Auteur Topic: Mechelse herder  (gelezen 1660 keer)

c.schepers

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 1
Mechelse herder
« Gepost op: augustus 29, 2016, 23:33:27 pm »
Hallo,
Nooit gedacht dat ik hulp nodig zou hebben bij het opvoeden van een hond...
Ruim een jaar geleden zou mijn dochter voor een "vriend" op een mechelse pup passen en een puppycursus volgen tot de hond oud genoeg was voor de training. Eigenaar is niet meer komen opdagen. De hond had al 4  eigenaren gehad. Ze is nu bijna 2 jaar.
Dochter is inmiddels moeder van een baby, daarom heb ik de hond hier in huis genomen.
Ondanks mijn inzet ben ik echter niet de roedelleider. Ze begrijpt de kleinste hints om bijv. plaats te gaan, haar bal te zoeken, riem ophalen, iets van de grond pakken en afgeven. Ze is voor ons aanhankelijk en gewillig. Je kunt haar stofzuigen en eten afpakken of op schoot nemen.
Maar ze heeft al meerdere mensen gegrepen, waarvan 3 een tetanus injectie hebben gehaald. Ze hapt ook op ons als ze het laatste woord wil.
Mijn vorige hond is 15,5 jaar geworden, maar deze kan ik niet aan. Tot mijn grote verdriet moet ik zeggen.
Ze heeft al veel geleerd, maar ik kan haar absoluut niet vertrouwen. Dicht langs mensen kan niet met haar. Ze kan wel met twee honden die ze al kent, maar niet met vreemde honden. Ze is soms zo ineens heel fel. Daarnaast is ze bang is voor onweer en vuur, een kennel buiten is daardoor geen optie. Ze vindt het ook absoluut niet prettig alleen buiten te zijn. Mijn punt is dat ik bang ben dat het mis gaat, dat ze iemand aanvalt en het niet afloopt met een beet en onkosten.
Herplaatsen is alleen mogelijk bij mensen die weten wat ze in huis halen.
Heeft u tips voor mij? Een gedragstherapeut kost nog al wat en ik heb er niet genoeg vertrouwen in dat ik haar dan wel de baas ben.
Vriendelijke groet Corina Schepers

Chantal

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16967
Re: Mechelse herder
« Reactie #1 Gepost op: augustus 30, 2016, 00:49:51 am »
Hoi Corina,

Wat fijn dat jij deze dame hebt opgevangen. Maar nu zit je met de gebakken peren...
Als ik goed reken ben jij dus nu de 5e of 6e eigenaar van een Mechelaartje van nog geen twee jaar oud...
Eén en ander klinkt als een hond die de leiding neemt en dat doet op een onzekere manier, namelijk door te bijten.
Maar eigenlijk is dat verschrikkelijk moeilijk te bepalen via het korte verhaaltje dat jij hier neerzet.

Zoals je haar omschrijft binnen dan is ze een heerlijke hond. Lief, aanhankelijk en slim.
Maar ze verandert als er een vreemde bij komt of wanneer ze buiten de kans krijgt.
Ik neem nu aan dat ze dat doet omdat ze denkt dat ze die mensen weg moet jagen, dat kan vanwege onzekerheid/overdreven bescherming enz.
Dat is gedrag dat getraind moet gaan worden, ik weet niet of je dat zelf gaat redden of dat er een getraind oog moet gaan kijken naar jullie als combi.
Wat je zou kunnen doen om het risico op bijtincidenten te verminderen, is haar een muilkorf aanleren. Dit voorkomt problemen en als je het goed aanleert dan vindt ze het ook niet erg om hem te dragen.

Dat bijten naar jullie dat komt vaak voort uit ontlading van stress. Redirectie agressie noemt men dat. De hond heeft zoveel spanning opgebouwd dat ze dat afreageert op datgene waar ze bij kan. En inderdaad op jou als je haar wilt corrigeren. Dat betekent dat er op straat teveel spanning wordt opgebouwd. Je geeft aan dat je niet de roedelleider bent, toch is dat precies wat deze hond van je vraagt. Door haar op een rustige manier bij te sturen en haar te gaan leren lezen wanneer haar stresspotje volraakt, kun je de problemen voor zijn. Ook is het handig om haar iets te geven waar ze zich op kan af reageren als ze zich ergens over opfokt. Een flostouw of een bijtspeeltje... Ga aandachtsoefeningen met haar doen, zodat je haar met je stem tot de orde kunt roepen. Fysieke correcties zullen averechts werken.

Ik weet niet waar jij woont? Misschien zit er iemand van het forum bij jou in de buurt? Want het zou het beste werken als iemand jullie daadwerkelijk eens bezig zou zien...