Auteur Topic: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar  (gelezen 3454 keer)

StefanieT

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Gepost op: augustus 25, 2015, 14:40:25 pm »
Hallo iedereen,

We hebben sinds 3 maanden een nieuwe pup in huis, hij is dus nu 5 maanden. Onze andere hond is 1,5 jaar en een nerveus/enthousiast type.
We doen met beide honden gehoorzaamheid en pakwerk, maar beide honden leven in huis.
Onze trainer had al aangegeven dat het niet aangeraden is om beide honden samen te zetten, dit omdat de puppy nog te klein is als de andere hond zou willen spelen en per ongeluk de puppy zou pijn doen. Ook later vind hij dat geen goed idee.
Na 3 maanden merken we dat beide honden niets liever zouden willen dan bij elkaar zijn, maar ze zijn dus nog steeds gescheiden in huis door een kinderpoortje tussen de keuken en de woonkamer.
We laten ze af en toe eens bij elkaar, maar dan zijn ze zooo enthousiast dat het er hevig aan toe gaat (vooral dan voor die kleine) (niet met bijten hoor).
Nu weten we absoluut niet wat we nu moeten/kunnen/mogen doen.
Ik sta open voor alle raadgevingen, want het is nu een zootje met die poortjes en de puppy in de keuken en de andere hond in de woonkamer.
Alvast bedankt voor jullie bevindingen :-)

Stefanie

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16970
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #1 Gepost op: augustus 25, 2015, 15:28:06 pm »
Wat een raar advies van de trainer... Juist het vroegtijdig bij elkaar zetten van roedelgenoten kan problemen achteraf voorkomen.
Maar goed om even in te gaan op jouw vraag, ik zou het volgende doen:
Ga eerst met de honden samen wandelen, zodat de eerste energie er al uit is. Dan laat ze daarna even samen in de tuin spelen.
daarna samen naar binnen, waarbij je ze naar hun eigen plaats stuurt (in dezelfde kamer) alwaar ze iets lekkers krijgen.
Daarna laat je ze gewoon hun eigen ding doen.
Wordt het spel echt te wild grijp je in, zet het spel even stop en geef aan met een commando "Rustig" dat je dat wilde gedrag in huis niet wilt hebben.
Als ze allebei weer gekalmeerd zijn, dan mogen ze gewoon weer los. Ze gaan vanzelf leren dat heel wild worden "bestraft" wordt doordat het spel stop gezet wordt en leren daar op commando rust in te brengen.
Overigens geloof ik dat honden zelf heel goed kunnen aangeven wanneer het voor elkaar er te wild aan toe gaat. Ook honden corrigeren elkaar daarin.
« Laatst bewerkt op: augustus 25, 2015, 22:25:57 pm door Chantal »

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #2 Gepost op: augustus 25, 2015, 16:54:09 pm »
Helemaal met Chantal eens. En als een van de twee wat minder goed is in het aangeven (of luisteren naar de ander!), dan begeleid je dat als baas.

Let er op dat je oudere hond de pup niet de baas speelt (in die zin kan ik het advies van trainer een ietsje volgen, maar ipv ze uit elkaar houden zou ik het begeleiden) en let er op dat de pup niet eindeloos aan het spelen gaat. Rust is heel belangrijk voor elke hond en voor een opgroeiende hond nog meer. Maar sociaal contact en gezellig spelen is heerlijk voor ze en ik zie geen enkele reden ze dat te ontzeggen.


maart

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3873
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #3 Gepost op: augustus 25, 2015, 18:58:28 pm »
Mijn honden zitten constant samen (enkel 's nachts apart) en dat gaat gewoon prima.
Tuurlijk gaan ze nu gek doen als ze dan eens bij elkaar mogen, mijn doen enkel maar gek als ik er de tuin mee inga.

Naar training toe heeft het geen belang hoor, dat is nog zo een achterhaalde boerenpraat. Zowel mijn honden als die van mijn trainer lopen altijd samen met jong en oud en beiden spelen we wereldkampioenschappen met onze honden.

StefanieT

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #4 Gepost op: augustus 25, 2015, 21:03:17 pm »
Dag Chantal, bedankt voor het advies, we gaan dat morgen direct eens proberen en zal je laten weten hoe het verlopen is.
Het afraden van de trainer is niet omdat de training in het gedrang zou komen. Maar puur om te vermijden dat er ongelukken van komen omdat het 2 karakterhonden zijn, ook later als ze beiden groot zijn.Ook worden onze honden beschouwd als deel van het gezin, terwijl de honden van de trainer buiten leven.
Alvast bedankt voor jullie snelle reacties. Morgen volgt het verslag :-)
Stefanie

maart

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3873
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #5 Gepost op: augustus 25, 2015, 21:52:28 pm »
iedere hond heeft karakter hoor.  :taunt:

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16970
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #6 Gepost op: augustus 25, 2015, 22:33:03 pm »
@Stefanie: ben heel benieuwd. Ze kennen elkaar al, dus ik verwacht geen problemen. En dat wilde spelen lijkt vaak erger dan het is. Ze moeten wel de kans krijgen om elkaars grenzen te leren kennen. Dus grijp niet te snel in, kijk of ze het samen geregeld krijgen. En als ze dat eenmaal kunnen dan is er niks mooiers om naar te kijken. Ik vind het prachtig om mijn honden bezig te zien. Daar is nog nooit bloed gevloeid, terwijl ze toch soms lomp kunnen spelen.

Wat Maart betreft, als er eentje karakterhonden heeft is zij het wel....  :taunt:

StefanieT

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #7 Gepost op: augustus 26, 2015, 21:45:56 pm »
We hebben het dus geprobeerd hoe dat jij, Chantal, het ons uitgelegd hebt en het is eigenlijk goed verlopen :-). Eerst gaan wandelen, daarna wat spelen in de tuin, af en toe hebben we ze apart geroepen (de grote luistert goed, maar de kleine absoluut nog niet :-)). Daarna naar binnen en even (een paar minuutjes) uitgerust en toen wou de kleine al terug spelen. Na een 10 tal min. binnen hebben we ze terug apart gezet want de kleine bleef maar naar de grote toe gaan en hij moest echt wel rusten.
Als we dit nu elke dag doen, zullen ze op den duur toch wel zonder de poortjes kunnen, niet?
Stefanie

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16970
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #8 Gepost op: augustus 26, 2015, 22:30:40 pm »
Als je ze maar regelmatig bij elkaar zet.
Maar als ze altijd bij elkaar zijn dan stopt dat dwangmatige van spelen wel hoor.
Er komt vanzelf balans in.
Ik heb hier nooit iets apart gezet en daar vinden ze vanzelf een balans in.
Misschien een paar dagen iets teveel, daarna wordt dat vanzelf minder.

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #9 Gepost op: augustus 27, 2015, 00:59:31 am »
Komt vast goed Stefanie. Al zou het een goed idee zijn om je te oriënteren en je af te vragen wat je verwachtingen zijn.

Dagelijks samenleven heeft als voordeel dat er copiergedrag en een fijne relatie/lichaamstaal ontstaat tussen de honden. Grenzen worden duidelijk aangegeven en worden uiteindelijk geaccepteerd. De vraag stelt zich of er genoeg rust is, en indien niet naar jouw gevoel, of je daar kunt mee leven?

Toch zegt me iets dat bij anderhalf jaar nog niet echt sprake is van een stabiele volwassen hond.
Je benoemd de oudste zelf als nerveus/enthousiast type.
Misschien was dit het hete hangijzer, zodat jouw trainer tot het extreem lijkend idee kwam om ze apart te houden, toch tot de oudste wat rustiger werd? Waarom ga je niet even met je trainer aan de tafel zitten om uit te vissen waarom hij/zij tot die conclusie kwam en waar er mogelijks compromissen en openingen zijn?

Vind je zelf je oudste onstuimig en/of te nerveus en wil je daar iets aan doen samen met je trainer? Indien het antwoord ja is, dan is de gemakkelijkste manier om hekjes te plaatsen. Anders is de kans groot dat je jongste ook zo wordt door dagdagelijks samen te leven. Een hond vraagt ook rust en vooral structuur. Maar het kan ook anders, al zal het een grote inspanning kosten van jezelf.

De andere vraag is of je verder wilt met die trainer? Indien nee, wel dan is het probleem opgelost. Indien ja, ... ?

Ik begeef me op glad ijs, dat weet ik, maar ik zie het gedrag van beide honden niet van hieruit, noch ken ik de verwachtingen/vaardigheden en kennis van de begeleider.

Maart en Chantal, hoedje af, echter jullie zijn topmanagers als het op begeleiden van honden aankomt. Jullie hebben het in jullie vingers en het lijkt zo logisch voor jullie. Echter het is niet vanzelfsprekend wat jullie doen. Leer maar iemand fietsen vanuit tips uit een forum, de kadans zullen ze zelf moeten leren, yip met vallen en toch weer vanzelf stug zelfmotiverend opstaan, omdat je doelstelling "fietsen" is. Al is de fiets zelf gewoon een ding.

En dan heb ik tenslotte nog een tip voor Stefanie: laat je honden af en toe samen als je je daardoor beter voelt, kijk en ervaar of je trainer daardoor een verschil ziet en of gaat vermoeden dat,...
Ziet hij geen verschil, wel dan geeft het geen zin om aan tafel te gaan zitten, zeker als de honden blijven presteren.
Zegt hij/ niets, maar laat jullie meer en meer links liggen, wel dan zijn er toch tekenen aan de wand dat hij/zij er niet blij mee is en er geen verdere energie in zal stoppen.
Dan pas je je aan of je gaat op zoek naar een andere trainer, of je verlegd zelf je grenzen van verwachtingen.

Ik altijd verschillende generaties in huis gehad, zelfs met een vreemde reu erbij, verliep vlekkeloos.
Echter ik heb er nu eentje van 5 en ik zou ze niet gelukkig maken mocht er een pup bijkomen. Mocht er eentje bijkomen, wel dan zou het een oudje zijn met een fijn gevoel voor lichaamstaal. Want een grootmoeder oudje is goud waard.

I rest my case, zonder de bedoeling om iemand tegen de haren in te strijken.
Begeleiders en combinatie hebben immers het recht om af te haken bij hun trainer, echter andersom ook. Of je komt tot compromissen, want dat kan ook dus. Ook al heb je je licht opgestoken en geleerd van anderen.

Het ga je goed Stefanie

StefanieT

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #10 Gepost op: februari 03, 2016, 15:48:20 pm »
We zijn nu een klein half jaar verder en alles gaat prima! :-)
Bedank voor jullie advies!
Stefanie

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16970
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #11 Gepost op: februari 03, 2016, 17:24:10 pm »
Heel leuk dat je het even terugkoppelt! Thanx!

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: Introductie nieuwe pup bij andere Mechelaar
« Reactie #12 Gepost op: februari 05, 2016, 01:31:25 am »
Inderdaad de feedback TOP! en qua verwachtingen en resultaten :ok::clapping: wat fijn.

Ik zou het echt op prijs stellen dat je even kort uit de doeken doet hoe je dit voor mekaar hebt gekregen.  Dit zou heel verhelderend/meerwaarde kunnen zijn voor eenieder hier op het forum.

Hopend op antwoord, Do