Auteur Topic: Nog steeds puber ?  (gelezen 2551 keer)

Punk

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 114
Nog steeds puber ?
« Gepost op: januari 05, 2016, 09:51:08 am »
Klopt het dat groenendaelers laat "opgedroogd" zijn ? Hiermee bedoel ik dat ze laat gaan puberen en daardoor laat volwassen zijn ?
Of heb ik een uitzondering hihihi

Daika (groenendaeler) is inmiddels 21 maanden. De afgelopen weken lijkt het net of ze grote dikke bananen in haar oren heeft. Als we in de auto langs een hond rijden gaat ze opeens als een achtelijke te keer tegen dat beest. Hiervoor heeft ze dat nooit gedaan. Onze andere 2 honden doen dit ook niet.

Opeens zijn vogels toch wel heel interessant om achteraan te gaan in de weilanden. Konijnen, herten zijn ook heel leuk om hun spoor te volgen. Luisteren ..... :fie: ho maar ! Dikke bananen in die oren. Ze zit nu dus elke dag aan een 10 meter lijn.

Weer even heel consequent de puntjes op de i zetten.

Wat is jullie ervaring ?
« Laatst bewerkt op: januari 06, 2016, 07:55:42 am door Punk »
Groetjes Sacha

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: Nog steeds puber ?
« Reactie #1 Gepost op: januari 05, 2016, 19:06:01 pm »
Mijn ervaring is dat het best lang duurt voor een hond stabiel wordt. En dan nog blijven het (bij tijd en wijle) "men geve een vinger en ze nemen de hele hand" types. Duidelijkheid en consequent zijn is de belangrijkste remedie. Je hoeft niet strenger te worden, gewoon duidelijk blijven, ja is ja, nee is nee.

Door haar aan de lange lijn te doen behoed je haar voor het maken van fouten en geef je haar de kans weer het gewenste gedrag te laten zien. Pas als ze het verdiend die lijn er weer af. Jagen is voor mij een absolute no-go, dus ik vind het heel goed dat je hierin je verantwoordelijkheid neemt.

Dus ik zou vooral zo doorgaan. Voor de auto heb ik niet direct een praktische oplossing, maar ook daar zou ik zoeken naar iets waardoor je het gedrag kunt voorkomen. Van achter het stuur kun je slecht ingrijpen, dus voorkomen lijkt me slimmer. Mogelijk door een bench met een kleed erover oid?

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: Nog steeds puber ?
« Reactie #2 Gepost op: januari 06, 2016, 21:46:42 pm »
Problemen rond die leeftijd hebben meestal te maken met relatie, naar mijn gevoel. Puberteit heeft er weinig mee te maken. Al noem ik ze dan toch vrij jong in het hoofd.

Inderdaad consequent zijn. Regelmatig mee bezig zijn, en dan bedoel ik jij en de hond, niet jij en meerdere honden.

Probeer te achterhalen waarom en hoe er geblaft wordt naar andere honden tijdens een autorit. Welk gedrag toont zij, nerveus, angstig,...? Meestal is het aangeleerd gedrag.
Zit ze graag in de wagen? Indien ja, dan kan je dit testen of dit aangeleerd gedrag is. Vraag aan iemand om met je wagen te rijden, jij zit bij de hond en niet met andere honden. Blaft ze, wel dan wordt de wagen aan de kant gezet, is ze kalm, dan wordt er verder gereden. Vooral niet reageren als ze blaft, ook niet reageren als ze stopt met blaffen, gewoon terug gaan rijden.

Waarom denk ik aan relatie? Wel die bananen in de oren als je ze roept, die zeggen me dat andere dingen interessanter zijn dan jij (zelfbelonend). Oeps sorry is kort door de bocht, wil je niet kwetsen. Komen op bevel kan aangeleerd worden, echter komen op bevel en het leuk vinden is een andere kwestie.  Op die leeftijd beseffen ze goed dat het spelletje zal eindigen als ze bij je komt, want dan wordt ze aangelijnd.
Daar is een simpel testje voor, op een rustig vreemd terrein, je gaat best zitten op een stoel: roep de hond uitbundig, komt ze naar je toe probeer haar dan 10 tellen bij je te houden voordat je haar aan de halsband vast neemt, laat ze dan weer los. Alles mag, aaien spelen maar op je stoel blijven zitten, echter geen snoepjes! Najagen is immers zelf belonend een stuk vlees zal daar nooit tegenop kunnen, relatie wel!

Heeft ze interesse in geurtje, wel dan is de tijd misschien rijp om te gaan speuren of airscenting. Laat je bijstaan door iemand met kennis, jouw zoeken zal het halen op naar andere zaken zoeken! En dit zonder soepjes.

Succes.

Succes, Do

Punk

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 114
Re: Nog steeds puber ?
« Reactie #3 Gepost op: januari 07, 2016, 08:00:48 am »
Hai Do,

Je kwetst me niet hoor om recht door zee te zijn. Dat kan ik alleen maar waarderen.

Het gekke is dat Daika tijdens de hoopersles ontzettend goed luistert en aandacht heeft.
Speuren hebben we ook op regelmatige basis gedaan, maar na zelf iedere keer tekenbeten te hebben opgelopen, hebben we dit op een laag pitje gezet.

Van alle wandelingen die er gemaakt worden, is 70% een wandeling met Daika alleen, zonder de andere honden. Dit hebben we al vanaf dag 1 gedaan. Omdat we niet willen dat ze gaat "leunen" op de andere honden. Als er dan ooit een andere hond van de roedel wegvalt, dat ze wel gewoon kan functioneren.

Maar inderdaad heb je wel een punt. Het "probleem" gedrag laat ze alleen zien als we met de 3 honden tegelijk aan het wandelen zijn. Waarschijnlijk voelt ze aan dat dan de aandacht verdeeld is.

Goed dat is even een eye-opener. Dank je  :biggrin:
Groetjes Sacha

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: Nog steeds puber ?
« Reactie #4 Gepost op: januari 07, 2016, 23:09:39 pm »
Die vervelende teken  :diablo:

Doet ze het al je mat de anderen samen wandelt. Nog simpelere: roep alle honden en beloon uitbundiger de andere honden. Die eerst komt, eerst uitbundig beloond wordt.  :drinks: