Belgische Herders Forum

Belgische herder => Gezondheid en voeding => Topic gestart door: Caro op januari 23, 2018, 09:14:55 am

Titel: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op januari 23, 2018, 09:14:55 am
Ik maak me zorgen om Shep. Zij heeft soms "aanvallen" ; zij kan dan niet goed opstaan, wanneer zij dan opstaat loopt zij met een dronkenmansgang, valt om en soms staat daarbij haar kop scheef. Dit duurt nooit langer dan een paar minuten. Eerst dacht ik aan CVS maar mijn dierenarts lijkt dat sterk omdat Shep na die paar minuten weer gewoon de oude is, zij rent en speelt dan weer. Terwijl CVS toch wel een aantal dagen te zien is. Voor dierenarts is het lastig te bepalen als ze het niet gezien heeft. Het is mij nog niet gelukt het te filmen omdat Shep dan toch steun bij mij komt zoeken en ik het op dat moment belangrijker vind die te geven.
Half jaar geleden is er bloedonderzoek gedaan, dat was allemaal goed, alleen zat zij tegen uitdroging aan. Ze drinkt soms slecht maar dat heb ik inmiddels opgelost.
Paar weken geleden senior check bij da laten doen; wat overgewicht en lichte artrose in één van haar achterpoten. Over de aanvallen dacht de da een aftakeling van de hersenen waardoor het evenwicht soms niet werkt (Shep is 11 jaar). Maar dat lijkt mij sterk want de eerste keer dat ik zo'n aanval heb gezien was ze pas 2 jaar, de volgende op haar 5e jaar (toen op epilepsie onderzocht, zou kunnen, hele lichte aanvallen maar kon niet zeker gezegd worden). Paar jaar geen aanvallen gezien maar nu ze ouder is komen de aanvallen regelmatiger. Vorig jaar 4 x in totaal. Vanmorgen had ze ook weer een aanval en de vorige is nu een maand geleden.
Via google vond ik cerebellaire ataxie en volgens de nvbh site komt dit vaker voor bij de belgische herder. Zou het dat kunnen zijn? Maar dan lees ik dat honden zwalkend blijven lopen en hun evenwicht verliezen, terwijl bij Shep is het steeds maar een paar minuten en dan niets meer aan de hand.
Is er hier iemand die dit ook weleens heeft mee gemaakt met een hond? Er valt goed mee te leven maar wat mij zorgen baart is dat de aanvallen naarmate ze ouder wordt vaker voorkomen. Dierenarts twijfelt tussen aantasting evenwichtsoorgaan, lichte epilepsie of door de artrose.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Chantal op januari 23, 2018, 13:31:53 pm
CVS moet zijn GVS Geriatrisch Vestibulair Syndroom.

GVS is idd een aantal dagen zichtbaar. Soms wel weken en soms is bepaalde schade permanent. Typisch kenmerk van GVS is het heen en weer schieten van de ogen.
Omdat Shep zo snel weer herstelt ben ik ook geneigd om niet te denken aan GVS, maar iets anders.
Het meest eenvoudige is het gedrag tijdens zo een aanval te filmen en daarna aan een dierenarts te laten zien.

Sterkte ermee!
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op januari 23, 2018, 14:24:56 pm
He Chantal, ik bedoel inderdaad GVS natuurlijk. En ja de dierenarts wil ik ook heel graag een filmpje maar het lastige is dat ik alleen woon met Shep. Het zou handiger zijn met 2 personen omdat ze tijdens zo'n aanval bij me weg wil kruipen. Als ik dan een eindje weg loop om het te kunnen filmen blijft ze dus zo'n beetje tegen mijn been aangeplakt met me mee schuiven. Als er nog iemand anders was, kon die het filmen maar natuurlijk heeft ze nooit toevallig zo'n aanval als er visite is.
De aanvallen komen trouwens altijd vanuit rust, nadat ze wakker wordt. Afwachten maar weer. Kijk als ze zo'n 1 keer in de maand zo'n aanval krijgt valt er goed mee te leven want verder is ze nog goed actief en alert voor haar 11 jaar. Wat me vooral zorgen baart is dat de aanvallen nu dus frequenter voorkomen naarmate ze ouder wordt.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op januari 23, 2018, 18:07:31 pm
Ik kan u niet helpen maar wens u veel sterkte toe
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op januari 23, 2018, 22:09:44 pm
Hopelijk vinden ze wat Shep heeft en kunnen ze er iets aan doen.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op januari 24, 2018, 08:34:05 am
Dank je Viviane.
Ja TMG, dat zou fijn zijn. Op het moment kan ik niet anders dan afwachten en hopen dat ik zo'n aanval een keer gefilmd krijg.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op januari 24, 2018, 23:12:22 pm
www.epilepsiebijhonden.nl
mss wordt je hier nog wat wijzer.
mijn hond had soort van partiele aanvallen waarbij ze ook gewoon bij bleef en niks liet lopen.
als de aanvalletjes vaker dan eens per maand komen raden ze medicatie aan.
mijn hond is er 14 mee geworden.
is een oorontsteking diep in de oren uitgesloten?
dat kan ook dit soort verschijnselen geven.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op januari 25, 2018, 08:37:59 am
He Ambor, hoe zag zo'n aanval bij jouw hond er dan uit? Ik las ergens dat ze bij een simpele partiële aanval ook een voorpoot op kunnen trekken. Dat deed Shep bij de laatste 2 aanvallen ook. Epilepsie lijkt me toch logischer dan aftakeling van de hersenen omdat ik het voor het eerst zag toen ze 2 jaar was. En naarmate ze ouder worden kunnen de aanvallen vaker voor gaan komen.
Middenoorontsteking heb ik ook wel even aan gedacht maar zou ze dan niet meer klachten moeten hebben? Buiten die aanvallen is er niets aan haar te merken. Ze krabt niet veelvuldig aan haar oren, heeft geen koorts e.d.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Hungry® op januari 25, 2018, 19:24:17 pm
ouderdomsverschijnselen lijkt me. Hij wordt ouder, je moet dat begrijpen. De ene oudere hond gaat zo reageren, de andere anders.
Zelf 65 jaar zie ik die zo...Koester je de heuglijke momenten....Hij heeft nog zoveel te bieden.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op januari 25, 2018, 19:57:35 pm
Oh maar Hungry ik koester alle momenten met mijn lieve shep. Vooral veel wandelen en naar het bos. Achter de bal aan rennen mag ze niet meer. Al zou ze wel willen maar ja soms moet je ze tegen zichzelf beschermen.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op januari 26, 2018, 01:30:02 am
mijn hond voelde de
 aanvallen aankomen en kwam dan idd. in dronkenmansgang naar mij toe lopen en wilde dan ook in mij kruipen/op schoot en verkrampte dan.
ze kwam dan, net als shep, steun zoeken.
na een paar minuten ging de kramp weg en begon ze te hijgen.
ze was dan nog even rustig en daarna weer normaal.
ze kreeg het maar een paar maal/jaar dus ik heb er verder geen onderzoek naar gedaan.
wel lid geworden van het epilepsiebijhonden forum en daar veel van geleerd.
ik denk dat het een vorm van epilepsie is geweest.
als het bij shep verandert of verergert kun je verder onderzoek doen of medicatie proberen. als het bij 1x/maand een licht aanvalletje blijft, kun je het zo laten.
mijn hond heeft geen medicatie nodig gehad gelukkig.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op januari 26, 2018, 09:17:21 am
He ambor, bedankt voor je reactie. Lijkt echt heel erg op hoe shep doet tijdens een aanval. Eerst zaten er steeds een paar jaar tussen aanvallen. Nu vaker. Als het 1 x per maand lichte aanvallen blijven, laat ik het zo. Mocht het vaker gaan gebeuren of zwaardere aanvallen, ga ik terug naar dierenarts.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op januari 27, 2018, 00:17:03 am
laten we hopen dat het idd. bij zulke lichte aanvalletjes blijft en dat je nog vele jaren met shep mag doorbrengen.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op april 01, 2018, 18:32:08 pm
Bah Shep had daarnet toch weer een aanval. Ze is dan helemaal stram, linkervoorpoot weer opgetrokken en achterkant zwenkt steeds om. Heb het helaas weer niet kunnen filmen omdat ze zich aan me vast klampt. Zelfs toen ik weg rende om afstand te scheppen om te kunnen filmen, rende ze al waggelend met een poot omhoog achter me aan. Het is nu ruim 2 maanden geleden, dat vind ik op zich wel gerust stellend. Al ben ik natuurlijk niet constant thuis en weet dus niet of er aanvallen zijn geweest terwijl ik er niet bij was. Na de aanval gaat ze met haar knuffelkrokodil rond gooien. Lijkt net alsof ze zo haar opluchting uit dat ze zich weer oké voelt. Of zou dat niet kunnen.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Timber op april 07, 2018, 00:25:47 am
Lijkt sterk op de epilepsie die 2 van mijn honden ook hebben. Epilepsie kan in veel verschillende vormen voorkomen. Optillen van een poot doet die van mij ook wel, maar niet altijd. Hijgen, kwijlen, dronkenmansgang, meestal wel. Soms zijn de aanvallen heel licht en soms is het een echte forse aanval. Bij Dasha werd het frequenter als ze stress had. Nu is ze 13,5 en heeft het nog maar heel weinig. Ace had het als jonge hond eens per 4-5 weken, nu zit hij op eens per 3 maanden, dus het is minder geworden. De frequentie kan dus wisselen. Mijn honden heb ik nooit medicatie gegeven, omdat dat ook behoorlijk schadelijk is voor een hond. Dan ga je dus de ene schade voorkomen met de andere schade. Als er een een aanval  heeft, dan 'zitten we het samen uit' en dan gaan we vrolijk weer over tot de orde van de dag. Het lijkt dan bij mijn honden ook wel of ze merken dat ze 'het kwijt zijn'. Dat is overigens niet bij zwaardere aanvallen, dan zijn ze gewoon moe. Ik heb geen filmpjes van de aanvallen, want ik vind het belangrijker om mijn hond te ondersteunen en dan kan ik niet filmen.
Als je denkt dat er toch iets van verminderde hersenfunctie is, kun je vitamine B12 gaan geven, tabletjes die je bij de drogist kunt halen (gewoon voor mensen, maar dan de halve dosering geven), dat stimuleert de hersenfunctie. Je zou ook cholodin kunnen geven, dat zijn tabletjes die je geeft als ene hond wat begint te dementeren.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op mei 03, 2018, 13:41:10 pm
He Timber, ik zie je reactie nu pas, weet niet waarom. Vorig weekend had Shep 2 aanvallen in een weekend. Het was wel warm geweest en ze was een paar keer mee naar het bos geweest. Maar ik heb toch maar even de dierenarts gebeld. Bloedonderzoek laten doen. Verhoogde leverwaarde; alt was 155 en mag tussen 10 en 125 zijn. Volgens da kan dat ook oorzaak zijn van meer aanvallen. Keuze is direct een echo van de lever of over 3 maanden nogmaals bloedonderzoek om te kijken of de waardes weer goed zijn. Zou ontsteking, levercirose of tumor kunnen zijn maar aan de andere kant zei ze dat er pas echt iets te zeggen valt als de waarden 2 x zo hoog zijn. Voor nu heb ik ervoor gekozen haar de stress van een echo nog niet aan te doen. Maar over 3 maanden bloedonderzoek. Mocht ze in die tijd veel afvallen en gaan overgeven moet ik wel eerder echo. Lastig want het laat me toch niet los maar Shep eet normaal en is levendig en heeft normale ontlasting. Medicatie voor epilepsie is nog niet nodig. Heb wel 2 spuiten voor in haar anus mee gekregen voor het geval ze zelf een keer niet uit een aanval kan komen.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op mei 03, 2018, 18:04:47 pm
Veel beterschap voor Shep
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op mei 04, 2018, 12:07:39 pm
Dank je Viviane. Maar zoals ik al schreef komt ze helemaal niet ziek over. Gelukkig maar. Goed in de gaten houden.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op mei 04, 2018, 17:52:27 pm
Goed in de gaten houden is het enige dat u voorlopig kan doen
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op mei 06, 2018, 01:00:17 am
zolang ze zich buiten de aanvalletjes om normaal gedraagt, zou ik het ook gewoon aankijken hoor.  als de lever echt aangetast was, waren behalve de ALT waardes ook de AF waardes flink verhoogd.  als dat niet het geval is, zou ik me geen zorgen maken.  stress zorgt ook voor verhoogde waardes.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op mei 08, 2018, 08:25:50 am
Hoi Ambor, zo denk ik er zelf ook over. AF waarde zie ik trouwens niet. Bij de leverwaardes heb ik alleen Alt, die dus te hoog is en ALKP, GGT, TBIL. Die laatste drie vallen allemaal netjes in het normale. Het geld voor zijn echo interesseert me niet maar wel de stress die ik Shep dan mogelijk voor niets aan doe. Ze moet dan daar op haar rug liggen en dat doe ik liever niet als het niet per se hoeft. Als ze verder niet ziek wordt, zal ik wel over 3 maanden het bloed nog een keer laten testen.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op mei 09, 2018, 02:43:15 am
AF=ALKP.  als die en de anderen netjes binnen de limiet zitten, zou ik mij over die kleine verhoging van de alt geen zorgen maken.
stress vermijden zou ik ook doen, dat wekt mss ook weer aanvalletjes op.
om de lever te ondersteunen zou je mariadistel capsules kunnen geven.  dat doe ik ook en omega 3 capsules. ik bestel het bij de onlinedrogist [arkocaps] , en de omega 3 gewoon bij de hema.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op mei 09, 2018, 19:40:15 pm
He ambor , heeft jouw hond iets aan de lever of geef jij die capsules preventief? Voor die mariadistel zal ik eens kijken. Shep krijgt al jaren dagelijks zalmolie, daar zit ook omega 3 in. Ook nog gedroogde visjes met omega 3.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op mei 15, 2018, 00:36:40 am
ik heb 2 honden met de ziekte van cushing gehad en dat tast ook de lever aan.  toen werd aangeraden deze supplementen te voeren.
ik heb nu een 16 jarige hond met een vergrootte lever en zij krijgt deze capsules nu ook.
kijk uit met zalmolie.  het is vaak van gekweekte zalm die in bassins gehouden worden en preventief antibiotica door hun voer krijgen.
zoek naar olie of capsules van wilde zalm.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op mei 15, 2018, 10:54:52 am
Ik heb zalmolie van Hunter, er staat op dat het van verse noorse zalm is. Maar ja, vers kan misschien ook wel uit een bassin zijn.
Wow een hond van 16 jaar. Dat gun ik mijn lieve Shep ook.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op mei 16, 2018, 00:32:59 am
mijn oudje is 2 mei 16 geworden.  nog nooit ziek geweest, behalve veel drinken en plassen.  urine onderzocht.  blaasontsteking.   2 kuurtjes verder en geen goed resultaat.
na echo blijkt het nu een blaastumor te zijn.
dat wordt  dus binnenkort afscheid nemen helaas.  ik heb haar zelf gefokt.
hopelijk is shep ook zo'n taaie.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op mei 16, 2018, 17:50:45 pm
Heel veel sterkte als het moment daar is dat u uw hondje moet laten gaan
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op mei 17, 2018, 10:01:21 am
Ach ambor wat erg. Natuurlijk wel logisch dat ze op die leeftijd een keer wat gaan mankeren maar je wil je maatje het liefst voor altijd bij je houden. Ik woon alleen met shep, ze is mijn alles.
Heeft je hond geen pijn? Veel sterkte alvast.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op mei 22, 2018, 00:00:17 am
ik heb mijn oudje enya afgelopen woensdag in moeten laten slapen helaas.
ze was "'op"'.
16 is natuurlijk een prachtige leeftijd voor een hond, maar het is altijd te vroeg voor ons baasjes.
ik ben ook alleen, dus mijn honden zijn ook mijn alles.
ze is begraven bij haar moeder en broertje.Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Joost en Marion op mei 22, 2018, 07:38:07 am
Dat is dan wel heel erg snel gegaan. Sterkte met het verlies van je maatje!!
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op mei 22, 2018, 13:17:02 pm
Heel veel sterkte met het verlies van Enya
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op mei 22, 2018, 19:00:52 pm
Heel veel sterkte met het verlies van Enya, trek u op aan de gedachte dat ze zo lang bij u heeft mogen blijven
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op mei 22, 2018, 19:34:05 pm
Ach ambor, toch nog heel snel afscheid moeten nemen. Waar liggen moeder en broer? Heb je een speciaal plaatsje of dierenbegraafplaats?
Hele hele dikke knuffel en troostende lebber van Shep. Xx
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op mei 22, 2018, 23:48:33 pm
ja, dat is zeker snel gegaan op het einde.
ze kon niks meer binnen houden de laatste dag en dan moet je die rot beslissing nemen helaas.
ze is heel snel en vredig gegaan gelukkig.
het is wel een zwart gat nu na al die jaren samen.
zij, haar broertje en hun moeder liggen op een natuurbegraafplaats.
wij hebben daar een eigen plekje, en ik kom naast hen te liggen en mijn vader.
mooie gedachte vind ik.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op mei 24, 2018, 08:10:59 am
Dat is zeker een mooie gedachte zeg. Ik wist niet dat dat mogelijk was, naast je hond begraven worden. Wat bijzonder.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op mei 24, 2018, 18:10:05 pm
Dat zou ik ook willen maar Ché wordt gecremeerd
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 24, 2018, 12:21:32 pm
Ik weet eigenlijk niet of hier nog mensen lezen omdat het de laatste tijd zo stil is. Maar het is inmiddels 3 maanden geleden dat Shep haar bloedonderzoek had. Dus vandaag opnieuw bloed geprikt. Niet goed. Had de alt waarde vorige keer nog een verhoging van 155, deze keer is hij 319! Volgens de da zijn haar levercellen dus aan het afsterven. Ook eiwit was te hoog maar omdat Shep altijd te weinig drinkt vindt de da het lastig te bepalen of dat door uitdroging komt of doordat die lever niet goed werkt. Ze denkt aan auto immuunziekte, tumor of ontsteking. Ze had niet geprikt op witte en rode bloedcellen waarin een ontsteking zichtbaar zou kunnen zijn omdat ze niet had verwacht dat de leverwaardes zo slecht zouden zijn. Dit omdat Shep verder niet ziek is en heel fit over komt. Nu moet ik vrijdag terug, dan wordt er geprikt op de bloedcellen en ze krijgt een echo. Ik ben enorm in de stress over wat eraan de hand zou kunnen zijn. Ook zie ik op tegen de echo want ze moet dan 30 tot 40 minuten op haar rug liggen en het wordt vrijdag iets van 34 graden. Pfffff. Ik weet dat ik niet van het ergste uit moet gaan maar dat doe ik wel omdat ik nu eenmaal zo in elkaar zit.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op juli 24, 2018, 17:53:09 pm
Wat erg arme Shep, heel veel sterkte, hopelijk kan men uit de witte en rode bloedcellen uit maken waar de ontsteking zit en met medicatie genezen 
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 24, 2018, 19:33:04 pm
He Viviane, ik vraag me af of het wel een ontsteking is omdat ze die dan al heel lang zou moeten hebben omdat 3 maanden geleden die leverwaarde ook al te hoog was. Dan zou ze toch onderhand ziek moeten zijn maar er is niets aan haar te merken. Daarom ben ik bang voor een tumor omdat ze daar vaak heel lang helemaal niet ziek van zijn.
Irritant dat ze vandaag niet meteen die bloedcellen hebben bekeken omdat ze nu toch al onderzoek had. Nu moet er vrijdag weer opnieuw bloed geprikt. Da had daar niet naar gekeken omdat ze er eigenlijk ook vanuit ging dat alles goed zou zijn omdat Shep goed eet en fit is en in de afgelopen 3 maanden maar 1 keer zo'n aanval had gehad.
Heb vanmiddag ook nog even gebeld omdat ze niet op galzuren hadden geprikt. Hadden ze vorige keer wel gedaan en daar kan ook iets mee mis zijn, dat daarom die leverwaardes zo hoog zijn. Nu bekijken ze vrijdag ook meteen die galzuren bij het nieuwe bloedonderzoek.
Balen dat het ook nog eens net zo warm is nu. Maar ik wil niet wachten want de warmte gaat hier nog weken aanhouden en wil weten of er iets te zien is op die echo. Shep ligt nu lekker naast me op de bank te slapen, van geen kwaad bewust.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Chantal op juli 25, 2018, 13:39:47 pm
Verschrikkelijk dat jullie niet weten wat er nu aan de hand is. Ik kan me voorstellen dat je het ergste vreest.
De mens lijdt immers het meest van het lijden dat hij vreest.
Maarrrr er kunnen heel veel zaken spelen.
Ik zal vrijdag voor je duimen dat er niks ernstigs aan de hand.
Hopelijk iets dat voedingstechnisch bijgestuurd kan worden.

Mijn eerste MH houdt ook heel hoge waardes betreffende de nieren en de lever en die hebben we nog jaren op de been gehouden met k/d brok van Hills.


Maar misschien een gekke vraag, heb jij haar ooit Bravecto gegeven? Ik weet dat er signalen zijn dat Bravecto een negatief effect zou hebben op de lever?
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 25, 2018, 15:26:48 pm
Hoi Chantal, haar nierwaardes zijn allemaal wel goed. Het is die alt-waarde en het eiwit. Andere leverwaarde is dan weer wel goed. Maar het afsterven van die levercellen moet natuurlijk ergens vandaan komen.
Ik geef haar nu zoutloze bouillon omdat ze echt veel te weinig drinkt, zelfs met die warme weer. Ik weet niet of die bouillon kwaad kan maar ik moet toch wat.
Bravecto heb ik haar nooit gegeven. Voorheen kreeg ze adventix druppels in de nek tegen teken. Tegenwoordig geef ik een natuurlijk middeltje.
Zijn ze er bij jouw MH ooit achter gekomen waarom die waardes zo hoog waren?
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Chantal op juli 25, 2018, 17:28:56 pm
Zijn ze er bij jouw MH ooit achter gekomen waarom die waardes zo hoog waren?

Nee, behalve dat ze haar eiwitten niet goed meer kon afbreken.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op juli 25, 2018, 17:54:28 pm
Laat ons hopen dat het geen tumor is en dat het gene wat mis is kan op gelost worden eventueel met medicatie, 'k ga ook duimen Vrijdag, courage het is lastig wachten tot  Vrijdag
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 25, 2018, 18:36:09 pm
Chantal; Shep had ook hoog eiwit in het bloed. Ik zal sowieso met dierenarts eens over dat leverbesparend dieet hebben.

Viviane; dat wachten is echt vreselijk ja. Vooral omdat ik het niet los kan laten erover te piekeren.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op juli 26, 2018, 17:52:29 pm
Dat piekeren is normaal de beestjes zijn van ons afhankelijk en ze kunnen niet zeggen wat ze voelen en dat maakt ons ongerust, veel sterkte voor morgen
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 26, 2018, 18:20:58 pm
Dank je. Moet er om 13.45 zijn. Duimen maar.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 27, 2018, 09:23:17 am
Vanmiddag de echo, spannend. Als ze nou geen tumor of ontsteking vinden heb ik nog wel iets bedacht. Ik heb namelijk een half jaar geleden haar voer veranderd van taste of the wild naar acana senior. In de eerste zit 25 % eiwit en in de laatste 32 %. Misschien breekt ze haar eiwitten niet goed meer af en dan zou denk een lever sparend dieet een goede uitkomst kunnen zijn.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Hungry® op juli 27, 2018, 11:47:04 am
We duimen alvast. 👍
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op juli 27, 2018, 14:27:32 pm
Hier wordt ook geduimd.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 27, 2018, 15:59:08 pm
Shep was braaf met de echo maar ben nog niet veel wijzer. Er zitten witte vlekken op de lever, dat is cirrose. Kan niet 100 % zeker zijn dat er geen tumor zit omdat ze een deel van de lever niet kon zien omdat de maag van Shep ervoor zat omdat Shep een hoge borstkast heeft. Wel raar trouwens want afgelopen dinsdag moest ik zelf vragen of ze nuchter moest zijn, anders hadden ze me niks gezegd, toen zeiden ze 4 uur van tevoren niets eten. Dus ik had voor de zekerheid 6 uur van tevoren maar iets van 10 brokken gegeven en nu zei de dierenarts dat ze beter een echo kon doen als Shep helemaal nuchter was.
Uitslag bloed heb ik nog niet want het apparaat had het begeven, dus wordt nu opgestuurd naar het lab. Enige manier om zeker te zijn of er kwaadaardige cellen zijn is een biopt. Dat wil ik nu nog niet doen want dat moet onder narcose en Shep is verder nu niet ziek. Ik ga nu dus eerst 3 maanden een lever besparend dieet geven (moet ik me nog even in verdiepen welke brok ik wil omdat ik altijd graanvrij voer maar volgens mij het je dat niet in zo'n dieet). Na 3 maanden opnieuw bloedonderzoek. Zijn de waardes dan nog niet goed, wil ik dan wel een biopt laten doen. Lastige keuzes maar na lang denken besloten dat ik het zo wil doen. Zo'n biopt is een heel ding, moet eerst de bloedstolling gecontroleerd worden.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op juli 27, 2018, 17:55:52 pm
Hopelijk is het opgelost met lever sparende voeding
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 27, 2018, 18:09:26 pm
Ja dat hoop ik ook Viviane. Ik wacht morgen nog even uitslag bloed af en dan ga ik Hill's L/D brok bestellen bij zooplus (is daar 27 euro goedkoper dan bij de dierenarts, echt groot verschil).
Jammer genoeg voel ik me nog niet echt rustig omdat ik eigenlijk nog niet echt duidelijkheid heb. Er zaten inderdaad wat witte vlekken op haar lever (slijtage/cirrose) maar Shep wordt in oktober alweer 12 jaar. Zou dat dan niet gewoon bij de ouderdom horen?
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Hungry® op juli 27, 2018, 22:07:19 pm
Misschien wacht je beter gewoon op de uitslag van het bloedonderzoek.
Groetjes.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 31, 2018, 08:37:18 am
Gisteren weer naar de dierenarts want er was iets mis gegaan met het bloed op het lab, dus Shep moest opnieuw geprikt. Op de uitslag gewacht en de echo nog een keer besproken. Witte vlekken lever zijn fibrose of cirrose. Kan door chronische leverontsteking komen maar om te weten wat er met de cellen aan de hand is, is biopt nodig en die is ingrijpend, een snee van 15 cm, halen ze stukje vd lever. Doen we nu nog niet omdat Shep zich niet ziek gedraagt en die ingreep best een aanslag op het lichaam is.

Waardes rode bloedcellen allemaal weer te hoog, kan uitdroging zijn.

Shep maakt 6 x meer rode bloedcellen aan dan normaal is (dat is een heel groot verschil met bloedonderzoek van 3 maanden geleden). Dierenarts verbaasd, meestal is dat nadat een hond een bloeding heeft gehad. Een raadsel dus.

Ze denkt nu dat Shep geen epilepsie heeft maar af en toe een bloedstollinkje in de hersenen omdat haar bloed dus zo dik is. Maar om de oorzaak van die bloedcellen te onderzoeken is beenmergpunctie nodig en dat is ook niet niks. Dierenarts is met mij eens dat ik dat nu nog niet doe omdat Shep nergens last van lijkt te hebben.

Nog steeds best vaag dus maar voor meer duidelijkheid zijn zware onderzoeken nodig. Dat gaan we nu nog niet doen.

Ik heb dat dieet besteld en als Shep niet verslechterd, over 4 maanden opnieuw bloedonderzoek. Als de waardes dan nog hoger zijn, dan moet ik beslissen of ik die onderzoeken wil.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op juli 31, 2018, 17:54:51 pm
Die onzekerheid is het ergste, niet weten wat er juist aan de hand is en men kan niet vooruit gelukkig heeft Chep er niet te veel last van, heel veel courage gewenst
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op juli 31, 2018, 18:14:49 pm
Ja klopt, onzekerheid is killing. Maar ik hoop dat ik het op een gegeven moment los kan laten en ervan kan genieten dat Shep gewoon haar vrolijke energieke zelf is. Voor de dierenarts ook lastig, onderzoeken wijzen uit dat er zaken mis zijn maar aan de hond zelf is niets te merken.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op augustus 01, 2018, 00:37:24 am
ik zou mij, voordat je biopten en/of beenmergpunctie overweegt, eerst afvragen wat je er mee zou willen doen.
wil je een hond van bijna 12 nog zware operaties, chemo, bestralingen of wat dan ook aandoen?
als ze verder lekker in haar vel zit is dat het belangrijkste.
ik heb 2 honden met de ziekte van cushing gehad en daar waren de leverwaardes vele malen hoger dan bij shep.
ik vind die verhoogde alt echt nog niet schokkend bij shep als de rest vd leverwaardes goed zijn.
de lever is een orgaan dat veel zelf herstellend vermogen heeft.
als supplement voor de lever worden veel mariadistelcapsules gebruikt. en omega 3 capsules. [alleen 3, geen 3-6-9 variant]
ik heb een oude hond met nierfalen gehad en daar hoorde ook verhoogde eiwitafscheiding bij.  hebben ze bij de echo ook naar de nieren gekeken?
drinkt ze wel genoeg met dit warme weer?
anders het water opleuken met karnemelk/geitenmelk of zelf getrokken bouillon van runderpoulet.
veel drinken is echt een must bij dik bloed.
veel honden drinken liever natuurwater dan water uit de kraan.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 01, 2018, 08:21:46 am
He Ambor bedankt voor je reactie. Nieren zijn inderdaad ook bekeken met de echo en die zien er goed uit. Bloedwaardes nieren ook allemaal normaal. Eiwit wel verhoogd maar dat is altijd bij Shep, ik denk omdat ze altijd tegen uitdroging aan zit.
Shep is altijd slechte drinker geweest, ze drinkt gemiddeld op 24 uur iets meer dan de helft dan ze eigenlijk voor haar gewicht zou moeten drinken. Ik heb speciale ors van dierenarts geprobeerd, moet ze niet, karnemelk door het water, neemt ze een paar slokjes en dan hoeft ze al niet meer, haar brokken weken in water, dat neemt ze wel maar dan moet ze vaak daarna overgeven, terwijl ze dat niet doet als ze haar brokken gewoon droog eet. Laatst begonnen met zo'n potje zoutloze bouillon van de natuurwinkel, dat dronk ze twee keer helemaal op, ik blij maar de laatste keer haalde ze haar neus ervoor op. Lastig hoor. Als we in het bos ergens bij een restaurant gaan zitten, wil ze daar ook altijd pas uit de bak drinken als ik hem eerst heb omgespoeld, dus niet als er al andere honden uit hebben gedronken. Ze lijkt er zelf geen last van te hebben. Rare is ook dat ze al haar halve leven bijna constant een loopneus heeft, de druppels lopen er uit. Zou toch denken dat die neus droog zou zijn als ze zo weinig drinkt.
Ik weet ook nog niet of ik die onderzoeken wil doen. Ik had veel vertrouwen in deze dierenarts maar nu zijn er toch best wat dingen raar gelopen. Ik ga dus waarschijnlijk het volgende bloedonderzoek ergens anders laten doen en een second opinion vragen. Ik vond de da ook wat onhandig met de echo; eerst al dat ik zelf moest vragen of Shep nuchter moest zijn, toen zei ze 3 of 4 uur van tevoren niets meer geven. Ik laat er voor de zekerheid 6 uur tussen en had maar 10 brokjes gegeven. Zegt zij tijdens de echo; eigenlijk kan ik beter echo doen als ze helemaal nuchter is omdat ze een stukje van de lever niet kon zien omdat de maag ervoor zat. Ook zei ze iets over slecht contrasten kunnen zien.
Heb haar later nog gevraagd of het kan dat ze dat stukje lever niet kon zien omdat de maag van Shep is vast gezet, dat wist zij namelijk niet. Toen zei ze dat dat wel een boel verklaarde.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 01, 2018, 08:24:30 am
Oh Ambor, waar kocht je die mariadistel en hoeveel gaf je dan? Ik krijg vanmiddag Hill's L/D binnen. Nu maar hopen dat mevrouw Shep het lust.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Hungry® op augustus 01, 2018, 10:03:13 am
Is eigenlijk een moeilijke zaak. Het probleem wordt het zenuwslopend karakter.
Zelf zou ik niet teveel gaan experimenteren maar de hond een comfortabel leven geven.
Na een tweede opinie onderzoek bij een ervaren DA.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op augustus 02, 2018, 01:19:07 am
ik ben het met je eens dat deze d.a, klungelig en amateuristisch bezig is geweest met de echo. die  10 brokjes kunnen de maag echt niet zo uitgezet hebben dat er niks meer te zien was.
ook die paniek wb die verhoogde alt.  zo schokkend is dat ook weer niet.  zeker als de rest in orde is. bij een overwerk leverende lever zou zeker de af-waarde sterk verhoogd zijn [alkalische fosfatase].
mijn cushinghonden hadden waardes van over/in de duizend [en] -echt waar- en dat herstelde zich na instelling behandeling weer tot redelijk normale waardes.
 en een lever kan zich vlot weer herstellen,  terwijl  bv. ernstig kapotte nieren dat niet kunnen.
ik zou meer zitten met dat weinige drinken van haar, maar zo te zien heb je al  genoeg geprobeerd.
heb je wel eens vers geprobeerd?  daar zit veel vocht in.
te weinig drinken en brok vind ik geen goede combi. mss lust ze het dieetvoer in blikvorm?
die mariadistel koop ik bij de online drogist.  die heten arkocaps mariadistel capsules.  120 voor + -18 euro.  deze is de best betaalbare en werkt goed.
sommige mensen/dieren hebben goede ervaringen met een detox kuur [ontgiften].
bij cushinghonden gebruiken ze daar bv. groene leem voor. bij paarden gebruiken ze al langer  veendrenkstof.  komt nu ook bij honden in gebruik.
op barfplaats kun je daar meer over lezen.  ook zgn. bittere groentes als andijvie, witlof enz. zijn goed voor de lever.
google maar eens een avondje op leverbesparende dieten en supplementen, best interessant allemaal.

Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 02, 2018, 08:06:05 am
Vind ik ook vreemd Ambor, dat de da die waarde zo hoog vond want die alkalische fosfotase is maar 92, die ligt dus netjes in het normale. Maar toen de alt 3 maanden geleden 155 was, had ze het al direct over een echo. Nu hij 320 is, vond zij dat volgens mij zorgwekkend. Pfff ik merk dat ik het niet los kan laten, ben constant gespannen.
Gelukkig wilde Shep gisteren wel bouillon drinken en als ik er ijsjes van maak, neemt ze het sowieso. Ik heb haar jaren geleden geprobeerd op vers vlees te zetten maar ze moest het niet. Dus ook geen optie. Ik heb wel ook blikjes natvoer van hetzelfde dieet besteld om af en toe te geven. Vanmorgen een paar nieuwe brokken vermengd met haar oude brok en ze at het op, dus het ziet er naar uit dat ze het wel lust.
Shep is altijd een matige drinker geweest en is er toch al 11 jaar mee geworden. Ik had nog een oud bloedonderzoek van 5 jaar geleden liggen en toen waren die waardes van rode bloedcellen ook allemaal verhoogd.
Wat zou jij doen? Nu al voor een second opinion gaan of eerst dit dieet geven en proberen niet zo druk te blijven maken?
Ik wil haar eigenlijk niet meteen weer mee slepen naar een dierenarts. Vooral niet omdat zij gewoon zichzelf is. Liep hier vanmorgen alweer als een pup met haar beer door de tuin te gooien.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op augustus 02, 2018, 18:00:30 pm
Ik persoonlijk zou het resultaat van haar dieet voeding afwachten en kijken of het aanslaat Caro, ook omdat ze zich niet ziek gedraagt
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 02, 2018, 18:29:02 pm
He Viviane, dat is ook eigenlijk wel mijn keuze. Nu maar hopen dat het goed gaat met het voer. Vanmorgen de eerste brokjes vermengd met haar oude voer gegeven en een paar uur later had ze brijige rare kleur ontlasting. Nu herinner ik me dat ze dat vroeger ook had toen ik haar hill's lam rijst voerde. Dat is over gegaan zodra ik graanvrij (acana) ben gaan voeren. Maar dit dieet is ook weer van hill's. Even afwachten nog maar. Hopelijk komt het alleen door de overgang naar ander voer. Kon geen leverdieet brok vinden die helemaal graanvrij is jammer genoeg.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op augustus 03, 2018, 01:28:23 am
met een verhoogde alt-waarde zou ik vet arm voeren.
rot dat ze al zo heftig reageert op een paar nieuwe brokjes bij haar voer.
als het middel erger blijkt dan de kwaal, zou ik gewoon haar oude voer blijven geven.
brijige grijs/gele ontlasting kan wijzen op het feit dat dit voer te vet is.
de lever kan dit dan niet aan.
is er ook getest op galzuren?
het feit dat shep zich blijkbaar goed voelt en energie genoeg heeft vind ik persoonlijk het belangrijkste.
die verhoogde waardes zeggen natuurlijk dat er ergens iets aan de hand is met de lever, maar omdat alle andere leverwaardes goed zijn zou ik me er [nog] geen zorgen over maken.  gaat het verder  stijgen -of shep gaat zich niet lekker voelen- dan kun je verder kijken .
maar nogmaals wat wil en kan je ermee?
je weet dan mss meer, maar dan?  invasieve behandelingen er op loslaten? [mochten die er zijn]
shep is bijna 12 schrijf je, dus ""slijtage"" van de organen gaat nu ook mee spelen.
-------dit is een algemeen symptomenlijstje. en volgens mij heeft shep daar nergens last van;

Wat zijn de symptomen van een hond met leverproblemen?
De symptomen van leverproblemen zijn vaak vaag en niet specifiek. Andere ziektes kunnen een gelijkaardig beeld geven. Symptomen ontstaan pas als een groot deel van de lever niet meer werkt. De klinische symptomen kunnen zijn:
Veel drinken en plassen
Slechte eetlust, braken en afvallen
Geelzucht. Dit komt door een gestegen gehalte bilirubine dat uitgescheiden wordt door de lever.
Vocht in de buikholte (ascites). Dit komt door een laag gehalte aan albumine.
Verhoogde bloedingsneiging. Dit komt doordat de lever ook stollingseiwitten aanmaakt.
Afwijkende ontlasting. De lever speelt een belangrijke rol in de vetvertering.
Via bloedonderzoek kan je de volgende afwijkingen vinden:
Gestegen leverenzymes (ALT, ALKP, AST, GGT). Dit zijn enzymes die (ook) in de lever voorkomen en vrijkomen als levercellen beschadigd raken.
Gestegen galzurengehalte.
Gedaald albumine gehalte.
Gestegen gehalte aan bilirubine.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 03, 2018, 08:59:06 am
Hoi Ambor, vanmorgen was haar ontlasting normaal, ik kijk het even een weekje aan, kan dan altijd nog terug gaan naar het oude voer.
Bij de laatste keer bloed prikken, heb ik wel gevraagd of ze ook een galzurenmeting kon doen maar de dierenarts zei dat dat niet direct mee bekeken kon worden en dat Shep dan nuchter zou moeten zijn, ze zei nog iets maar dat weet ik niet meer. Het kon in ieder geval niet en ze zei dat ze er nu het nut niet van in zag zo'n galzurenmeting te doen. Met de echo had ze ook wel wit gezien bij de gal uitgang.
Ik zat inderdaad ook nog te denken dat de witte vlekken op haar lever misschien wel slijtage zijn ipv een leverontsteking of iets dergelijks. Ik neem aan dat organen bij oude honden ook gaan slijten.
Jouw lijstje had ik ook gevonden op internet, Shep heeft tot op heden inderdaad geen van die symptomen. Maar ik las ook wel ergens dat hepatitis een sluipmoordenaar is en dat honden vaak lang nergens last van hebben.
Ik doe mijn best me niet te druk te maken en van mijn beestje te genieten. Gisteren was ik met haar en een collega in het bos. Die collega ging met een grote tak slepen en dan staat Shep er als een blije pup omheen te dansen en blaffen. Op die momenten kan ik ontspannen, ik geniet als ik zie dat zij geniet.
Shep wordt in oktober 12 jaar.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op augustus 03, 2018, 18:01:22 pm
Het beste is even de kat uit de boom kijken en afwachten, en hopen dat het dieet voeding aanslaat en dat de diarree van voorbij gaande aard is 
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op augustus 04, 2018, 00:46:33 am
fijn dat de diarree maar eenmalig was.
hopelijk gaat de introductie van het nieuwe voer verder goed.
als jouw hond geent is voor hcc [hepatitis] en getiterd om te kijken of het echt aangeslagen is, dan lijkt me deze ziekte onwaarschijnlijk.
in nl. komt deze ziekte slechts sporadisch voor.
ik hoop voor je dat shep tot op hoge leeftijd een fitte dame blijft....
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 04, 2018, 13:06:29 pm
Dat hoop ik ook.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 17, 2018, 08:22:22 am
Daar ben ik weer. Heb nu 2 weken hills leverdieet gegeven en ze wilde het graag eten. Sinds gisteren wil ze het opeens niet meer. Het natvoer eet ze wel. Ik weet nu niet of het komt omdat ze zich niet lekker voelt of omdat ze de brok alweer beu is. De acana was ze nooit beu. Daar dus vanmorgen een paar brokken van doorheen gedaan maar ook dat wil ze niet. Nu zit ik op de bank en hoor haar darmen borrelen. Moet ik nu bang zijn dat het door haar lever komt of vallen die brokken opeens niet goed meer, ik weet het niet.
Heb eergisteren advantix gedruppeld, eigenlijk gebruikte ik dat niet meer omdat ik het idee had dat daardoor haar aanvallen verergerden maar ik had wat vlooienpoepjes op haar achterpoot ontdekt, dus vandaar. Nu lees ik dat sommige honden minder eetlust en last van hun darmen kunnen krijgen door advantix. Zou dat ook nog een optie kunnen zijn? Of moet ik de dierenarts weer bellen?
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op augustus 17, 2018, 18:21:55 pm
Zou het geen plaagje kunnen zijn? Ché heeft deze week ook diarree gehad en moeten braken, en is sindsdien ook niet meer in zijn eten, gisteren zelfs zijn stukje appel en zijn boterhammetje niet willen eten, zijn brokken heeft hij gisteren ook laten staan, vandaag heeft hij iets gegeten maar nog niet veel,
'k weet niet maar het kan natuurlijk ook van die advantix kunnen zijn, zorgen kinderen é onze beestjes
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Hungry® op augustus 17, 2018, 19:20:18 pm
Ik ben verleden week gestopt met Hills brokken omdat Roos te dik werd. Bovendien had ze echt stinkende winden. :heat: Ze at deze brok toch al geruim een half jaar. Vond de brok persoonlijk te vettig en te sauzig van geur. Ben nu overgeschakeld op een magere brok en ze reageert er goed op. Voor Roos is het volume belangrijk, en dan is een magere voeding wel aangewezen. Alhoewel de prijs minder belangrijk is betaal ik nu 35 EUR voor een zak van 15 kg tegenover 65 EUR.
Hopelijk gaat het weldra beter met je herder Caro!
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 17, 2018, 19:39:43 pm
Tja Hungry, ik vind Hills persoonlijk helemaal niets. Heb het in het verleden gegeven en toen had Shep altijd brijige ontlasting. Wat jij zegt, voelt vettig aan maar nu ik dat leverdieet moet voeren is er helaas niet veel keuze. Vandaar die hills maar lijkt me sterk dat ze daar nu pas ziek van wordt, ik geef het al 2 weken.
Viviane, wie weet heb je gelijk ik ben namelijk vanmiddag naar de dierenarts geweest. Want na mijn post hier vanmorgen ging Shep tijdens het uitlaten flink aan de schijt. Echt zielig, op een gegeven moment tegelijk diarree en knalgele gal overgeven. Vijf keer diarree. Echt niet lekker want ze wilde zelfs geen bonen, waar ze normaal dol op is. Normaal gesproken maak ik mezelf niet direct druk als ze een keer diarree en overgeven hebben maar zit nu maar zit nu natuurlijk toch in mijn hoofd met dat het geen eetlust en overgeven ook symptomen kunnen zijn van die lever die niet in orde is.
Dierenarts dacht niet direct aan de lever omdat Shep wel gewoon levendig is en ook geen geel oogwit heeft. Ze had wel koorts en haar darmen deden spastisch. Dus in eerste instantie denkt hij of een virusje of toch een reactie op die gore advantix. Ze heeft een spuit tegen de misselijkheid gekregen en pilletjes mee gekregen tegen misselijk en diarree. Daarmee zou het in de loop van het weekend beter moeten gaan. Is dat niet zo of wordt het slechter, dan kan nog een antibiotica geprobeerd worden. Hoefde nu nog niet. Als dat ook niet werkt, dan kan het toch de lever zijn die problemen geeft maar met dat dikke bloed erbij zijn er veel risico's om dat verder te laten onderzoeken.
Ze heeft om 16.15 een beetje blikvoer op, dat wilde ze wel eten en tot nu toe is het erin gebleven. Geef ik haar dadelijk nog een klein beetje. Afwachten of dat goed gaat. Zo ja, krijgt ze morgen brok en hoop ik dat ze dat wel weer wil eten. Ze moet dat dieet nu eenmaal voor haar lever en weet niet wat ik moet als ze dat niet meer wil. Maar helaas is Shep ook wel weer zo slim dat nu ze een paar keer blikvoer heeft gehad, ze haar brok gerust laat staan in de hoop dat er dan weer blikvoer komt.
Duimen jullie mee dat het snel goed komt en het een virusje was of de advantix!!
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Hungry® op augustus 17, 2018, 20:15:56 pm
Een hond kan gerust een paar dagen zonder eten hoor. Ik persoonlijk zou hem droge beschuit geven tot de geciteerde symptomen verminderen/ verdwijnen. Zo ontlast je de spijsvertering en hebben ze toch wat vulsel.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op augustus 18, 2018, 00:37:52 am
klinkt idd. alsof ze ergens een virus opgeduikeld heeft.
met dat dikke bloed, en veel vochtverlies door de diarree en het spugen, zou ik het blikvoer tot soep maken als ze dit wil opslobberen.
zolang ze alert en levendig is, zal het wel loslopen met haar.
als ze even alleen blik wil eten, dan zou ik dat gewoon geven tot ze weer beter is.
al kan dat op zich ook dunnere ontlasting geven.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op augustus 18, 2018, 09:48:57 am
Hopelijk gaat het snel beter met haar. Paar dagen niet eten is geen probleem. Pixie had dat tijdje geleden ook. Zou wel kijken dat ze genoeg vocht binnen krijgt.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 18, 2018, 09:55:55 am
Bedankt voor alle reacties, fijn dat er toch nog af en toe een paar mensen hier lezen en reageren.
Ik heb afgelopen nacht op de bank geslapen voor het geval Shep opeens eruit zou moeten. Maar het blikvoer van gisteravond is erin gebleven. Vanmorgen 3 kwartier gewandeld. Nu hoefde ze helemaal niet te poepen maar dat zal wel komen door de diarreeremmer en dat ze nog niet veel heeft gegeten. De medicijnen die ik mee heb gekregen geef ik nu even niet, dat doe ik wel als het toch weer mis mocht gaan. Op dit moment hoor ik ook geen gerommel meer in haar darmen. Overgeven al niet meer sinds gisterochtend.
Haar brokken laat ze weer staan maar ik twijfel of dat komt omdat ze zich nog niet lekker voelt of omdat ze nu denkt dat als ze het niet neemt, er wel blikvoer gegeven gaat worden. Zo slim is ze dan ook weer wel. Dus ik laat het gewoon staan en ga even niks anders geven.
Ambor, de zoutloze bouillon slobbert ze wel op, dus dat geef ik als ik het idee heb dat ze weer te weinig drinkt. Maar gelukkig is ze gisteren met die heftige diarree wel gewoon blijven drinken.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 18, 2018, 15:29:28 pm
Daarnet voor de 3e keer vandaag gewandeld, nog steeds geen poep. Vanmorgen heeft ze wel bonen gegeten, dat heb ik haar gegeven omdat ik nog zo'n blikje had met vocht erop en dat drinkt ze dan ook mee op, heeft ze meteen weer wat vocht binnen. De hele dag haar hills laten staan, ze gaat regelmatig in haar bak snuffelen maar loopt dan weg. Daarnet de hills eruit gegooid en een paar oude brokken in haar bak gedaan. Die vreet ze direct op. Nog even afwachten maar het geeft mij het idee dat dat leverdieet niet bevalt, ze vindt het denk niet lekker meer en ik vond haar ontlasting ook een stuk minder de afgelopen week. Van acana heeft ze altijd hele mooie drollen. Maar nu is mijn vraag natuurlijk hoe belangrijk dat leverdieet is. Ik zou haar het liefst terug zetten op acana. Ik kijk nog een paar dagen aan maar als ze de acana wel gewoon wil eten, dan ga ik deze vraag toch maar voorleggen aan de dierenarts. Ik begrijp dat een leverdieet belangrijk kan zijn met die verhoogde leverwaardes maar heb zelf gewoon geen goed gevoel bij die brok. Shep heeft het altijd veel beter gedaan op graanvrije brokken.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op augustus 19, 2018, 03:54:32 am
met die licht verhoogde alt waardes en verder alles goed, zou ik dat leverdieet lekker opzijzetten.
gewoon die oude brok, en mss de helft leverdieet blik geven als dat beter voelt.
dat ze niet poept, komt omdat ze zich wss helemaal leeg gescheten heeft.  te samen met weinig eten kan dat best nog een dag duren. er is gewoon niks aan ontlasting voorhanden nu.
niet teveel gaan stressen nu.  dat voelt shep ook aan. zolang ze verder lekker mee wandelt en alert is, zal ze het wel overleven......
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 19, 2018, 11:40:58 am
He Ambor, ik neig daar ook wel naartoe, naar dat leverdieet laten zitten. Ik zal nog wel even overleggen met de dierenarts maar ik vind het ook belangrijk dat Shep haar eten gewoon lekker vindt. Vanmorgen at ze met smaak haar bak leeg, de oude brok. Ben nu met haar op mijn werk omdat ze vanmorgen nog niet wilde poepen. Wilde haar niet de hele dag achterlaten. Daarnet is er een grote hoop uitgekomen en het was geen diarree, hiep hoi, haha.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op augustus 19, 2018, 13:56:35 pm
Goed te horen dat ze geen diarree heeft. Ik zou persoonlijk ook dat lever dieet laten voor wat het is.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op augustus 19, 2018, 18:15:51 pm
Blij te horen dat het beter gaat met Chep, ik zou die leverdieet ook laten voor wat het is, Ché heeft toen na zij diarree ook een dag of 2 geen stoelgang gehad wat normaal is eerst darmen leeg en niets die er in komt
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 27, 2018, 08:40:57 am
Bah ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik haar die pipet advantix heb gegeven. Volgens mij reageert ze daar echt niet goed op. Gisteravond liep er langs 1 kant van haar bek constant een heleboel kwijl en afgelopen nacht had ze weer een aanval. Afgelopen april heb ik bloed laten prikken omdat ze een aantal aanvallen achter elkaar had, dat was toen anderhalve week nadat ik advantix had gedruppeld. Nu is het ook precies anderhalve week na de advantix. Lijkt mij geen toeval. Vooral niet omdat ze in de 3 maanden dat ze advantix vrij was maar 1 aanval heeft gehad. Die troep komt er nu echt nooit meer in hier. Vrijdagavond en zaterdagochtend ook weer diarree. Dat is inmiddels weer over. Balen dat dat spul nog zo lang in haar bloed blijft zitten. Zeker weten doe ik het natuurlijk niet maar vind het wel opvallend dat die aanvallen nu al een paar keer verergeren na advantix. Ik heb de dierenarts hierover gemaild en de vraag gesteld of advantix ook de lever kan aantasten.
Maar gelukkig is Shep nog steeds haar vrolijke zelf. Afgelopen week weer 8 km door het bos gestruind. Ze rent niet meer zo heen en weer als vroeger maar ze houdt zo'n wandeling nog goed vol.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op augustus 27, 2018, 09:06:58 am
Ik geef hier ook geen pipetten meer. Ik kijk zo beide dagelijks na.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 27, 2018, 10:27:30 am
Ik geef hier ook geen pipetten meer. Ik kijk zo beide dagelijks na.

Ja groot gelijk. Ik gaf een natuurlijk middeltje met lavendel tegen de teken, dat ging goed maar omdat dat niet tegen vlooien helpt en ik die poepjes in haar vacht had gezien, ging ik toch die laatste pipet advantix gebruiken. Had er ook al direct spijt van maar ik kan nogal eens snel reageren zonder eerst goed na te denken  :blush2:
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Hungry® op augustus 29, 2018, 10:37:07 am
Roos reageert gewoonlijk op haar manier op een pipet Advantix gedurende twee dagen. Ze is dan lusteloos.
Ze is een heel sterk dier en nog jong. Ik kan me voorstellen dat oudere of in minder conditie verkerende honden er lichamelijk feller op gaan reageren via het zwakkere punt van hun systeem. Advantix is voor hen dus imho niet aangewezen. Beste voor hen lijkt me dan nog risicovolle locaties te mijden in de maanden dat de risico s er zijn.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op augustus 29, 2018, 10:43:45 am
Roos reageert gewoonlijk op haar manier op een pipet Advantix gedurende twee dagen. Ze is dan lusteloos.
Ze is een heel sterk dier en nog jong. Ik kan me voorstellen dat oudere of in minder conditie verkerende honden er lichamelijk feller op gaan reageren via het zwakkere punt van hun systeem. Advantix is voor hen dus imho niet aangewezen. Beste voor hen lijkt me dan nog risicovolle locaties te mijden in de maanden dat de risico s er zijn.

Ik vind het niet normaal dat een hond 2 dagen lusteloos is als er een pipet gegeven wordt. Ik zou dan gaan kijken voor iets anders. 2 dagen lusteloos zijn zegt voor mij dat de hond er niet tegen kan en het lichaam 2 dagen aan het vechten is om die troep de baas te worden.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Hungry® op augustus 29, 2018, 11:09:44 am
Moet ook niet overdrijven he. Ze is gewoon wat minder hevig. De tijd dat het product zich onderhuids verder verspreid over het ganse lijf. Ik gaf haar dit jaar enkel begin juni tenandere een dosis. De andere maanden was het te heet. We meden dan wel de risicovolle locaties. In wilde bossen gaan we tenandere quasi nooit wegens de risico s van dazen en teken. Grtn
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op augustus 29, 2018, 18:05:52 pm
Ché krijgt Front line en heeft daar gen last van hij is toch ook al 11 jaar,
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op augustus 29, 2018, 22:14:58 pm
Ik geef helemaal niets meer. Pixie en Noppie hebben 1 keer iets tegen vlooien gehad en dat is alles in 8 jaar voor Pixie en 5 jaar voor Noppie. Dit jaar bij Pixie welgeteld 4 teken verwijderd en vlooien hebben ze beide niet. Ik voel Pixie na iedere wandeling goed na of ze een teek heeft. Ik controleer ze ook dagelijks op vlooien. Duurt alles bij elkaar voor 1 kat en 1 hond nog geen 15 minuten.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 30, 2018, 13:39:23 pm
Ik geef helemaal niets meer. Pixie en Noppie hebben 1 keer iets tegen vlooien gehad en dat is alles in 8 jaar voor Pixie en 5 jaar voor Noppie. Dit jaar bij Pixie welgeteld 4 teken verwijderd en vlooien hebben ze beide niet. Ik voel Pixie na iedere wandeling goed na of ze een teek heeft. Ik controleer ze ook dagelijks op vlooien. Duurt alles bij elkaar voor 1 kat en 1 hond nog geen 15 minuten.

Kan me voorstellen dat Pixie controleren een stuk sneller en gemakkelijker gaat dan bij Shep met haar dikke ontplofte vacht. Maar voor mij sowieso geen chemische middelen meer.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op augustus 30, 2018, 18:19:13 pm
Ché nazien is niet gemakkelijk met zijn zwarte dubbele vacht
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op augustus 31, 2018, 01:00:34 am
daarom doe ik ze maar een bv. scaliborband om.  of seresto.
zou dat niet goed vallen, dan is hij zo weer af.
de zus van mijn jonge reu kreeg hotspots van die pipetten in haar nek.
als jouw hond vlooien en teken heeft moet je toch aan de bestrijding wat doen idd.
wassen met vlooienshampoo en dan uitblazen kan ook nog een optie zijn.
als je ook katten hebt, vergeet die dan ook niet, en de omgeving/mand e.d.
mijn hond zwemt elke dag, dus dat helpt ook.
fijn, dat shep weer zo fit is.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op augustus 31, 2018, 11:03:11 am
He Ambor, ik had eigenlijk een afspraak gemaakt bij een trimsalon om Shep eens goed te laten wassen en ze gebruiken daar een waterblazer, dus dan zou ik ook meteen van al die losse haren af zijn. Komt nog bij dat Shep nu ze in de rui is, weer veel schilfers heeft. Maar heb gisteren de afspraak toch weer afgezegd. Ik ben nogal een twijfelkont en Shep is nog nooit in zo'n trimsalon geweest. Ze heeft altijd nogal snel stress en dat wil ik haar op deze leeftijd niet aandoen. Wanneer ik erbij ben gaat het altijd goed maar die vrouw van de salon die ik sprak zei dat ik er niet bij kon blijven maar dat ze mij zou bellen als het echt niet zou gaan. En ik heb er geen goed gevoel bij om mijn oude stresskipje daar achter te laten. Ik zie nu geen vlo meer. En als die schilfers mij blijven storen, dan was ik haar maandag zelf wel, dan wordt het mooi weer. Ik las ergens dat er mensen zijn die bij hun hond met schilfers gewoon head and shoulders vermengd met water gebruiken. Zou dat oké zijn voor een keertje? Ik was Shep eigenlijk nooit omdat ze nooit vies is of stinkt.
Katten heb ik niet, daar ben ik allergisch voor.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op september 01, 2018, 00:46:45 am
ik was mijn honden nooit.
als shep al schilfers heeft, en een droge huid zou je mss beter iets kunnen gebruiken dat het huidvet weer aanvult.
beter toch een flesje voedende, milde  hondenshampoo kopen?  of babyshampoo zonder parfum. iets wat niet ontvet.
zo'n waterblazer is wel ideaal voor een dikke vacht met schilfers en losse haren.
zoek anders een trimsalon waar je er wel bij mag blijven.  ontwollen is mss ook nog een optie bij een castratenvacht.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op september 01, 2018, 09:51:07 am
He Ambor, het gekke is dat ik het idee heb dat de huid van Shep eerder vettig dan droog is. Hij voelt in ieder geval vettig aan als ik er overheen wrijf. Ik heb nog wel een flesje hondenshampoo aloe vera liggen maar dat heb ik al jaren. Heb geen idee of zoiets over de datum kan gaan. Vast niet.
Eigenlijk wil ik haar op haar leeftijd de stress van een trimsalon niet meer aandoen. Ze heeft zelf volgens mij nergens last van, ze krabt in ieder geval niet, dus blijkbaar irriteren die schilfers niet.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: TMG1961 op september 01, 2018, 12:49:03 pm
Als ze er geen last van heeft en er huid er verder normaal uitziet, zou ik er niets aan doen.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op september 02, 2018, 15:20:40 pm
Als ze er geen last van heeft en er huid er verder normaal uitziet, zou ik er niets aan doen.

Heb er de stofzuiger overheen gehaald maar die schilfers zijn zo vettig dat de meeste niet in de stofzuiger belanden. Ik ga er verder inderdaad niets meer aan doen. Heb haar huid nog eens goed gekeken en daar is niks aan te zien, niet rood of geïrriteerd of zoiets.
Wel schattig, had het idee dat ze het wel lekker vond dat de stofzuiger met het borsteltje over haar rug werd gehaald. Ze ging er echt voor staan en dan te bedenken dat ze vroeger bang was voor de stofzuiger.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op september 07, 2018, 00:38:34 am
stofzuigen is helemaal geen gek idee hoor.   ik ken meerdere mensen die hun hond met dikke vacht zuigen.  lekker tegen de haren in.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op september 07, 2018, 17:41:23 pm
Ga ik ook eens proberen, Ché is al ferm in de rui
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op september 08, 2018, 20:26:42 pm
Ga ik ook eens proberen, Ché is al ferm in de rui
Het viel mij een beetje tegen. Kreeg er niet veel haren af. Vond het vooral grappig dat shep het wel fijn leek te vinden.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op september 09, 2018, 17:49:09 pm
Ik heb een rond borsteltje zal waarschijnlijk ook niet veel haar mee krijgen, morgen moet ik stof zuigen zal het eens proberen als Ché maar niet weg loopt hahaha
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op september 10, 2018, 09:22:59 am
Ik heb een rond borsteltje zal waarschijnlijk ook niet veel haar mee krijgen, morgen moet ik stof zuigen zal het eens proberen als Ché maar niet weg loopt hahaha

Haha ik zie het al helemaal voor me, jij in de achtervolging met de stofzuiger.
Gisteren belgische herder wandeling in Chaam gedaan, Shep was de oudste maar liep de hele wandeling voorop, haha. Gisteravond was ze wel hartstikke moe.
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op september 10, 2018, 18:30:51 pm
Kan ik geloven dat Chep moe was haha stoer beest die Chep, heb vanmorgen geprobeerd om Ché te stofzuigen maar hij moest er niet van weten hij ging bij zijn baasje schuilen haha was nochtans een keer nodig geweest want ik kan hele flokken ondervacht  uit trekken
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: ambor op september 10, 2018, 22:53:50 pm
@che;  koop een spinnewiel en brei er een mooie trui van.....
als shep dat allemaal nog kan, zal het wel loslopen met haar gezondheid.  ouwe taaie!
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: viviane op september 11, 2018, 18:15:44 pm
Gaat niet gaan mag niet meer breien voor mijn hart jammer genoeg zal het maar samen vegen denk ik
Titel: Re: Aantasting evenwichtsoorgaan of iets anders?
Bericht door: Caro op september 12, 2018, 18:02:39 pm
In het voorjaar gooi ik altijd dotten haar van Shep in de tuin, even later gaan de vogels er dan mee vandoor om er hun nestjes mee te maken. Ik denk dan altijd; is dat haar toch nog ergens goed voor. Heb trouwens ook een plukje in een ketting laten verwerken.
Ambor, Shep is wel echt een taaie ja. Vandaag meer dan een uur gelopen naar mijn oude dierenkliniek, kon mijn huidige dierenarts niet bereiken en zag vanmorgen rijstenkorrels-achtige dingen op de ontlasting van Shep wat duidt op een lintworm. Ik ontworm al zo'n 9 jaar niet meer maar ben nu toch maar even snel een middel gaan halen. Las wel in een paar ervaringen dat honden die bekend zijn met epilepsie een aanval van zo'n middel kunnen krijgen maar ja een lintworm lijkt me ook niet zo gezond, dus kiezen tussen twee kwaden.