Auteur Topic: Mechelse herder bijt tijdens wandeling  (gelezen 7470 keer)

Ilsevk

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 12
Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Gepost op: november 18, 2012, 14:46:34 pm »
Ik hoop dat iemand het gedrag van onze Mechelse herderreu (Rayko)van 9 maanden kan begrijpen.

Thuis is het echt een superhond. Onderdanig, bijt niets stuk, luistert heel goed en naar onze 2 kinderen toe is hij ook heel verdraagzaam.
Aangezien ik zelf rugproblemen heb en hij heel nerveus was tijdens de wandelingen( hoofdzakelijk als drukte op straat, andere mensen en honden op wandeling kruisen totaal niet meer tegen te houden) hebben we sinds 5 maanden gekozen om met een Haïti te gaan werken. Dit heeft een enorm goed resultaat want Rayko werd rustiger, had meer aandacht en kon ook door ons goed onder controle gehouden worden. Wandelingen en trainingen in hondenschool waren een plezier voor Rayko en voor ons.

Vorige donderdag in hondenschool naar klasje hoger gemogen en daar was eerste vereiste dat halti uit moest. Tijdens training enorm nerveus en als hij teveel honden zag lopen die agility deden sprong Rayko tegen me aan en beet.
Wandeling op vrijdag langs rustigere straatjes en niet echt een probleem gehad.
Gisteren opnieuw geprobeerd en toen ik langs iets drukkere straat ging merkte ik dat hij heel nerveus werd en begon te trekken aan leiband. Ben zelf heel zen gebleven en telkens hij trok blijven stilstaan tot hij wat rustiger was. Dit lukte vrij goed.
Op bepaald moment geraakt leiband tussen voorpoten en dit op moment dat hij nerveus was. Wilde leiband op rustige manier wegnemen en begon opeens tegen me aan te springen, grommen en bijten.
Heb me omgedraaid om geen contact te maken omdat hij meestal wel rustig wordt dan.
Deze keer dus niet en enige dat hielp om rustig te worden was een harde "au" te roepen. Onmiddellijk onderdanig en mooi naast me gaan zitten.
500m verder terug nerveus en kom per ongeluk op Rayko zijn poot terecht met mijn voet. Springt opnieuw op en bijt. Roep onmiddellijk "au" vanaf hij opspringt en was onmiddellijk terug onderdanig.
Rest van wandeling een lammetje dat perfect naast me liep en naar me keek.( deed hij met halti ook)

Ik kan dit gedrag heel moeilijk interpreteren. Hij heeft dit gedrag in verleden ook nog nooit gehad.
Kan iemand mij misschien een beetje uitleg geven?
Is het "au" roepen wel een goede oplossing om ook echt resultaat te krijgen?

Alvast bedankt,
ilse

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16936
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #1 Gepost op: november 18, 2012, 15:58:37 pm »
Je hebt eigenlijk al heel goed gehandeld. Jouw hond reageert dus duidelijk op teveel prikkels. Misschien moet je even een stapje terug en rust brengen in je hond. Het kan een periode zijn die weer overgaat. Het happen/bijten is een uiting van stress en daar zou je een alternatief voor aan kunnen bieden. Bijvoorbeeld geef je hem een stuk touw als hij opgewonden raakt of een balletje. Iets waarop hij even zijn spanning kan "wegkauwen"...
Er zullen vast wel meer mensen komen met goede adviezen. Ik sluit gauw af, voordat de verbinding weer wordt verbroken....  :wild:

Ilona

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1115
  • Onze mechelse herder Iza les Bétulacées
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #2 Gepost op: november 18, 2012, 19:01:02 pm »
Als hij zo goed reageert op de halti zou ik die met wandelen voorlopig nog aanhouden en alleen op de hondenschool zonder oefenen. En altijd iets meenemen tijdens de wandeling waarmee je zijn aandacht kan trekken als hij te nerveus wordt. Een bal aan een touw of een bijtrolletje. Hier kan hij zijn driften dan even op kwijt en hoeft hij daar jou niet voor te gebruiken.

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #3 Gepost op: november 18, 2012, 19:18:53 pm »
Onze mechelaar doet precies hetzelfde en ik ga met mijn voorgangers mee dat hij op dat moment teveel prikkels krijgt. Of niet per see op dat moment. Als hij bijvoorbeeld tijdens de gehoorzaamheidsles te veel prikkels krijgt, kan hij daar nog een paar dagen last van houden en het gedrag vertonen wat je beschrijft. Dit omdat de hormonen die vrijkomen tijdens de overprikkeling (stress), maar heel langzaam afgebroken worden.

Wat wij doen is hem inderdaad een alternatief bieden om in te bijten. In huis slingeren een aantal flostouwen rond, die pakt hij vaak als ik thuis kom of als er aangebeld wordt. We worden NOOIT boos (althans, daar doen we ons uiterste best voor). Als hij buiten opspringt gooien wij koekjes op de grond en zeggen zoek. Dit heeft twee functies. Als eerste kan hij niet zoeken en bijten tegelijk, dus stopt hij automatisch met bijten als hij gaat zoeken. Ten tweede kalmeerd zoeken. En dat is het belangrijkste, je moet zoeken naar manieren waarop jou hond op het moment zelf, maar ook in de tijd na een grotere stresssituatie, zichzelf mee kan kalmeren. Snuffelen/zoeken is daar een hele makkelijke en praktisch goed bruikbare manier voor. Wij strooien eigenlijk bij alles wat spannend of moeilijk voor hem is koekjes. En dat werkt heel erg goed, daarmee kunnen we heel wat moeilijke situaties aan.

Wij zijn gestopt met groepslessen waarbij we moeten staan wachten en per see oefening A B en C volgens de regeltjes moeten kunnen. In plaats daarvan zijn we bij een hondenschool gaan trainen waar de groepjes heel klein zijn, we op stoelen op onze beurt wachten en de oefeningen op de hond afgestemt worden. De ene week zit en blijf op 30 meter omdat het fantastisch gaat, de week erna zit en blijf op 1 pas afstand omdat dat het meest haalbare is op die dag.
Ook zijn we gaan praktijkspeuren, iets waarmee hij wel heel goed aan het werk kan, maar wat prikkelarm is en kalmerend werkt (op de lange termijn, tijdens de lessen is hij heel opgewonden, maar totaal niet gestresst).

Wat we vooral niet meer doen is te veel beheersing vragen. Je hond onder apel zetten kan op het moment zelf nuttig lijken, maar de hond houdt dan stress en moet zich dan ook nog heel beheerst gaan gedragen. Bij Oscar leide dat tot nog grotere explosies van het opspring en bijtgedrag. Wij hebben echt moeten leren loslaten. Wat heel moeilijk was, want we hadden juist heel veel advies te krijgen om strenger te zijn, harder te zijn, hem harder aan het werk te zetten enz, want anders zou het excaleren.

Als de halti voor jullie goed werkt, blijf die dan buiten de lessen gebruiken. En zoek naar de dingen die jou hond zekerder en kalmer maken. Bij Oscar zijn dat hele letterlijke grenzen bijvoorbeeld (met visite in een bench slapen en als hij losloopt heel nerveus zijn). Maar misschien is het voor jou hond juist wat ruimte krijgen. Zoek naar wat voor jou en je hond werkt.

raven

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3903
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #4 Gepost op: november 18, 2012, 20:46:43 pm »
@Kaela,Toppie uitgelegd!

Denk ook dat het verstandig is om in de thuisituatie de Halti te blijven gebruiken.Misschien is hij overprikkeld geraakt door alle racende honden bij Agility en koppelt dat aan de gewone halsband,daar is het opspringen en bijten ook begonnen.Als hij zo goed reageert op de ''au'' dan is daar toch geen probleem?Of je nu foei,nee,of au zegt,als hij er goed op reageert? Je kan dat over een poosje gemakkelijk ombuigen door eerst au te zeggen met meteen daarop het stopwoord wat je feitelijk wil gebruiken,na een poosje gebruik je alleen het andere stopwoord en kijkt of hij daarop reageert.
Jammere is,als je donderdag weer gaat trainen en de situatie is weer hetzelfde,halsband en Agilityles,dat je hond weer in het patroon van afgelopen donderdag terugvalt en kans is,dat het gedrag erger word.

Ilsevk

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 12
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #5 Gepost op: november 19, 2012, 11:51:33 am »
allemaal heel hard bedankt voor deze zeer bruikbare reacties.
We zijn hier enorm veel wijzer uit geworden en gaan al deze tips zeker kunnen gebruiken.
Heb net wandeling achter de rug en met halti deze keer en was terug een plezier om een gelukkige hond naast mij te hebben lopen.  :im_so_happy: .

We zijn alleen nog aan het twijfelen of we nu niet beter even de hondenschool laten voor wat het is want als hij elke training (2 maal per week) zo geprikkelt zal worden dan is hij in de toekomst misschien thuis ook wel moeilijker in omgang.

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16936
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #6 Gepost op: november 19, 2012, 12:24:36 pm »
Je gaat naar de hondenschool, zodat jij en je hond er iets leren. Maar zoals het nu gaat leert niemand iets. Ik zou stoppen bij deze hondenschool, maar wel een andere school gaan zoeken, waar in alle rust getraind kan worden. Jouw hond moet gaan leren hoe hij zijn energie moet besteden. Speuren zou daarin inderdaad een oplossing kunnen zijn. Zoek een hondenschool of speurcursus uit en overleg met hen of dit kan met jouw hond. Ik zou wel iets gaan doen met zo'n leergierige en actieve hond! succes!

raven

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3903
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #7 Gepost op: november 19, 2012, 21:59:18 pm »
Ik zou wel met hem naar een cursus blijven gaan.
Ik ken jullie hondenschool niet,maar kan je niet met de trainers in overleg om te horen of ze jullie hierin kunnen helpen?B.v. andere dag zonder Agility,trainen op een stuk verder weg van Agility,enz.
Je hoort dan snel genoeg of ze werkelijk willen helpen of aan hun eisen vasthouden.In het laatste geval zou ik dan toch zeker op zoek gaan naar iets kleinschaligs en van te voren zonder hond gaan kijken en duidelijk aangeven waar het probleem zit;overprikkeling.

Ilsevk

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 12
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #8 Gepost op: november 23, 2012, 12:51:19 pm »
Gisteren zijn we opnieuw naar hondenschool geweest en was niet echt geslaagd.
begin van les verliep heel goed want is connectietraining en dan blijft iedereen in beweging.
nadien uitleg 1ste oefening en dan was aandacht weg, kende geen commando niet meer en dit door nervositeit.
instructrice weet van ons probleem en ze gaat zowel met ons en andere honden op zelfde manier om. we krijgen geen enkele tip en kregen bijna te horen dat we toch maar een lompe hond hadden want ipv 'voet' ging hij 'liggen' (commando's kent hij echt perfect). we zijn tijdens de les naar huis gegaan omdat we voelden dat dit geen vooruitgang ging geven en we geen zin hebben om het goede karakter dat hij nu heeft te gaan laten veranderen.

morgennamiddag gaan we langs bij een gebreveteerd instructeur die hondenhotel heeft en ook cursussen geeft en gaan samen met hem ons probleem bekijken. Hij heeft ook al vele jaren ervaring.


kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #9 Gepost op: november 23, 2012, 19:13:17 pm »
Heel verstandig. Zoek een plek waar jij en je hond leren. Ook al gaat dat misschien langzamer of anders dan normaal (wat is normaal?)

Ik hoop voor je dat de instructeur die jullie morgen gaan bezoeken beter bij jullie past! Pas wel goed op dat je geen instructeur treft die met druk en dwang dit gedrag wil onderdrukken. Dat is altijd wel een beetje mijn angst bij (mechelse) herders, dat men het hard aan wil pakken. Dit als algemene opmerking hoor, ik heb geen idee naar wie jullie gaan en hoe die persoon werkt. Ik hoop dat je er een leuke en leerzame plek treft!

raven

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3903
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #10 Gepost op: november 23, 2012, 21:07:24 pm »
Goed van jullie dat je met hem naar huis bent gegaan!

Houd je ons op de hoogte over hoe het morgen verloopt??

Simonev

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #11 Gepost op: november 23, 2012, 22:42:40 pm »
Veel succes morgen, maar denk dat het sowieso een goeie keuze is geweest om hier weg te gaan.

cheke

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 118
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #12 Gepost op: november 25, 2012, 15:25:16 pm »
Moeilijke situatie. Ook mijn mechelaar (7 mnd jong en net 1 mnd bij ons)luistert thuis en buiten goed , totdat er een andere hond achter een hek of muur of in het zicht komt. Hij valt ernaar uit, met hoge blaf.  ik trek hem dan mee en zeg Nee.

Deze morgen zag hij een hondje achter een hek waar eerst een pony stond. Hij wilde er absoluut naar toe maar ik bleef hem meenemen en nee zeggen, en dan gromde hij ineens naar mij en hapte, wel niet raak. dan later deze morgen op de hondentraining was ik als eerste , heb hem eerst nog een dik half uur uitgelaten in het bos aan het plein en dan op het plein als eerste met aan de andere kant van het veld ook een hond in zijn vizier. Erg ver weg nog, maar ook nu weer uitval en trekken en blaffen , ik hem meer mee met het herhaaldelijk nee. en ineens grom en direct bijt in mijn been, flinke blauwe plek.
Ik heb  ook direct om hulp gevraagd  op de hondenschool. Dit mag niet escaleren en moet en zal direct aangepakt worden. Ik ben 200% content van de school en heb het volste vertrouwen in hen.
We gaan dus ook direct hiermee aan de slag. Onze training gaat volgens beloning met zo weinig mogelijk correcties.
Ik ben dan ook heel benieuwd naar jullie ontwikkelingen.
succes

Ilsevk

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 12
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #13 Gepost op: november 26, 2012, 12:49:34 pm »
we zijn zaterdag bij de trainer langsgeweest en is heel goed meegevallen.
hij is een tijdje alleen met Rayko bezig geweest om te kijken naar het algemeen gedrag en hij heeft ons gerust gesteld dat er met zijn algemeen karakter totaal niets mis is.

het enige probleem is dat hij bij drukte op straat en op hondenschool met andere honden volledig blokkeert van de stress en hij hier heel moeilijk mee om kan gaan.
als we dit goed aanpakken zou dit gedrag nog moeten verdwijnen.
we hebben dan ook de gouden raad gekregen om een tijdje deze hondenschool te laten voor wat het geweest is en er thuis even mee aan het werk gaan.
we moeten ervoor zorgen dat hij elke dag zijn energie kwijt kan en dat we de dingen die hij reeds leerde op hondenschool gewoon thuis blijven trainen.
als we trainingen willen blijven volgen in hondeschool dan raadde hij ons (zoals jullie ook reeds hadden aangegeven) aan om een hondenschool te zoeken die met kleine groepjes werkt en zich op elke hond apart focust. huidige hondenschool is zoals 8/10 hondenschool wedstrijdgericht en behandelt elke hond op dezelfde manier. dit laatste is het probleem want volgens hem kan je zeker een mechelaar niet gelijk behandelen met eender welk ander ras.

wat wandeling betreft hebben we 2 opties gekregen. eerste optie is om de halti gewoon terug aan te doen als we onze gewone leiband gebruiken want zonder halti gaat het gedrag blijven escaleren en het mag niet de bedoeling zijn om de dingen die hem prikkelen te gaan vermijden. Rayko is nu 9 maand en is niet echt de ideale periode om nu te gaan experimenteren met zijn gedrag.
de 2de optie was een andere leiband aandoen die rond zijn kop bevestigd wordt en eigenlijk zelfde effect heeft als een halti. we hebben dit gisteren geprobeerd( zonder drukte te gaan opzoeken) en hij was heel rustig. op bepaald moment toch een klein stukje met drukker verkeer en dan begon hij te piepen maar hij had zichzelf nog volledig onder controle.
vanavond nog een keer proberen en hopelijk is dit een goede en blijvende oplossing.

de man woont in Waarloos en geeft gedragscursussen en heeft hierbuiten ook nog een hondenpension (Urok & dreams). hij is enorm gepassioneerd en hebben volledige rondleiding gehad.
we waren zo onder de indruk van zijn bezigheden en de manier waarop dat we onmiddelijk beslist hebben om het verblijf van Rayko vast te leggen voor als we in augustus op vakantie gaan.
Hier wordt echt aandacht en tijd besteedt aan elke hond en vooral ook aan de hygiëne van het pension zelf.
« Laatst bewerkt op: november 26, 2012, 12:56:02 pm door Ilsevk »

JolandadeB

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3041
Re: Mechelse herder bijt tijdens wandeling
« Reactie #14 Gepost op: november 26, 2012, 18:44:07 pm »
Een algemeen vraagje: waarom denkt iedereen dat het stress is?

Ik heb zelf een apart heerschap rondlopen die buiten erg opgewonden kan reageren op andere reuen, rennende kinderen etc. Als ik hem dan bv op een CM manier aanraak of met mijn voet tegen zijn poot kom omdat hij loopt te dringen krijg ik ook een enorme grom of een grauw. In mijn ogen is dit absoluut geen stress.
Of vinden jullie dat opwinding en stress hetzelfde is?