog niet teveel aandacht aan en blijf vooral doorlopen. Niet stilstaan en geen gevecht aangaan. Thuis blijven oefenen op de aandacht en dan de afstand naar de weg langzaamaan weer verkleinen. Teveel prikkels maken het heel moeilijk voor haar om de aandacht voor jou te bewaren. Probeer te "lezen" wanneer  het teveel wordt en ga weer naar een rustigere omgeving voordat ze echt in die felle modus gaat.

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #3 Gepost op: juni 01, 2016, 21:12:45 pm »
Ik sluit me bij Hungry en Chantal aan. Niet teveel willen, pupjes zijn super snel moe en vol en kennelijk vindt ze het allemaal spannend genoeg.

Wat ik je ook mee wil geven is: belonen! Je schrijft dat kijken een paar keer lukte, maar toen niet meer. Dat kan aan heel veel dingen liggen. Teveel auto's kort achter elkaar kunnen teveel prikkels zijn, het kijken kan bij herhaling teveel beheersing vragen. Maar wat ook heel belangrijk is: je krijgt wat je beloond! Dus hoe beter jij gewenst gedrag beloond, hoe makkelijk het steeds zal gaan.

Denk na over hoe je beloond, waarmee je beloond en hoe je hond dit ervaart. Staat de beloning in relatie tot het gevraagde (hoe moeilijker hoe groter de beloning)? Vindt je hondje de beloning de moeite waard? Veel honden vinden een stembeloning niet genoeg, een aai over de bol kan in spannende situaties juist als heel vervelend ervaren worden. Altijd hetzelfde brokje als beloning verveelt, maar altijd biefstuk is ook "to much". Spelen kan een fijne uitlaatklep zijn, het kan ook een teveel aan prikkels zijn. Het is dus zoeken naar wat een goede beloning is.

Ik zou bij een pup die geneigd is te gaan blaffen tegen wat ze spannend vindt heel goed nadenken over hoeveel prikkels ze krijgt. Is het, zoals Hungry zegt, mogelijk op een rustigere plek te wandelen? Kun je aanpassingen doet waardoor ze wat minder auto's ziet, het liefste ook van wat verder weg? Ze moet er natuurlijk wel aan wennen, maar wennen doe je door te voorkomen dat ze blaffen gaat. Dan is het haar al teveel en dan ben je je leermoment al voorbij.
Ook prikkels waar ze niet op reageert, moet je meetellen. Die prikkels vullen wel haar hoofdje en vol=vol.

Slaapt ze tussendoor voldoende? Neemt ze haar rust? Genoeg slapen is belangrijk alles weer te verwerken en weer fit te zijn voor nieuwe dingen.

Hoe gaan ze op de hondenschool om met het blaffen tegen andere honden? Wat zeggen ze daarover?

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #4 Gepost op: juni 02, 2016, 00:17:36 am »
Prima advies kaela, ik kan dat allemaal niet zo verwoorden. Maar het is zo! :clapping: Op die leeftijd zijn het nog eigenlijk kleutertjes en dan verschieten ze ervan dat die bang zijn van de wijde wereld. Ach......als ik mocht herbeginnen. Dan zou ik er meer luchtig mee omgaan. Groetjes.
« Laatst bewerkt op: juni 02, 2016, 00:19:09 am door Hungry® »

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #5 Gepost op: juni 02, 2016, 06:21:39 am »
Dank je Hungry, erg aardig van je!

netje

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 9
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #6 Gepost op: juni 02, 2016, 10:17:32 am »
Dankjewel voor jullie tips en raad!

Wat betreft het blaffen op school: ze kan het ene moment gewoon staan snuffelen aan een hondje en nog geen 5 min later hevig blaffen op hetzelfde hondje. Bij het snuffelen heeft ze haar staart tussen haar poten.  Heb al gemerkt dat ze soms met een hoge stem blaft met een kwispelende staart en soms gewoon hevig met nekharen omhoog.  Klopt het dan als ik zeg dat ze bij het eerste wel wilt spelen maar niet durft en bij het tweede gewoon kwaad is op die andere hond?  Want die tweede blaf heeft ze altijd op een bulldogske van de klas.  Die heeft in de eerste les wat hevig gedaan tegen Tosca en dat is ze blijkbaar bijgebleven.  De eigenaren kijken wel eens geïrriteerd naar Tosca wanneer ze weer zo hyper doet en dat vind ik natuurlijk niet fijn.  Mijn echtgenoot en kinderen zeggen mij dat ik me dat niet moet aantrekken, we zijn tenslotte ook  daar om te leren.:)
De lesgever heeft er nooit iets over gezegd.

Wat het uitvallen betreft: daarover had onze lesgever gezegd dat we zoveel mogelijk het verkeer moeten opzoeken, dus niet wegblijven van de straat.  Hij zei wel dat het beter was om haar eerst te leren langs ons te wandelen en dan het uitvallen aanpakken.  Maar hoe kan je het eerste leren zonder op straat te komen?  In de tuin lukt het en verder niet meer.
En wat als ik nu met haar altijd op een rustige plek ga wandelen, krijg ik het haar dan nog aangeleerd om op een drukke straat te wandelen?

Rusten?  In de voormiddag slaapt ze toch enkele uurtjes.  In de namiddag ook enkele uurtjes en nog wat korte dutjes :)  Dat is ook de regel in huis: wanneer ze rust, wordt ze niet gestoord.

Tamara

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 10
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #7 Gepost op: juni 02, 2016, 17:03:12 pm »
ik heb met mijn eerste hond 2 jaar op een boerderij gewoond dus vrijwel geen verkeer daar...toen ik in een woonwijk kwam te wonen was hij gewend aan mij en durfde op mij te vertrouwen dat het wel goed ging...hij heeft dus nooit uitgevallen naar autos of zo..

ik denk ook dat het voor je pup gewoon teveel prikkels zijn en dat kan ze nog niet hebben. ik zou haar eerst zoveel mogelijk weg houden bij het verkeer en dan oefenen op het afleiden buiten zonder dat er verkeer is. gaat dat goed dan zou je naar een rustige omgeving kunnen gaan waar af en toe een auto langskomt en dan oefenen.

wat in het laatse stadium ook wel zou kunnen helpen ergens heen gaan waar bijna geen autos voorkomen en dan met je eigen auto af en toe langsrijden (omdat je anders niet weet hoe lang het duurt voor er weer een auto voorbij komt)

ook op de hondenschool is het veel prikkels en dat ze eerst snuffelt en dan blaft is alleen maar omdat ze het niet snapt (denk ik) probeer anders eens om verder weg bij de andere honden te staan en dan proberen de focus op jou te leggen. gaat dat goed steeds een stapje dichterbij...

veel succes!!

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16961
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #8 Gepost op: juni 02, 2016, 19:31:43 pm »
Die instructeur bedoelde (hopelijk) dat je de  straat niet hoeft te vermijden om te oefenen. Alleen je heb drukke straten en minder drukke straten. Dus eerst eens gaan oefenen waar ze minder afgeleid wordt. Socialisatie van een pup betekent ook dat jij als baas haar door alles heen moet loodsen, maar dat kan je op een rustige manier doen (wat wenselijk is bij een reactieve pup) of het haar door d'r strotje duwen door een overkill aan prikkels. Bij een Mechel en wellicht bij de meeste honden is rustig door deze periode komen de beste manier. Anders blijf je aan het corrigeren en komt die boodschap helemaal niet meer aan. Blijf zelf ook rustig en praat niet op hoge toon, maar juist heel rustig en normaal tegen haar. Pas je looptempo aan aan haar wandeltempo. Niet te snel en niet te langzaam. Hou je bewegingen ook rustig en neem de tijd. Een Mechel is een slimme hond, ze gaat snel genoeg leren wat je van haar wil. Train vooral op rust, daar heb je het meeste baat bij.

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #9 Gepost op: juni 02, 2016, 22:56:16 pm »
Ik sluit me aan, vooral gaan wandelen en spelen op rustige plaatsen met weinig afleiding, zo bouw je aan de band tussen jullie beiden. Dan pas geleidelijk en zeer kort prikkels inbrengen. Van zodra ze blaft ben je te ver gegaan, want ze geeft het zelf aan.

Op school, wel zou ik je aanraden om maar heel kort te trainen. Kan ze 5 minuten op het veld zonder te blaffen, wel dan is 5 minuten genoeg (wacht niet tot ze gaat blaffen) Ga weg, speel met haar, vertel haar hoe leuk je het vond. Dit kun je dan beetje per beetje opbouwen. Meestal duurt een les 1/2 uur, wel echt veel te lang voor honden die het prikkelbaar zijn voor vreemde dingen.
Ik zou haar dus op het veld niet leren zitten of liggen, ..., gewoon op afstand wat laten wennen aan andere honden en met haar bezig zijn en dan beetje per beetje de tijd opbouwen, maak er een feest van.

Succes, Do

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #10 Gepost op: juni 03, 2016, 08:45:51 am »
Jullie doen goed jullie best en dat is het belangrijkste! Je echtgenoot heeft gelijk, niets van aantrekken, maar ik snap dat het moeilijk is. Het zijn allemaal kleuters en kleuters moeten nou eenmaal nog veel leren.

Over je vraag of ze nog wel aan auto's went als je ze nu een poosje vermijden zou: Ja! Op het moment dat je hond begint uit te vallen en te blaffen, ben je al te laat. En dan leert ze precies het verkeerde, namelijk dat de auto weggaat als ze uitvalt. Dat die auto zowiezo wel weggaat weet zij niet, zij denkt dat ze hem heeft weggejaagd door te blaffen. Dit is een leerproces dat je niet wilt en daarom moet je het blaffen ten alle tijden zoveel mogelijk voor zijn.
Voorkomen doe je door de mate van de prikkel (1 auto versus 3 auto's), hoe vaak de prikkel zich herhaalt (4 keer per dag auto's of 1 keer per dag auto's) en de afstand tot de prikkel (hoe verder weg, hoe kleiner de prikkel).
Stel je begint met 1 keer per dag 1 auto van veraf. En ze blaft niet. Superrrr! Na een paar dagen doe je 1 keer per dag 2 auto's van veraf. Dan 2 keer per dag 2 auto's van veraf. Dan 1 keer 1 auto van dichterbij.
Ik snap dat je dit niet zo geregeld krijgt, maar om je aan te geven hoe je kan variëren in prikkels. Juist door op zo'n manier op te bouwen, maak je dat ze er aan went. Auto's zijn niet eng, die horen er gewoon bij.  Vaak is het zo dat je in het begin de opbouw erg langzaam gaat, maar meestal kom je dan opeens op een punt dat het vrij makkelijk gaat.
En je kunt dit met elke prikkel doen, auto's, mensen, honden. Maar wel bedenken prikkel auto + prikkel hond = al 2 prikkels. Dus in je gehele opbouw hou je hier zo goed mogelijk rekening mee.

Zie je aankomen dat ze toch wil gaan blaffen tegen wat dan ook: afstand vergroten! Ga op de hondenschool een stukje buiten de groep staan. Is dat niet genoeg, stoppen. Net wat Do zegt, lessen duren vaak veels te lang. Jou hondje is daar aan het leren om aan andere hondjes te wennen en dan moet ie ook nog leren zitten en volgen. Dat is veels te veel! Prioriteit 1 is dat ze rustig went. Het is een mechel, als je eenmaal de juiste flow hebt gevonden samen leer je die in een oogwenk zitten en volgen.
Met auto's ook, heb je het idee dat ze gaat blaffen, vergroot de afstand naar de auto. Roep haar, loop achteruit, sla een zijstraat in, ren het grasveldje op. Maakt niet uit, elke meter is mooi en de beweging maakt dat ze haar aandacht op jou gaat richten ipv op de auto.
Wat je haar dan leert is het volgende. Ik zie het als jij iets eng vindt en ik zorg er voor dat ik jou bescherm! Dan hoeft zij niet meer te blaffen en leert ze op jou vertrouwen en met jou samen te werken. Dat is een véél betere les dan dat ze leert zelf die auto weg te blaffen.

Ik moet eerlijk zeggen dat een lesgever die het blafgedrag negeert en het advies geeft zoveel mogelijk de auto's op te zoeken mijn voorkeur niet heeft. Wat mij betreft ga je naar cursus om te leren omgaan met jou hond. Die commando's zijn bijzaak. Kennelijk is voor jou lesgever de commando de hoofdzaak, ook al is jou hond daar nog helemaal niet aan toe in een drukke setting als de les. En de basis is goed samenwerken, anders loop je later vast.

netje

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 9
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #11 Gepost op: juni 03, 2016, 11:29:42 am »
Whaw, echt hartverwarmend al die tips! Merci hiervoor!  Apprecieer het echt.
Bij ons duurt de les 40 minuutjes. Gisteren heeft ze veel minder geblaft 😊 Het gaat dus de goede kant uit. Denk dat ze stillekes haar klasgenootjes gewoon wordt.

Gisteren wilde ik met haar gaan wandelen, noppes.... In afwachting van onze nieuwe poort, hebben we het achterste deel vd tuin met draad afgezet. Hier reageert ze dan ook niet op de wagens en de bus die voorbij ons huis rijden, hoewel ze ze wel ziet. Ik had mij al gewapend met stukjes salami, om mee te nemen als beloning onderweg. Eens voorbij de draad begint ze al te trekken... dus kreeg ik het lumineus idee om wat te oefenen in de voortuin, dus het stuk tuin vanaf de draad tot aan de straat daar. En hupsakee, bij de eerste wagen was het al prijs... tussendoor, wanneer ze rustig was, beloonde ik met salami. In de verte hoorde ik een wagen komen en begon met haar te belonen. Op het moment dat de wagen dichtbij is, zij was nog aan mijn hand waarin de salami was, bewogen haar oren en haar ogen gingen van mijn hand naar opzij en terug. Net om te zeggen van " ga ik voor de auto of voor de salami". Dat was echt in een fractie van een seconde! De wagen voorbij, salami ondertussen ook en toch nog effe willen rennen achter de wagen, de leiband stond strak. Zo heb ik 15 min  in de tuin gestaan. De hele tijd ging ze van rustig naar opgewonden.
Ik ben dus niet gaan wandelen... vandaag ga ik dit nog eens herhalen, mss wilt het op deze manier ook werken?

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #12 Gepost op: juni 03, 2016, 11:58:16 am »
Heel goed idee, in de tuin, lekker veilig dicht bij huis.

Als ze in de tuin toch nog steeds opgewonden raakt, kun je ook in de deuropening starten. Gaat dat goed voor de deuropening. Kleine stapjes. En die eerste stapjes duren lang, maar dikke kans dat eens ze er vanuit de voortuin aan gewoon raakt, het daarna snel beter gaat tijdens het wandelen.

Salami is ook een goede! Super beloning voor iets wat ze heel moeilijk vind.

Gisteren hondenschool + gisteren in de tuin oefenen = veel. Dus rustig aan, een dagje overslaan is vaak waardevoller dan elke dag willen oefenen.

Goed bezig!

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16961
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #13 Gepost op: juni 03, 2016, 12:38:05 pm »
Ja, als jouw beloningsmomenten goed gekozen worden dan is dit een prima manier! Ze moet gaan doorkrijgen dat die auto's ook gewoon weg gaan als ze er niet naar blaft of uitvalt. En dat jij als baas gewoon het allerleukste bent. Let wel heel goed op je timing met belonen. Ze moet aandacht voor jou hebben en niet met een half oog, haha. Niets geven als ze hap-snapt en meteen weer op die auto blaft. Ze moet jou echt aankijken en aandacht voor jou hebben. Al is dat maar 1 seconde, in die ene seconde moet haar beloning er zijn. Desnoods pak je een beloning die ze niet meteen wegslikt, waardoor het moment van die auto dus ook weer voorbij is. Super zoals je dit oppakt! Jullie komen er wel.

Verder zou ik blijven oefenen in korte sessies van ca. 5 a 10 minuten op aandacht in een prikkelarme omgeving. Het moet voor hje hondje een automatisme worden dat ze bij bijvoorbeeld het commando "kijk eens!" alle aandacht voor jou heeft. Dat kun je afwisselend met een speeltje oefenen of een voertje.

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaartje 4 maanden : volgt niet aan de leiband en valt uit naar auto's
« Reactie #14 Gepost op: juni 03, 2016, 19:49:15 pm »
Het verhaal van de mechelaar zoals ik dat ervaren heb. Eenerzijds de mechelaar die vanaf zijn 12 weken stilaan het parcours verkent van het wedtrijdgebeuren en als dusdanig trapsgewijze leert evolueren tot een wedstrijdhond. Daar is helemaal niks mis mee, de hond wordt eenlijnig geïnstrueerd in een vast stramien en wordt een hond die perfect functioneert in dit kader en bij zijn baasje. Kan ook mits de nodige aanpassingen extern functioneren.

Dan heb je de mechelaar die op 12 weken naar de gehoorzaamheidslessen gaat en gelet op zijn karakter eigenlijk niet kan functioneren in de groep met andere honden. Nogal wiedes, een mechelaar staat steeds alert en wordt afgeleid door zoveel lawaai en andere honden: mijn standpunt is dat een mechelaar eigenlijk geen 'sociale' hond is in een grote groep van andere honden, hij wordt steeds afgeleid en gaat zelfs constant de confrontatie aan. De trainers zeggen dan wel.....het gaat over, het gaat niet over.

Een mechelaar heeft veel rust nodig omdat ie zo nerveus is: mocht ik herbeginnen dan zou ik de zes eerste maanden besteden in alle rust om een band te maken, pas daarna de wijde wereld verkennen. Voor een mechelaar die niet in wedstrijden wordt ingezet uiteraard. In een later stadium haar of hem laten kennis maken met de buitenwereld. De harde straatgeluiden.
Verder opbouwen maar zeker geen onnodige stress vroegtijdig bezorgen, dat wreekt zich later. Just my 2cents en voor wat het waard is.

« Laatst bewerkt op: juni 03, 2016, 19:51:05 pm door Hungry® »