Auteur Topic: mechelaars herplaatsing  (gelezen 9516 keer)

jack

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 171
mechelaars herplaatsing
« Gepost op: februari 07, 2016, 19:50:04 pm »
Op internet kom ik vreselijk veel mechelaars tegen, die moeten worden herplaatst. :diablo:
Wat is er toch met deze hond aan de hand.
Bijna allemaal kunnen ze niet bij andere honden, niet bij kleine kinderen, niet bij andere dieren, niet bij mensen die er geen verstand van hebben en niet bij mensen die er geen tijd voor hebben.
Verder zijn ze bijna allemaal moeilijk in de omgang, angstig, niet geschikt voor beginnelingen.
Kortweg:Bijna alle Mechelaars hebben een RUGZAK, en dan nog een flinke ook.

Wat gaat hier fout??
Zijn het de fokkers die zich niet realiseren dat deze honden niet allemaal geschikt zijn voor het politie- lees pakwerk en maar gewoon doorfokken??
Wordt elke hond die gefokt is gewoon op de markt gedupt? OM het geld???
Wordt er te makkelijk een Mechelaar aangeschaft? (kijk mij met m'n felle hond)

Zelf heb ik een afgekeurde politiehond, waar best wat problemen mee zijn,( waren). Maar ik wist waar ik mee begon!. Ik heb haar redelijk goed in de hand, maar haar kan niet overal mee naartoe nemen en ik kan haar niet vertrouwen met iedereen.
Ze loopt veel met de staart tussen de benen, maar voor mij is ze een heel fijne hond.
Ik wou trouwens best dat ik haar méér kon vertrouwen, zodat ik ook mijn kleinzoontje er gewoon zonder allerlei regeltjes en veiligheden bij kan laten.
Maar dat ter zijde...
Ik heb vele honden gehad in mijn leven, maar de Mechelaar is toch wel iets aparts.
En..... Die kan je vaak niet vertrouwen.

Ik denk dat er een aantal dingen moeten gebeuren:
1, fokkers moeten naar mijn mening beginnen met te kijken naar de hond ipv. "de dollars" die er aan te verdienen zijn.
2.De trainer van de honden moeten meer humaan met het trainen bezig zijn dan er nu volgens mij gebeurt.
3. Honden die gecertificeerd zijn zouden ook sociaal gecertificeerd moeten zijn.
Ik ken politiemensen die een prima werkhond hebben, voor flinke bedragen aangeschaft, maar die ze ZELF niet vertrouwen !!!!!
4. Er zou een aantal eisen moeten worden opgesteld (voorlopig) voor mensen die een MH. aanschaffen.
Er gaat zó vaak iets mis met deze honden omdat men niet weet hoe er mee om te gaan.
Ik zie regelmatig mensen met een mechelaar lopen met bv. een uitrekriem die er niet mee om kunnen gaan.
En vooral..... de binkies die er trots op zijn dat hij fel is. Maar dat zelf niet in goede banen weten te leiden.( kijk mij met m'n gevaarlijke hond!)
Mensen die niet duidelijk naar hun hond kunnen zijn omdat dat zielig is, zijn duidelijk niet geschikt voor deze hond. En dan duidelijk is met de mond en met de houding en NIET met allerlei fysiek geweld!!!!
Dat laatste maakt een hond angstig, en onbetrouwbaar.
Ik post dit omdat ik echt bezorgd ben om het aanzien van deze prachtige hond, en wetend dat er natuurlijk ook mensen zijn die alles wat ik aanhaal juist fantastisch doen.
Misschien kunnen we samen er iets aan doen.
Want hier vertellen wat je vind en verder niets, brengt de mechelaar niet verder.

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #1 Gepost op: februari 08, 2016, 02:35:46 am »
Tja, een mechel,..,  is een mechel, want die kunnen niets anders zijn, wat kunnen er we er aan gaan doen? En die is momenteel populair, das alles. Het is gaan standaard huis-tuin en keukenhond. Je koopt toch geen droogkast om te gaan strijken? Al hoewel ik niet beweer dat je met die droogkast (als je er goed mee kunt omgaan), niet meer hoeft te strijken! Maar dan hebben we het over een machine en ervaringen daarmee! En nee, ik strijk dus niets, gezien ik kan omgaan met mijn geselecteerd aangekocht wasgoed en droogkast.

Ja inderdaad op internet kom je jubel en afschrijvers tegen. Das het medium tegenwoordig.

OK, de meeste honden, ook mechels hebben een rugzak op 8 weken. Kwestie om er de juiste uit te selecteren met de nodige zorg en in gedachten houden wat je verwacht en of die verwachtingen zullen ingevuld zijn, mits men de nodige moeite doet.

Je kunt daaromtrent wetten en voorschriften gaan invoeren, maar dan zal er weinig overblijven voor het ras mechel!stessel

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 597
  • denoestewerkers
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #2 Gepost op: februari 08, 2016, 12:59:30 pm »
ik vrees ook dat de mechelaar veel te populair is. Jan en alleman wil een mechelaar tegenwoordig zonder goed te weten waar ze aan beginnen.

Zijn het extreem moeilijke honden? Nee ik vind van niet. Maar ze hebben wel voldoende fysieke en mentale uitdaging nodig om zich te kunnen aanpassen aan onze wereld waarin een hond voornamelijk moet dienen als salonhond.

Ik heb er drie en ze zijn sociaal naar mensen, weten andere dieren te negeren en spelen zelfs met andere honden. Ik kan overal met hen komen. Ik durf gerust een druk café binnen gaan zonder schrik te moeten hebben dat er iets zou gebeuren. Of misschien toch: de mensen zouden wel eens doodgelikt kunnen worden of geplet onder het gewicht omdat mijn mechels nogal eens denken dat het schoothonden zijn  :taunt:


Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #3 Gepost op: februari 10, 2016, 19:09:03 pm »
Uit hetgeen ik leerde met mijn eerste mechelaar het volgende voor zover dit je kan helpen om te schetsen, Roos was uit een combinatie van een vader Mac van Spalbeek, Limburgs kampioen, en Jelle van het Speyenhof.
In de nest werd 1 reutje platgelegd door de moeder en was Roos het 'kakenestje' op 5 weken, op 8 weken had ze haar schade ingehaald. Ze was even groot als haar twee andere zusjes.

De 'rugzak' die ze had was dus: afkomstig van een werklijn van een nogal harde reu en een teef, die later de tweede nest gewoon heeft opgevreten. Hysterie dus vanwege de moeder.

Wat denkt de fokker? Gaat klant ermee aan de slag op IPO of Mondial te doen? Dit werd niet echt uitgesproken, hij zegde me alleen dat hij vond dat de hond paste bij mij omdat hij in dit geval zij de pittigste was van de nest. Dit volstond voor mij. Had niet echt de intenties om met een teef pakwerk en dergelijke te doen, alhoewel deze aanleg in de rugzak zou moeten zitten.

Het eerste jaar was een jaar van ellende......verkeerde interpretaties zorgden voor chaos. De eerste week dat ze bij mij was sliep ik 's nachts bij haar in de veranda. Ze heeft nooit gepiept of geplast. Vanaf de tweede week stopte ik hiermee maar ging overdag met haar quasi de ganse dag in de tuin zitten. De ganse zomer....ik was op dat moment op pensioen en alleenstaande. De band die ik had maakte dat ze dat interpreteerde als dat ik haar nestgenoot was denk ik. Als ze wilde spelen deed ik mee, ik volgde haar aangeven. Als ik in huis wilde gaan beet ze me, als ik in de veranda kwam beet ze me ook. Ik moest via de veranda naar mijn WC gaan, en via de veranda naar het waskot waar mijn machines stonden en alles wat ik moest gebruiken om wat verdere zaken op te lossen. Ik zette een anderhalve meter schutsel tussen het waskot en de veranda om haar te beletten om ervover te springen, ze vreette op een bepaald moment een halve zak hondenvoeder op en een halve zak houtskool wat resulteerde in een schijtpartij van 10 hopen.

Over het schooltje: heb twee scholen bezocht met haar en werken in groep was aan haar niet besteed.....dit was niet mogelijk. Ze had aandachtsproblemen....Op een bepaald moment, ze was toen 14 maanden zijn we naar een kleinere club geweest waar mondial training werd gegeven....we kregen een trainer één op één.....en we leerden de nodige gestrengheid via een stropbandje. Uiteindelijk stopten we deze training alhoewel ze het goed deed wegens al te weinig aandacht en te nerveuse natuur. Haar beet was nochtans meer dan behoorlijk en ze deed het graag. Maar te wispelturig. En misschien ging ik in de fout, feit is dat de trainer alle interesse verloor om verder te gaan met ons.
Voordeel was...dat ze leerde gehoorzaam aan de leiband lopen. En me niet meer te beschouwen als speelkameraad maar als buddy die voor haar door een vuur gaat. Ze kent zowat alle commando 's die ik haar leerde.

En dan komen we tot het volgende : bedoeling van mijnentwege was eigenlijk om van Roos een gezellige hond te maken. ik heb haar de laatste 6 maanden hergeprogremmeerd tot een huishond die ook op café zich gedraagt. Haar vreetgedrag bestaat nog altijd  en als er mensen in het café haar een stuk cake aanbieden is ze er als de klippen bij. Ik kan met haar gerust tussen mensen wandelen als het markt is. We gaan twee maal per dag een uur wandelen, de helft van de wandeling krijgt ze snuffeltijd en moet ik haar in het oog houden dat ze geen vuiligheid eet, de andere helft moet ze werken. Ik heb een speciaal parcours hiervoor gekozen in een industriepark waar ze o.a. aan de voet tussen paaltjes moet lopen aan mijnbeen en ze doet dat, ze kent dit ondertussen ook al goed. Driemaal per week speurwerk waar ze eigenlijk in uitblinkt.
's Avonds mag ze binnenkomen en dan zijn er de rituelen: twee mandarinekes verdeeld tussen ons, dan wat lief zijn tegen mekaar en dan....LIGGEN.
Blijft ze op haar mat liggen terwijl ik lees of TV zie....uiteindelijk les om haar hals (dat is zo aangeleerd) en bench in in huis.
Steeds in die volgorde, elke dag: als er geen mandarinnekes meer zijn zal het ander fruit worden. Maar steeds hetzelfde ritueel.

Mijn conclusie: een mechelaar past best bij een baas die ervoor wil gaan en de tijd heeft om hiervoor de ganse dag uit te trekken. In een gezin moeten duidelijk afspraken gemaakt worden wie de leiding over de hond neemt en hoe de anderen zich gedragen: de leiding kan wel bediscussieerd worden uiteraard zodat de leider bijstuurt zonder dat de anderen hier weliswaar met de beste bedoelingen naar de honjd toe hier intervenëren. Rechtlijnigheid is essentiëel. Commando 's moeten duidelijk zijn en ondubbelzinnig worden gerespecteerd: een LIG is een LIG en LIGGEN is uit den boze. Voor iedereen.
Mijn tweede conclusie: de rugzak is maar een rugzak.....genetisch bezwaard maar je kan best interveniëren door de hond situaties aan te bieden waardoor die eigenljk geneigd wordt om in zijn voordeel gaat te handelen (en wat je zelf beoogt): zo aanvaard ik dat ze een koekje neemt uit de hand van een cafégenoot op een eerder rustige wijze om haar te leren dat het ook leuk kan zijn in gezelschap zonder zich overdreven aggressief op te werpen.
Mijn derde conclusie: geef geen oordeel over fokkers, in de club die ik bezocht met Roos was een reu die prima presteerde behalve op één punt, dier had bovendien een TT rond zjn nek.....pracht van een reu die later werd herplaatst zonder een forum te krijgen bij een security bedrijf. Eigenaar kende ook boeren waar hij met niet optimaaal presterende mechelaars een afzetmarkt had. KOcht ineens eenpup van een in zijn ogen perfecte combinatie en nu is het verder afwachten natuurlijk of die hond zal voldoen. Dit wat betreft het wereldje van de fanatieke wedstrijdeigenaars.ambor

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 740
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #4 Gepost op: februari 11, 2016, 00:28:03 am »
er staan helaas ook weer een aantal mechelaars met een flink rugzakje op de herplaatsingsite.

jack

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 171
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #5 Gepost op: februari 12, 2016, 16:57:36 pm »
Ik begrijp je verhaal Hunry.
Dat je dit bereikt hebt is prachtig.
Echter, dit neemt niets weg van mijn verhaal over verkeerde honden die snel aangeschaft worden en daarna weer even makkelijk weer weggedaan worden.
Naar mijn mening zouden fokkers moeten beginnen géén MH mee te geven aan mensen die er geen verstand van hebben of gewoon geen overwicht hebben op MH.
Want zij halen vaak een ongeleid projectiel in huis wat ze pas later merken, waardoor ze ook al een stuk de hond verpest hebben, hem dan maar weer wegdoen en anderen ermee opzadelen die er veel werk aan hebben om de hond in het gareel te krijgen als het al lukt. En dan is de MH. VALS. (ja hallo, zo zou ik soms zelfs vals worden)
En wie is er dan de foute??? De MH natuurlijk, die niet goed opgevoed is en dus niet geschikt is.
Want hij past niet bij ons, Hij komt te weing buiten. Hij is te energiek voor ons, hij bijt onze andere (vaak kleine) hond, We zijn bang dat hij onze kleine wat aandoet, Hij is vals. We hebben te weing tijd voor hem en we gunnen hem daarom een nieuwe baas, en daarbij bijna altijd  "Hij is zo aanhankelijk naar ons en we gunnen hem een beter leven.
HAD DAAR EERDER AAN GEDACHT!!! en hem niet aangeschaft.  :diablo:
Een mh. is geen hond voor alleman. Maar er wordt mee gefokt als konijnen want er is vraag naar en dat brengt geld op.
Daarbij weten ze dat laatse in de oostbloklanden ook waardoor er veel foute puppies worden aangeboden.
Wat voor een chiwawa niet zo erg is want die brengt kleine schade aan maar bij een MH. is dat levensgevaarlijk.
Nogmaals ik geef mijn mening en zie ook veel waar het goed mee gaat. GELUKKIG!

Ben ik negatief? Nee, want er zijn ook veel goede MH.
Maar ik maak me zorgen om al die honden die maar steeds weer herplaatst moeten worden.
Ook asiels moeten kijken naar de honden. Zijn ze echt vals, laat ze dan desnoods inslapen.
Ik heb samen met iemand in het verleden een MH. naar het asiel gebracht waar al menig bijt probleem mee was geweest. omdat hij een klein héél spontaan hondje aanviel en in z'n buik beet die op z'n rug ging liggen terwijl hij er aankwam. Er moesten 6 hechtingen in z'n buik.
De MH. werd gewoon weer ergens geplaatst.

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #6 Gepost op: februari 12, 2016, 19:39:16 pm »
ach....ik kreeg een paar maanden geen mechelaar in plaatsing omdat ik aangaf dat ik met haar veldwerk zou doen. Ik stond er nochtans open voor.
De hond moest zowiezo blijkbaar IPO oid. doen en werd nog liever verstuurd naar andere oorden. Sommige fokkers plaatsen liever hun honden bij die mensen die in hun netwerk bekend zijn als 'sportievelingen'. Mensen die graag hun hond van de beste afkomst aankopen om dan als het reuen betreft in de ring hun ding doen, ofwel willen fokken met de teven die ze aankopen van een beroemde lijn. Ik kan daar best inkomen, ware het niet dat ik dit wereldje wat doorzag en tot mijn stomme verbazing zoals gemeld reuen die niet compleet scoorden zag versassen naar elders. Ondanks de TT aan hun nek....wat ik persoonlijk vreselijk vond.

De fokker plaatst dus de hond in functie van zijn of haar voorkennis...en daar gaat het fout. Er is geen opvolging, ofwel wordt alles rooskleurig getint.

Een mechelaar kan best opgevoed worden tot een 'huiselijke' hond...het is wat moeilijk maar het kan! Lukt het je gelet op de reeds geciteerde omstandigheden; veel tijd en energie erin insteken en de hond redelijk 'kort' houden. EN de nodige acties aan te bieden zoals speurwerk oid. om de hond actief bezig te houden en dit elke dag.

Niemand moet zich in deze aangesproken voelen uiteraard.

TMG1961

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 5348
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #7 Gepost op: februari 12, 2016, 23:31:24 pm »
Ik denk dat er zeker dingen moeten veranderen. Er zijn veel goede fokkers die het om de hond gaat en rustig nee durven zeggen tegen mensen die niet geschikt zijn voor een mechelse herder. Helaas zijn er ook genoeg die het alleen om het geld gaat. Ook de potentiele nieuwe eigenaren zouden eerst eens goed bij zichzelf te rade gaan en zich een paar dingen af vragen. Zoals heb ik de tijd, kan ik de hond geven wat ie nodig heeft en dat hoeft niet perse ipo of wat dan ook te zijn, weet ik waar ik aan begin, wat is een mechelse herder voor een ras, om maar een paar dingen op te noemen.

Ik ben in mijn ogen nog een beginnende mechelse herder eigenaar. Heb nu mijn 2e mechelse herder en beide honden heb ik als huishond en geen enkel probleem.

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #8 Gepost op: februari 13, 2016, 01:11:47 am »
GENETICA! daar draait het toch om!

Kzal maar weer mijn nek uitsteken.
Kijk bij de ras eigenschappen! Is het een huishond van nature (maw is hij daarvoor genetisch geprogrammeerd)? NEE! Hij is genetisch geprogrammeerd om samen te werken met iemand. Yip een werkhond dus, waarbij er 1 eigenschap in het oog springt "RELATIE en SAMENGANG"
Kan je er een huishond van maken? JA, mits de nodige knowhow en indien de fokker het referentiekader opgebouwd heeft.
Kan hij om met kinderen? Ja, mits hij dat geleerd heeft bij de fokker en de nieuwe eigenaar, anders niet!

Heb je overwicht op hem nodig? NEE! Alleen duidelijke afspraken van de 2 kanten.
Een mechel gaat door het vuur voor jouw, echter alleen, als hij "weet" dat hem niets zal overkomen, punt uit. Dat vertrouwen moet er dus zijn. Die ene keer dat hij voor jouw door het vuur gaat, en hij verbrandt zich, wel dan zal je het kunnen oplossen, of het vertrouwen zal echt goed geschonden zijn en hij zal het zelf gaan oplossen, zo is hij dan ook. Dus dan kan/zal hij bijten, of hij vlucht 'maar kan dit niet omdat je hem aan de lijn hebt.

Wil je echt een huishond, dan kan ik je vele andere rassen aanraden, waarbij de fokker, noch de eigenaar veel moeite voor moeten doen.
Die hebben een hoog knuffelgehalte en incasseringsvermogen door domesticatie.
Ik begrijp het niet zo goed dat je verwacht dat je een wolk van een huishond vanzelf kunt hebben uit een combinatie die ring, ipo of politie-werk doen.
Kan een ipo, ring of politiehond in huis functioneren? Ja is het antwoord, echter het is geen huis-tuin en keukenhond. Hij is rustig na het werk en geniet van zijn rust, net zoals wij na een dagtaak op de bank gaan hangen. Kan hij 14 dagen rustig zijn, ja, net zoals wij kunnen genieten van die vakantie.

Ik heb ook het gevoel dat er iets moet veranderen. Heb je problemen met een MH pup, ga niet aanmodderen op een hondenclub, ga naar de fokker en vraag raad, laat je bijstaan. De fokker weet wat hij op de wereld gezet heeft en wat zijn mogelijkheden zijn. Dus terug naar de fokker! Mocht de fokker alleen op geld uit zijn, wel dan zou het snel opgelost zijn mochten alle eigenaars terug aan zijn deur staan, en hij er geen raadt mee weet. Dan lost het zichzelf op.

Pups uit Oostbloklanden, wel ik zie ze niet vaak op consult, want daar geldt de natuurlijke selectie, niet dat geen hart heb voor het leed.

Ik zie vaak probleemhonden, alleen die honden zitten in de problemen en zijn doodongelukkig, ze zijn zoals ze zijn, maar voldoen niet aan verwachtingen en/of maatschappelijke normen.

Je kan het blijven op fokkers afschuiven, maar je kan hem ook terugbrengen, herplaatsen of,.... Jouw keuze.

Stel prioriteiten. Zoek je een huishond, wel dan zie ik een beeld: moederhond op de sofa, in de keuken, stel eigen kinderen die hem knuffelen en ermee spelen.... En inderdaad die fokkers zijn er ook. Al blijft de inborst "mechel".
Zoek je een IPO, ..., wel kijk naar de lichaamsbouw en resultaten van de bloedlijn, al zijn dat niet 100% garanties om winnaars in huis te halen. En vraag je tegelijk af of jij alle troeven in huis hebt om daar een winnaar te van gaan maken, laat staan om in hun basisbehoeften te voorzien.

En stamboom MH honden, daar wordt niet mee gekweekt als konijnen. Er is eerst "vraag", dan pas "aanbod". Reken zelf even na wat de kosten zijn om een stamboomhond te fokken, ze worden er niet rijk van.

crutz

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2297
  • Like A Hurricane, Working Dogs
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #9 Gepost op: februari 13, 2016, 08:59:23 am »
ach....ik kreeg een paar maanden geen mechelaar in plaatsing omdat ik aangaf dat ik met haar veldwerk zou doen. Ik stond er nochtans open voor.
De hond moest zowiezo blijkbaar IPO oid. doen en werd nog liever verstuurd naar andere oorden.

Sommige fokkers plaatsen liever hun honden bij die mensen die in hun netwerk

Inderdaad heb ik u geweigerd voor de toen beschikbare teef. Dit ivm de potentie die zij toonde en toont om in een africhtings sport iets te bereiken en ik denk dat haar karakter niet tot z'n recht komt als actieve huishond.

Zij is nu vertrokken naar "verre oorden" (LA USA) niet voor de opbrengst maar volledig op mijn kosten (hond en transport hoefde de eigenaresse niet te betalen) en inderdaad naar iemand uit m'n netwerk. Nl de fokker van haar moeder en eigenaresse van haar opa en oma.

Ze is dus ergens waar ze begrepen wordt, er mee gewerkt wordt (ja met tt en prikker maar ook voer en clicker) en ze is voor mijn toekomst de kennel behouden om ooit iets uit terug te kunnen krijgen.

Vooralsnog dus erg content met mijn afwijzing van u en doorzoeken naar de juiste plek waar zij nu terecht is gekomen.

En dit is niet de enige afwijzing die goed voelt. Sterker nog. Door de jaren heen geleerd meer en meer naar mijn gevoel te luisteren. Want als m'n gevoel nee zei en het hoofd iemand toch een kans gaf is het vaak voor de hond nadelig afgelopen. En de mensen en hun geluk zijn als fokker niet mijn verantwoordelijkheid maar de pup/hond wel.
Breed by choice, not by chance.......

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #10 Gepost op: februari 13, 2016, 09:40:03 am »
Als je bij de annonce had vermeld dat de mechelaar enkel zou geplaatst worden om aan ringsport oid te doen had je mijn interesse niet gekregen.
Mij leek het een vraag voor plaatsing waarbij je graag een nestje wilde hebben van haar. Indien mijn geheugen me niet in de steek laat natuurlijk.
Duidelijkheid vermijdt ontgoocheling, let op, uiteindelijk vind ik het ook beter dat ze verhuisde naar de States gelet op jouw argumenten in het PB dat ik destijds kreeg. Hier moet je zelfs geen beroep doen op je 'buikgevoel'.

Heb wel wat bedenkingen rond dat door jouw aangehaalde 'goede buikgevoel' maar dit is verder geen discussie waard. Wat ik wel graag zou vernemen van jou is of je ook kweekt voor mensen die niet noodzakelijk de hond gebruiken om aan ringsport te doen. Temeer daar Like a hurricane ook de vermelding workingdogs in haar embleem heeft en jouw site hoofdzakelijk linkt naar de hondensport.

crutz

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2297
  • Like A Hurricane, Working Dogs
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #11 Gepost op: februari 13, 2016, 10:01:18 am »
Als je bij de annonce had vermeld dat de mechelaar enkel zou geplaatst worden om aan ringsport oid te doen had je mijn interesse niet gekregen.
Mij leek het een vraag voor plaatsing waarbij je graag een nestje wilde hebben van haar. Indien mijn geheugen me niet in de steek laat natuurlijk.

Inderdaad zocht ik plaatsing om 1 of 2 nestjes mee te doen indien geschikt qua karakter en gezondheid. Maar bij mijn oproep daarvoor (algemeen dus mss niet specifiek in dit geval) staat zeker ook dat de dames dan in de sport terecht moeten komen. En sport prevaleert ook altijd boven een nestje ook qua timing. Wedstrijden if certificaten zullen voor gaan op de fok. Dat dat inhoudt dat ik mss maar 1 of zelfs geen vd bedachte 2 nesten maximaal kan fokken is mijn verlies dan kan ik altijd nog uitwijken naar een nestgenoot reu voor een dekking.

En ja wil ze in werk huizen omdat een goede teef ook gezien mag worden en ik en teven prima samen gaat voor leuk klein werk en demo's (wat ik dus doe met de teven die ik zelf heb) maar qua africhting voor de punten is het geen match met mijn karakter. Dat is mijn manco, niet de hond. Daarom plaats ik liever de dames uit al zullen er altijd enige bij huis blijven omdat lekker rommelen zonder druk ook voor mijzelf erg fijn is.

Citaat
Duidelijkheid vermijdt ontgoocheling, let op, uiteindelijk vind ik het ook beter dat ze verhuisde naar de States gelet op jouw argumenten in het PB dat ik destijds kreeg. Hier moet je zelfs geen beroep doen op je 'buikgevoel'.

Heb wel wat bedenkingen rond dat door jouw aangehaalde 'goede buikgevoel' maar dit is verder geen discussie waard. Wat ik wel graag zou vernemen van jou is of je ook kweekt voor mensen die niet noodzakelijk de hond gebruiken om aan ringsport te doen. Temeer daar Like a hurricane ook de vermelding workingdogs in haar embleem heeft en jouw site hoofdzakelijk linkt naar de hondensport.

Ja hoor er zitten ook honden als huishond en honden gecombineerd (Werkhonden die in huis wonen) maar bij puur huishond is (inmiddels) mijn beleid dat ik de hond kies op 7-8 weken en mijn stem ook een veto heeft. Dus als ik door de weken heen in de ontwikkeling van het nest zie dat er geen passende pup beschikbaar gaat zijn kan het dus zijn dat deze mensen op 7-8 weken te horen krijgen dat er geen pup voor hun bij zit. Willen zij deze onzekerheid niet zijn ze vrij om elders te gaan kijken natuurlijk ;) een enkeling kiest er ook maar voor alsnog te wachten. Dat zijn dan wel de juiste adressen is gebleken. En ka soms is het antwoord toch echt nee of "deze mag en anders geen"

Ja dan hou ik ze langer. Geen enkel probleem. De tijd en de ruimte is er ;)
Breed by choice, not by chance.......

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #12 Gepost op: februari 13, 2016, 11:17:48 am »
Bedankt. Uit al hetgeen ik kan lezen heb je toch uit de nesten die je kweekt een duidelijke voorkeur voor mensen die de ringsport beoefenen nationaal en internationaal. (Buitenlandse interesse) waarbij je toch een behoorlijke match wil tussen baas en hond. Ik stel me de vraag welke andere criteria je voor deze laatsten kan hanteren mbt de toewijzing dan referenties van jouw netwerk indien het een interesse betreft van een debuterende kandidaat uit de States bvb. Je laat hen toch niet naar Nederland komen puur voor een gesprek en screening alhoewel.....van de nest waar Roos voortkwam werd een zus van haar opgehaald door een Amerikaan en voor de nest uit een andere combinatie werden de pups opgehaald door een Noorse of Finse dame. Maar voor hen was de toezegging op voorhand al gedaan. Vraag me dus af hoe je voor die buitenlandse interesse een correcte match kan voorzien.
Misschien toch nog volgende: heb je een zicht op jouw fokresultaten en dit sinds je eerste nest? Ik meen gelezen te hebben dat je Q nest voorzien is voor juni 2016. Ik veronderstel dat jouw eerste nest het A nest moet zijn zodat het toch wel moet gaan over een respectabel aantal afstammelingen. Niet naar verdere kweek want dat lijkt me al te omslachtig maar gewoon wat er met de Mechelaars verder gebeurde op vlak van door jou gerealiseerde plaatsingen/verkoop. Moet boeiend zijn dacht ik.

maart

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3873
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #13 Gepost op: februari 13, 2016, 11:19:33 am »
Mijn jongste zou toch écht niet kunnen geplaatst worden als (al dan niet actieve) huishond. Dat gaat grandioos fout (en dat is grandioos fout gegaan bij een nest eerder van ongeveer dezelfde combinatie, dus de fokker had zijn les ook wel geleerd).

Verder is het een teef, maar geen denken aan dat die gekocht is als broedmachine.  Als er een nest komt, zal dat ook enkel maar zijn nadat ze er al een sportpalmares heeft opzitten (en ja, mijn lat ligt inmiddels hoog).
Sterker nog, ik wil ook enkel maar pups meer van een teef die op hoog niveau actief sport/werkt, gezien de kwaliteit van de pups in mijn ogen duidelijk merkbaar is.

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16970
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #14 Gepost op: februari 13, 2016, 12:07:52 pm »
Mooi om te lezen hoe bevlogen de reacties hierop zijn.

Is de MH een beginnershond? Nee, de meesten niet, maar soms zitten er exemplaren tussen waarbij een beginner een goede kans maakt om er een hele fijne hond aan te hebben. De MH van mijn werk was zo'n hond. Ze was zeer rustig en volgde mij vaak naar mijn huis, alwaar ze dan ook weleens een nachtje bleef slapen. In de vakanties van haar baas bleef ze dan ook bij mij. Toen ik mijn eerste eigen hond kon aanschaffen, werd dat een herplaatser van 3 jaar oud. Opgegroeid op een boerderij. Moest herplaatst worden omdat ze altijd wegliep (lees te weinig uitdaging). Zij stapte bij mij in de auto en vanaf  dag 1 volgde zij jij  als mijn schaduw en overigens een hond die totaal geen scherp randje had. Onze Jody is heel anders, zij heeft wel behoefte aan uitdaging en door haar heb ik vele sporten uitgeprobeerd. Helaas is ze beperkt omdat ze een slechte rug heeft (spondylose/lumbaal sacraal vergroeiing) waardoor alleen horizontale sporten mogelijk zijn. Maar ze is een prachthond om mee te "werken" en zooooo slim....heerlijk gewoon.

Echter heb ik het idee dat de werklijnen steeds heftiger worden en dat er teveel pups uit dit "werkcircuit" bij het "gewone volk" terecht komen. De meeste van die pupeigenaren redden het niet of nauwelijks. Veel jonge honden worden herplaatst of men blijft wanhopig vechten met een hond waarbij bijtincidenten niet ongewoon zijn.

Wie is verantwoordelijk? Beiden! Zowel de pupkoper als de fokker moeten m.i.een stuk verantwoordelijkheid nemen. Maar ik leg de lat voor de fokker hoger. Simpelweg omdat deze weet wat voor karakter zijn pups hebben. Echte werkhonden dien je binnen het werkhondenwereldje te houden en niet als huishond ergens te plaatsen. Precies zoals Crutz het al aangeeft. Er kan eens een wat zachter pupje tussen zitten die wel als sporthondje weg kan, maar bij twijfel niet doen. En leg het de pupkoper goed uit, zodat deze ook weet dat het voor beide partijen beter is om geen werkhondenpup te plaatsen bij een beginner die een huishond zoekt.

Veel fokkers geven niet thuis als men in de problemen komt en ook willen veel fokkers de pups niet terug nemen, waardoor deze jonge honden met een verkeerde start weer op de markt komen voor weinig, of weggezet worden in het asiel.

De mensen die het dan nog willen proberen en zich melden worden dan voorzien van tips die soms simpelweg gevaarlijk zijn en uitmonden in bijtincidenten. Op Facebook komen tips voorbij waar ik de gruwels van krijg. Vaak met veel geweld erop klappen, gebruik van TT's en prikbanden. Vaak zonder te kijken naar de oorzaak van het probleem. Redirectie-agressie is onderhand aan de orde van de dag. En dan nog moet men de hond harder aanpakken??? Echt te zot voor woorden die adviezen. Ik hoop zo dat we een netwerk kunnen maken van mensen met verstand van de MH die onervaren mensen op weg kunnen helpen, want bij de normale hondenscholen zitten ze niet te wachten op die reactieve MH's en binnen de werkhondenwereld wordt er m.i. te snel gegrepen naar hulpmiddelen die een hond soms helemaal het vertrouwen doen verliezen.

Mijn hart ligt bij de MH, om de schoonheid, de slimheid en de band die je ermee op kunt bouwen als je aan de wensen van de hond tegemoet komt. Maar ook ik heb moeite met de grote verschillen tussen de werkhond en de showhond. De meeste werklijnen zijn mij te heftig en de meeste showlijnen vind ik niet mooi. Waarom geen fokkers die de middenlijn bewandelen en een fijne sporthond fokken, een mooie hond met niet te hoge drift, maar wel de slimmigheid en de will-to-please. En dan wel een MH die nog een body heeft en oren! Want die kleine snippers van en oren van de showlijnen vind ik een gruwel. Maar goed dat is persoonlijk...
 
« Laatst bewerkt op: februari 13, 2016, 12:34:54 pm door Chantal »