Auteur Topic: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup  (gelezen 12969 keer)

lan3jur

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 29
twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Gepost op: september 06, 2015, 16:13:05 pm »
Hoi allen,
ik ben een beetje 'in paniek'.
Ik heb een Groendendaeler gekocht bij een "erkende" fokker, van wie ik de naam (nog) niet ga vermelden. Hij heeft ook een stamboom.
Mijn eerste probleem: mijn pup is met giardia en met cheyletiella uit het nest gekomen. Het is 100% zeker dat het nestbesmetting is, maar de vraag is: hoe bewijs je dit?
Tweede probleem: hij heeft al 5 weken chronische diarree. Hij is de laatste 3 weken 3 x getest op giardia maar daar is geen enkel spoor meer van terug te vinden. Ook bloedonderzoek en echografie tonen niks aan. Hij plast ook enorm veel. Het voorbije uur al 4 keer en echt een stevige plas, terwijl hij maximaal 1 liter water per dag drinkt.
Derde probleem, waaraan het voorgaande zou kunnen gerelateerd zijn: hij heeft een uitgesproken rosse schijn en witte vlekken op 3 poten en op zijn borst.
Volgens http://www.nvbh.eu/index.php/fokkerij-34373/rasstandaard wordt dit aangeschouwd als fouten die bestraft kunnen worden.
Van een kenner weet ik ondertussen ook dat er inteelt in het spel zou kunnen zijn.
Uiteraard is mijn eerste bezorgdheid de gezondheid van mijn hond, maar indien er verboden intervariëteiten paring en / of inteelt in het spel zou zijn, wil ik hier heel graag een einde aan maken.
Ik word er een beetje radeloos van en zou graag jullie mening / opinie / voorstellen / ... horen.
Alvast bedankt!
Een heel bezorgd baasje.

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16963
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #1 Gepost op: september 06, 2015, 20:22:46 pm »
Heb je hierover al contact gehad met de fokker? Wat heeft zij/hij hierop gezegd?
Als de Giardia onder controle is waarom is jouw pup dan nog ziek? Wat zegt de DA hierover?
Kun je een foto maken van het wit bij jouw hond?

Als er een stamboom bij zit dan is de combinatie goedgekeurd door de Raad van Beheer?
Of meen je dat daarbij fraude is gepleegd?

Ik zou me nu eerst focussen op de medische problemen die jouw hond lijkt te hebben. Pas daarna je richten op het aanspreken van de fokker,

lan3jur

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 29
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #2 Gepost op: september 06, 2015, 20:38:37 pm »
Dag Chantal,
hartelijk dank voor je snelle reactie.
Ik heb nog geen contact gehad met de fokker omdat ik eerst alle testresultaten wou afwachten. En ik schat de kans dat ze daar gaan ontkennen dat de giardia en cheyletiella van bij hem komen.

Waarom hij nog ziek is is een mysterie.

Even de feiten op een rijtje:
- Ik ga de pup halen, kom er mee thuis en hij heeft diarree: ik maak mij geen zorgen en denk dat het van de stress is en dergelijke.
- Een paar dagen later: de diarree wordt erger en hij krabt zich heel veel, dus ik ga bij DA. Conclusie DA: pup is niet goed ontwormd door DA van de fokker, dus we starten een nieuwe kuur. Hij blijkt ook cheyletiella te hebben en wordt ook daarvoor behandeld.
- Een week later: diarree is nog steeds even erg, dus ik doe een mengstaal binnen bij DA, zoals ze gevraagd had indien het niet zo beteren. Daaruit blijkt dat hij giardia heeft. Behandeling wordt opgestart. Daarna gaat het een dag of 2 beter maar daarna gaat het van kwaad naar erger. De DA doet nog een test op giardia maar alle sporen zijn verdwenen, dus stuurt me door naar een privé-kliniek. Daar geef ik opnieuw een mengstaal binnen, wordt er een volledig bloedonderzoek gedaan op parasieten en bacteriën, alsook op shunt via ammoniakwaarde bepalen. Alle tests zijn negatief. Ook een echo van de darmen, lever, maag en nieren toont niks aan, behalve dat het 'oorlog in zijn darmen' is.
Tot nu toe is er dus nog steeds geen oorzaak gevonden. Ik moet nu 30 dagen medicatie geven en speciale hypo-allergene voeding. Ik ben daar sinds donderdag mee gestart, maar tot nu toe zie ik nog niet veel beterschap. Wanneer ik hem een Buscopan geef, gaat het even beter en is hij wat levendiger, maar nu ligt hij weer futloos op de mat te 'kermen'. Ook heeft hij deze nacht 3 uur de hik gehad. Hij heeft ook duidelijk last en pijn.

Al deze dingen maken mij toch behoorlijk ongerust..
Een foto zal ik morgen bij daglicht nemen..

Alles lijkt goedgekeurd door de raad van beheer, maar ik sluit fraude zeker niet uit, daarvoor heb ik al te veel gezien om te denken dat dit niet gebeurt. Maar zonder zekerheid ga ik geen beschuldigingen uiten of de naam van de fokker vermelden. Wel wou ik dat ik contact kon nemen met mensen die een pup hebben uit hetzelfde nest om te zien of daar ook problemen zijn.

Nogmaals bedankt!
/jurgen
« Laatst bewerkt op: september 06, 2015, 20:45:50 pm door lan3jur »

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #3 Gepost op: september 07, 2015, 00:17:51 am »
Ik begrijp je Ian, echter,....; laat de paniek even los, dan kan je nog richtingen uit.

Contacteer de fokker ga overleggen. Een degelijke fokker vraagt geen testresultaten. Die zou het vreselijk vinden als een pup aan de diarree is,...

Het spijt me, al blijf ik bij mijn stelling: probleem = 1e die je contacteer is de fokker, krijg je daar geen hulp of gehoor, dan bewandel je de andere wegen.

Ik wens jullie het allerbeste toe, hopelijk komt alles goed.

lan3jur

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 29
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #4 Gepost op: september 07, 2015, 18:56:04 pm »
Dag Do,
ik deel je mening.
Ik weet alleen niet goed hoe je zoiets aanpakt zonder kwaad bloed te zetten.. Ik wil hen niet beledigen of in een kwaad daglicht stellen want de kans is groot dat ze hier zelf niet van afwisten...
Beetje een gevoelige kwestie dus :(

/jurgen

Timber

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 851
  • Of Dazzling Black
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #5 Gepost op: september 07, 2015, 21:49:09 pm »
Wat betreft de medische problemen: een fokker hoort een hond gezond af te leveren OF het probleem te vermelden en dit netjes met de koper af te handelen. Deze fokker heeft duidelijk niet netjes gehandeld. Ik hoop dat je je pup snel gezond krijgt en dat die verder opgroeit tot een gezonde hond!
Wat ontworming betreft: er zijn nog wel eens fokkers die een grote voordeelpot ontwormingspillen hebben staan en die dan bij elk nestje gebruiken. Helaas werken die dingen niet goed meer als ze over datum gaan...

Wat betreft je vermoeden op fraude van de stamboom:
Op dit moment moeten (in Nederland) beide ouderdieren een DNA-test ondergaan, zodat je precies weet dat de ouders ook daadwerkelijk de ouders zin. Dus er is veel minder mogelijkheid op fraude dan een aantal jaren terug.
Intervarieteit is binnen de FCI toegestaan en daarom in de meeste landen gewoon toegestaan (dus b.v. Groenendaeler x Tervuerense). De nakomelingen krijgen een gewone officiële stamboom: de zwarten een Groenendaler stamboom en de bruine een Tervuerense stamboom. Met deze honden mag gewoon gefokt worden, ook in Nederland. In heel veel Groenendaelers komen daardoor genen voor van de Tervueren. Sterker nog: de eerste geregistreerde Groenendaelers hadden Tervueren in hun voorouders! Het kan daardoor ook voorkomen dat een pup een wat rossige schijn heeft. Dat kan wegtrekken of blijven, dat is niet te zeggen. Maar het is zeker geen teken van fraude. Witte aftekening is ook iets dat normaal voorkomt bij de Groenendaeler. Ook daarvoor geldt: de eerste geregistreerde Groenendaeler had een flinke partij wit! Regelmatig komen in nestjes honden voor met wat meer wit dan volgens de rasstandaard toegestaan is. Met die honden wordt niet verder gefokt. Sommige mensen vinden het wel wat hebben, want je hond is dan wel uniek. De hoeveelheid wit heeft verder normaal gesproken geen relatie met de gezondheid (behalve bij Vitiligo, dan is het een gezondheidsprobleem, maar dat treedt doorgaans niet op bij een pup, maar pas later en dan gaat het om een toenemende hoeveelheid wit)
Groetjes, Thea           (www.ofdazzlingblack.nl)


moeli

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 5622
  • vandenhegakker
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #6 Gepost op: september 07, 2015, 22:09:07 pm »
Ik als fokker zou het normaal vinden dat je bij problemen als eerste  de fokker op de hoogte stelt, en wat noem je een officele fokker ? , pups die via een van beide rasverenigingen gefokt zijn , moeten met koopkontrakt verkocht worden, hier staan juist allerlei dingen in , mocht de pup binnen een bepaale tijd ziek worden, een stamboom is nog steeds niet veel meer dan een afstammingsbewijs, door dat er bij iedere pup dna afgenomen wordt in nederland, heb je wel bewijs dat de pup ook echt afstamt van diegene die op de stamboom vernoemt is, en de regels wat betreft inteelt zijn wel wat aangescherpt natuurlijk doordat er bepaalde combinatie's die vroeger wel mochten nu niet meer mogen, hopenlijk gaat het snel beter met de pjup, groetjes annemieke

Frans62

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 774
 • Een dag zonder hond is een dag niet geleefd.
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #7 Gepost op: september 08, 2015, 10:28:14 am »
Alles is eigenlijk al gezegd. Niet twijfelen meteen de fokker in kennis stellen.

lan3jur

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 29
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #8 Gepost op: september 08, 2015, 13:41:55 pm »
Bedankt allemaal voor de vele tips en de goede raad!
Ik denk even na over hoe ik 'subtiel' de fokker op de hoogte kan brengen van de vele problemen die ik al gehad heb, zonder kwaad bloed te zetten..
Het wit stoort me niet, zolang dit geen teken is van 'afwijking'.
Net zoals de rode schijn, hoewel ik stiekem toch hoop dat dit nog gaan verminderen :)

Nogmaals bedankt aan allen!
/jurgen

Frans62

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 774
 • Een dag zonder hond is een dag niet geleefd.
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #9 Gepost op: september 08, 2015, 15:01:03 pm »
Waarom zou je subtiel moeten zijn, gewoon alles aan de fokker voorleggen zoals moeli al zegt .Als het hun niks interesseert zul je toch niet veel aan hun hebben.Een serieuze fokker zal graag op de hoogte zijn van het wel en wee van zijn pups.
Of er te veel wit of bruine gloed aan zit who cares het is een hond een levend dier en geen kastje bij de ikea.Maar gezond dient hij wel te zijn.

meulmani

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 6285
 • Diego en Marvin - kanjers!
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #10 Gepost op: september 10, 2015, 12:52:31 pm »
Inderdaad, fokker contacteren.

lan3jur

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 29
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #11 Gepost op: september 15, 2015, 14:42:55 pm »
Hoi allemaal,
bedankt voor jullie reacties!
Ik heb nog steeds de fokker niet gecontacteerd omdat het einde van de problemen nog niet in zicht is..
Mijn pup is voor het ogenblik in de kliniek waar hij een MRI scan van zijn hersenen en een hersenpunctie moet ondergaan, gezien hij al 5 x een aanval van 'razernij' gehad heeft, met schuim rond de bek, grommen, blaffen, agressief gedraag en volledig buiten zijn zinnen. Na 10 minuten was dit voorbij en was hij weer zijn 'onderdanige' zelve..
Toeval of niet? De arts die mijn pup deze voormiddag in de kliniek behandeld heeft, heeft ook een hond van dezelfde fokker, en wat blijkt: ook haar pup had dezelfde parasieten als de mijne nu, en dat was reeds 7 jaar geleden!! Door al deze dingen ben ik 1. heel ongerust en bezorgd en 2. heel erg boos en ik vrees dat als ik nu de fokker ga contacteren, dat ik misschien wel eens minder vriendelijk zou kunnen zijn.. En of dat de zaak ten goede zou komen betwijfel ik. Waar ik wel sterk aan denk is, om iedereen die van plan is om een Groenendaler te kopen, af te raden van daar te gaan. Klein detail: een hond noemt bij hen een 'product'..  :fie:
Ik wil uiteraard alleen maar het beste voor mijn hond en dat hij gezond mag zijn, maar ondertussen heeft gans dit verhaal mij toch al om en bij de 2000€ gekost :(

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16963
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #12 Gepost op: september 15, 2015, 14:50:06 pm »
Misschien moet je niet zolang wachten met de fokker te contacteren.
De emoties lopen steeds verder op.

En ja, in Nederland is een hond (helaas) volgens de wet een product. dat heeft de fokker niet verzonnen, maar onze overheid.
Ga rond de tafel zitten met de fokker en wie weet kan deze jou met raad en daad steunen.

Ik hoor graag of het gelukt is.

moeli

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 5622
  • vandenhegakker
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #13 Gepost op: september 15, 2015, 22:16:27 pm »
dat klinkt niet goed, maar er verloopt zo steeds meer tijd voor de fokker op de hoogte is, en hij kan natuurlijk niet reageren als hij niet op de hoogte is, het komt nl ook wel voor dat pups een complicatie krijgen na besmetting met een virus, heb dit zelf 1 x meegemaakt, alle pups hadden een lichte darminfectie met 6 weken, die behandeld door de da na 1 dag weer over was, op een pup na, die deed steeds vreemder, zitten shaken , wist niet meer hoe hij moest eten, viel steeds om , bleek dus als complicatie een hersenvliesontsteking gekregen te hebben, gelukkig was hij nog bij mij, maar dit had evengoed bij de nieuwe eigenaar kunnen gebeuren, ik hoop dat ze snel vinden wat de pup mankeert , maar aarzel niet langer en meld het bij de fokker, groetjes annemieke 

Frans62

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 774
 • Een dag zonder hond is een dag niet geleefd.
Re: twijfel aan raszuiverheid bij zieke pup
« Reactie #14 Gepost op: september 16, 2015, 11:18:40 am »
Dat klinkt allemaal niet best, heeft wel iets weg van epilepsie Maar een mri en een hersenpunctie is gelijk wel grof geschut en waanzinnig duur.