Auteur Topic: mechelaars herplaatsing  (gelezen 9515 keer)

crutz

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2297
  • Like A Hurricane, Working Dogs
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #15 Gepost op: februari 13, 2016, 15:20:07 pm »
Even een uitgebreide reactie hierop want lijkt me leerzaam voor velen en heb geen moeite met uitleg geven.
Als ik wat vergeet of onduidelijk ben vergeef me, enkele prive zaken die spelen.
Bedankt. Uit al hetgeen ik kan lezen heb je toch uit de nesten die je kweekt een duidelijke voorkeur voor mensen die de ringsport beoefenen nationaal en internationaal. (Buitenlandse interesse) waarbij je toch een behoorlijke match wil tussen baas en hond. Ik stel me de vraag welke andere criteria je voor deze laatsten kan hanteren mbt de toewijzing dan referenties van jouw netwerk indien het een interesse betreft van een debuterende kandidaat uit de States bvb. Je laat hen toch niet naar Nederland komen puur voor een gesprek en screening alhoewel.....van de nest waar Roos voortkwam werd een zus van haar opgehaald door een Amerikaan en voor de nest uit een andere combinatie werden de pups opgehaald door een Noorse of Finse dame. Maar voor hen was de toezegging op voorhand al gedaan. Vraag me dus af hoe je voor die buitenlandse interesse een correcte match kan voorzien.
inderdaad is dat lastiger. Het voordeel is dat al vanaf mijn eerste nest ook de buitenlandse koper bereid is om lang (12 mnd +) te wachten en er in die tijd natuurlijk een behoorlijke relatie kan ontstaan waardoor mis matches zo goed als voorkomen worden. Een enkele keer is het niet goed gegaan maar dan is mijn netwerk daar dusdanig dat herplaatsing via andere contacten in het buitenland ook mogelijk is. Ook voor verkoop vraag ik referenties voor ik overga tot definitieve toezegging.
Citaat
Misschien toch nog volgende: heb je een zicht op jouw fokresultaten en dit sinds je eerste nest? Ik meen gelezen te hebben dat je Q nest voorzien is voor juni 2016. Ik veronderstel dat jouw eerste nest het A nest moet zijn zodat het toch wel moet gaan over een respectabel aantal afstammelingen. Niet naar verdere kweek want dat lijkt me al te omslachtig maar gewoon wat er met de Mechelaars verder gebeurde op vlak van door jou gerealiseerde plaatsingen/verkoop. Moet boeiend zijn dacht ik.
Inderdaad gestart bij het A-nest. Het F & K nest zijn volledig overleden in de eerste weken maar wel benoemd en het G nest was maar 1 pup. In totaal rond de 115 pups op moment.
De oudste zijn in oktober 10 geworden en helaas is vd week de eerste onverwacht overleden zonder ziektebed of naar verloop.
Met schat ik 80% vd eigenaren heb ik nog contact of die hebben zelfs al weer een hond van mij of in bestelling.
Medische resultaten, werkresultaten, ze houden me op de hoogte. Geregeld foto's en video's en diverse heb ik ook al bezocht.
Gek genoeg is het contact met de eigenaren verder weg altijd beter en intenser dan de contacten dichterbij al is dat ook niet verkeerd maar anders. Zal deels ook aan mij liggen want ben ook niet zo'n binnenvallende maar vind het op de hoogte gehouden worden wel super leuk en fijn voor mij voor de toekomst natuurlijk net als de gezondheid uitslagen ;)
En ook van verdere kweek ben ik op de hoogte bij de meeste en met diverse "kleinhondjes" heb ik ook nog goed contact.
Gaat veel tijd in zitten maar is enorm fijn / belonend en voelt gewoon goed, het blijven "mijn" pupsels. Ik blijf me verantwoordelijk voelen en sta ook altijd en direct klaar voor pupkopers. Soms door tijdverschillen ter irritatie van het thuisfront dat ik er weer druk mee ben. Maar ook daar is begrip voor, hij kent me via de fok en m'n honden en weet m'n betrokkenheid. Heeft daar voor we samen waren ook dankbaar een beroep op gedaan.
Breed by choice, not by chance.......

jack

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 171
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #16 Gepost op: februari 14, 2016, 12:41:45 pm »
Fijn dat twee mensen elkaar weer wat meer begrijpen en dat er een fokker is die héél bewust zijn honden plaatst. En... zo zullen er zeker velen zijn.
Mij gaat het juist niet om deze mensen, maar hen die er maar wat op los fokken en honden die alleen het uiterlijk hebben van een MH verhandelen voor relatief veel geld aan mensen die een MH er wel leuk en stoer uit vinden zien. Maar niet weten wat ze in huis halen met alle gevolgen van dien.
Zij hebben dan wel gekozen voor een "MH" , maar de hond die is gewoon weer de dupe met als consequentie dat steeds meer mensen de MH een gevaarlijke hond gaan vinden.
Ik heb enkele jaren geleden bij de TT, beveiligers met honden gezien, waar ze ZELF bang voor waren. Maar ook mensen van een beveiligings bedrijf hier in de omtrek, die op weg gestuurd werd met een hond die niet van hem was. (zo'n hond heeft gewoon geen relatie met iemand)
Dan natuurlijk nog de "puppie fabrieken", waar óók zg. Mechelaars vandaan komen.
Mijn ZAZA is ook een herplaatser waar problemen mee waren. Ik heb er voor gekozen omdat ik redelijk met honden om kan gaan en duidelijk naar ze ben. In het begin echt héél moeilijk, maar als ik een hond neem, dan gaat hij of zij ook bij mij dood. (als hij of zij heel oud is.) Het betekent veel met de hond bezig zijn, maar vooral vertrouwen winnen en "liefde" geven.
Daar pluk ik steeds de vruchten van. En dan is zo'n hond echt niet altijd makkelijk.
Mensen schaffen honden aan terwijl ze niet weten hoe er mee om te gaan.
Mensen fokken honden die die een als ze niet adequaat worden behandeld gevaarlijk kunnen worden.
DEZE MENSEN KUNNEN ER WAT AAN DOEN!! DE HONDEN NIET!!!( en zijn de dupe)

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #17 Gepost op: februari 14, 2016, 20:06:14 pm »
tja...langs de andere kant vind ik wel dat wat betreft het aantal herplaatsingen van mechelaars die je op het net vindt het nog redelijk meevalt: gewoonlijk betreft het herplaatsingen van particulieren die wegens welke oorzaak dan ook de hond een nieuwe kans willen geven. Dat deze herplaatsingen soms (vaak) een moeilijke opgave betekenen spreekt voor zich.

Wat ik eigenlijk zelf ervaren heb in het wereldje van de ringsport is dat vaak toch wel zeer bekwame mechelaars na verloop van tijd versast worden naar een bewakingstaak of naar een boer omdat de hond niet het peil behaalt waar de eigenaar van droomde. In dit wereldje kan het nogal 'sec' aan toe gaan. Deze honden bereiken zelfs het net niet, en worden via interne kanalen verder geplaatst.

Wat de fokkers betreft en nu moet ik wat op eieren gaan lopen.....vaak doen die fokkers zelf ook aan ringsport en proberen ze combinaties met  optimale honden voor de ringsport te kweken. Indien die fokkers die honden dan ook enkel reserveren aan geïnteresseerden voor de ringsport kan je het niet kwalijk nemen. Er is vraag en het aanbod moet er zijn. Doen ze het niet dan gaat de interesse naar buitenlandse elitaire fokkers.

En nu over het buitenland en meer bepaald Amerika, waar de mechelaar furore maakt tegenover de duitse herder. In Amerika worden veelvouden betaald voor voor hier voor dit doel getrainde mechelaars die uiteindelijk ginder particuliere woningen bewaken of in één of andere functie bij politie of leger gebruikt worden. Ik kan me al voorstellen dat pups van hier naar ginder worden verkocht om ginder in de ringsport te belanden maar uiteindelijk al dan niet opgeleid worden om verder doorverkocht te worden aan een bedrag dat een veelvoud is van hetgeen betaald werd voor de pup en het transport. Ik kan me ook voorstellen dat de meeste teven die uitgevoerd worden ginder worden gebruikt voor het kweken van mechelaars om verder de interne markt te bevoorradern. Je kan geen enkel argument hanteren om dit als abnormaal te gaan beschouwen. Het is een geval van vraag en aanbod.
Gaat de fokker hier in de fout? Maar neen, maar de fokker weet vaak niet hoe het verhaal verder afloopt zeker met de teven niet en hun kweekprogramma plus de bestemming van de daaruit voortvloeiende pups. Tenzij ik me vergis. Ik vraag me echter af hoe deugdelijk de informatie na de transactie verloopt: spijtig want als gerenomeerde fokker is het interessant om te vernemen dat van een geëxporteerde teef bvb nakomelingen suksesvol belanden belanden in een functie ter ondersteuning van leger of politie. Het zegt veel over de nest waaruit ze komt. Dit terzijde en voor wat het waard is.

Het andere aspect: ik zie eigenlijk heel weinig mechelaars op plaatsen waar wij komen. In parken, café 's.......soms zien we een pup, maar heel weinig volwassen mechelaars. Zo 'populair' is dit ras dan ook niet te beschouwen imho.  En we frekwenteren die locaties toch bijna twee jaar met Roos.
« Laatst bewerkt op: februari 14, 2016, 22:03:34 pm door Hungry® »

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #18 Gepost op: februari 15, 2016, 01:42:24 am »
Het forum "leeft" weer  :clapping:

Heel fijn om de reacties en visies te lezen.

Ik heb altijd honden gehad die uit de lijn ringsport kwamen. Ring, geen ipo, daar is een duidelijk verschil, moet ik opmerken.
Als huishond en kameraden. Er heeft nooit een TT, noch prikketting op gestaan! Vroeger wel een slipketting, want we wisten van niets anders. En ze functioneerden goed als mechel-huis-tuin en keukenhond, iedereen nam zijn taak tenharte en werkten binnen het gezin, als huishond.

Sommige wijlen vonden het heerlijk om mee te gaan op café, of naar het park, anderen bleven liever de auto bewaken en kregen die vrijheid om hun ding te doen. Eentje zot van voer en clicker. Andere wolk, maar eigen temperament. Allen uit dezelfde bloedlijn, echter zo verschillend qua karakter. Allen socialisatieproef en brevet gehoorzaamheid gehaald. 2 zelfs zonder 1 training (al moet ik zeggen dat ik dat programma ken en deze oefeningen als standaard beschouw voor de mechel huishond, dit leren ze dus door mee te draaien binnen het gezin). Ik heb veel geleerd, serieuze theorieën achter de kiezen gekregen, geblokt en examens doorstaan, vele workshops gevolgd, heb veel toeters en bellen qua getuigschriften en diploma's en toch noem ik mezelf "trainer".

Ik probeerde gewoon te achterhalen wat ze echt leuk vonden, das alles, zo kwam respect van beide kanten. 1 vond het nodig om een ruimte (was toen living) te gaan bewaken als vreemden binnenkwamen, wel dan leerde ik haar om mijn bureauruimte te gaan bewaken, wat ze met grote zorg deed (geen probleem dus, niemand qua vreemde kwam ooit in die ruimte, dus risico was 0, voldoening van hond was 100%).
1tje nam de poortwachter op zich (territorium) Een ander (kreupele DH) blokkeerde de bezoekers bij binnenkomst en onderworp hen aan een uitgebreide snuffelbeurt. Dat was onze deurwachter, echter wat hij toonde bij een nest was onbeschrijfelijk, ze mochten alles, zelfs in zijn dikke staart bijten, toch bleef hij deurwachter. De poortwachter toonde zelfs respect voor hem. Laat ze "hond" zijn.
Geef ze gewoon een taak die bij hun past en dan loopt het vanzelf!

Wijlen mechel ging mee naar de beurs, waar ze 8 a 10 uren gewoon rustig was en meestal sliep. Maar owee ze was wakker als ze waarnam dat de beursdag erop zat, want dan mocht ze de kar met goederen bewaken of mee helpen trekken, FEEST! In vele hotels volgde ze heel gedwee en lag onder tafel tijdens het eten. In andere "wist ze" dat het anders was, ik liet haar uit de wagen en ze vloog de keuken in, tegen de tijd ik binnenkwam zat madam fier met een tomaat of iets (zelfs met een citroen) op me te wachten aan de ingang, want ze wist gewoon dat ze iets zou krijgen uit de keuken. Een mechel is zo simpel, als je het plaatje snapt!
Mijn collega was een vroege vogel s'morgens, wist alleen dat een hond 4 poten had, en toch slaagde ze erin om de mechel uit de wagen te halen, te laten plassen, even te wandelen, op haar gemak te ontbijten. Daarna zocht dit hondje mijn kamer (nee mijn collega was geen trainer!) En wat was voor haar een beloning? Wel binnen te komen op de kamer bij een baasje met een ochtendhumeurtje en mooi kalm te blijven en vooral niet in de weg te lopen! Dat zoeken van de kamer vond ik grote show en een smoes om de hond op de kamer te krijgen, al bleek het toch te kloppen: we checkten beiden in, echter ik vroeg s'nachts een andere kamer wegens geluidsoverlast: wel madam stond s'morgens aan mijn kamer en mijn collega kon op haar kop staan en haar proberen te overtuigen dat ze fout was! Ze was niet meer weg te slaan van die deur en blafte (wat ze anders nooit deed). Ik opende de deur en dat was de 1e en enige keer dat ze kwispelend het bed indook.

Zo zie je maar, tis een mechel, geen standaard huis-tuin en keukenhond. Haar zoon werd kampioen in ring, haar dochter werd een huishond en snoepjesslikker met clicker. Uit een ander nest draait er nog altijd een dochter mee op cat 3 ring, terwijl ze gewoon hun ding deden als huishond. Dit heeft alles te maken met de "onset" van driften, wil je daar iets over weten, wel lees dan een vrij oud boek van Coppinger die nog steeds actueel is en leervol.
De hype "sociaal leren" hebben we al over ons heen gekregen van de gedragstherapeuten en behaviouristen, echter das niet hetzelfde als "do-as-i-do", al hebben menig mechelfans dit gegeven al mogen ervaren voordat het woord uitgevonden was.
De roedeltheorie is zo oud als de kasseien, gezien het niet te vergelijken is met hieriachtie van mensen. Al liggen er al andere wegen.

De taak van de fokker is voorzien in hun noden, socialiseren en kijken waar de hond zou kunnen gaan passen in het plaatje.
Al krab ik me dan in de haren, mensen zijn eigenaardige wezens. Ze willen een huishond en vinden het dan super-tof-fantastisch als ze een hond uit een vorig nest (combinatie die ik begeleid in ringwerk) zien werken in plat werk en in pakwerk.

T'is een hond zonder gebruiksaanwijzing, echter als je de moeite doet om ze te begrijpen, dan zijn het superwezens!
Laat ze gewoon hunzelf zijn, anders blijft er niets meer van over van de mechel.

Ik stond vandaag op een beurs, 3 doggywagens kwamen voorbij met een veelvoud van kleine hondjes, allen keurig in pak en kleertjes, de boel op stelten komen zetten, blaffen en hun ongenoegen uitend! Was het een hond van me geweest had ik ze een klap verkocht, al was hun uiting "help" echter, ..., mijn meid trok het haar niet aan en bleef rustig doorsoezelen. Zo leer ik nog even van haar.


kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #19 Gepost op: februari 15, 2016, 13:06:47 pm »

Een mechelaar kan best opgevoed worden tot een 'huiselijke' hond...het is wat moeilijk maar het kan! Lukt het je gelet op de reeds geciteerde omstandigheden; veel tijd en energie erin insteken en de hond redelijk 'kort' houden. EN de nodige acties aan te bieden zoals speurwerk oid. om de hond actief bezig te houden en dit elke dag.

Niemand moet zich in deze aangesproken voelen uiteraard.

Ik voel me niet aangesproken, maar ik ben het wel hartgrondig met je oneens. Een hond hoort niet "redelijk kort gehouden" te worden.

Onze mechel is een huishond bij uitstek. Zou buiten of in een kennel volledig verpieteren. Hij heeft in huis alle vrijheid (en regels, maar die gaan natuurlijk en vanzelf) en is ons maatje, onze vriend. Wegens gezondheidsproblemen stelt het fysiek helaas allemaal niets meer voor, maar toen hij nog fit was gaven we hem voldoende beweging en uitdaging. In huis geen verschil tussen nu en toen.
Ik kan mij heel goed voorstellen dat een echte werklijn niet geschikt is hiervoor. En moet je dermate kunst en vliegwerk gaan toepassen om zo'n hond in huis te willen houden, dan sla je de plank wat mij betreft mis. Je dient de hond het leven te bieden wat bij dat individu past. Natuurlijk is er een deel aanpassingsvermogen bij baas en bij hond mogelijk, maar daarvan moet je naar mijn mening nooit de uitersten van op willen zoeken.


Wat voor een chiwawa niet zo erg is want die brengt kleine schade aan maar bij een MH. is dat levensgevaarlijk.


Die chihuahua voelt zich anders niet zo miserabel als een mechel als ie niet op de goede plek zit.

Ik denk dan ook dat het aangesneden punt helemaal geen mechelse herder probleem is, maar een heel algemeen probleem. Voor elke hond geld, dat als de baas niet bereid is de hond te bieden wat hij nodig heeft, het problemen geeft. En ik denk dat er legio rassen te bedenken zijn die veel meer dan de mechelse herder in het "drie keer per dag een blokje om en een bak vreten en verder niet zeuren!" stramien geplaatst worden. En als blijkt dat de oh zo lief bekend staande labrador, golden retriever, chihuahua of stabij daar helemaal niet genoeg aan heeft, is het maar lastig en vervelend en gut a gut wat kost een huisdier eigenlijk veel tijd en moeite. Ik vrees dat het aandeel honden dat zich dagelijks heel miserabel voelen erg groot is. Bij mechelaars lees je in ieder geval overal nog dat ze niet genoeg hebben aan 3 keer per dag een blokje om. Dat ze meer nodig hebben aan beweging een uitdaging. En ik mag hopen dat werklijn-fokkers hun pupkopers screenen en afwijzen als ze de verkeerde verwachtingen hebben.

crutz

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2297
  • Like A Hurricane, Working Dogs
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #20 Gepost op: februari 15, 2016, 14:35:37 pm »
tja...langs de andere kant vind ik wel dat wat betreft het aantal herplaatsingen van mechelaars die je op het net vindt het nog redelijk meevalt: gewoonlijk betreft het herplaatsingen van particulieren die wegens welke oorzaak dan ook de hond een nieuwe kans willen geven. Dat deze herplaatsingen soms (vaak) een moeilijke opgave betekenen spreekt voor zich.

Volledig oneens. Er worden IMHO te veel Mechels ondoordacht aangeschaft en weer doorgeplaatst van hand tot hand en vaak met fokkers die niet klaar staan voor een hulp/opvang vraag. Want voor vele fokkers is verkocht, verkocht en geven ze niet meer thuis. Waarom? Oa omdat vaak het volgende nest er al ligt of dat ze gewoon geen gezeur willen.
Pas (2014/15) een pupkoper die bij mij kwam oriënteren. Later (sneller en makkelijker beschikbaar) elders goor de helft een pup mocht en meende met opvoed/gedragsproblemen toen de pup 12-16 weken oud was bij mij aan te kunnen kloppen want de fokker gaf niet thuis en ik had al zo veel goede info gegeven eerder. Ehhhh ja alleen ruim niet de ellende van een ander op. Goede zorg en nazorg voor m'n eigen fok is al werk zat ;)

Citaat
Wat ik eigenlijk zelf ervaren heb in het wereldje van de ringsport is dat vaak toch wel zeer bekwame mechelaars na verloop van tijd versast worden naar een bewakingstaak of naar een boer omdat de hond niet het peil behaalt waar de eigenaar van droomde. In dit wereldje kan het nogal 'sec' aan toe gaan. Deze honden bereiken zelfs het net niet, en worden via interne kanalen verder geplaatst.
Daar is toch niks mis mee. Mits de juiste plek gezocht wordt en niet de hond aan de eerste de beste meegegeven wordt
Citaat
Wat de fokkers betreft en nu moet ik wat op eieren gaan lopen.....vaak doen die fokkers zelf ook aan ringsport en proberen ze combinaties met  optimale honden voor de ringsport te kweken. Indien die fokkers die honden dan ook enkel reserveren aan geïnteresseerden voor de ringsport kan je het niet kwalijk nemen. Er is vraag en het aanbod moet er zijn. Doen ze het niet dan gaat de interesse naar buitenlandse elitaire fokkers.
Snap niet hoe je dit bedoeld. Zeker met de huidige communicatie mogelijkheden is de markt van pupkopers niet grens of regio gebonden. Wel moet naar bepaalde landen de fokker de mogelijkheid hebben en bereid zijn de pups op de juiste wijze langer te houden tot deze weg mogen op legale wijze.
Citaat
En nu over het buitenland en meer bepaald Amerika, waar de mechelaar furore maakt tegenover de duitse herder. In Amerika worden veelvouden betaald voor voor hier voor dit doel getrainde mechelaars die uiteindelijk ginder particuliere woningen bewaken of in één of andere functie bij politie of leger gebruikt worden. Ik kan me al voorstellen dat pups van hier naar ginder worden verkocht om ginder in de ringsport te belanden maar uiteindelijk al dan niet opgeleid worden om verder doorverkocht te worden aan een bedrag dat een veelvoud is van hetgeen betaald werd voor de pup en het transport. Ik kan me ook voorstellen dat de meeste teven die uitgevoerd worden ginder worden gebruikt voor het kweken van mechelaars om verder de interne markt te bevoorradern. Je kan geen enkel argument hanteren om dit als abnormaal te gaan beschouwen. Het is een geval van vraag en aanbod.
Gaat de fokker hier in de fout? Maar neen, maar de fokker weet vaak niet hoe het verhaal verder afloopt zeker met de teven niet en hun kweekprogramma plus de bestemming van de daaruit voortvloeiende pups. Tenzij ik me vergis. Ik vraag me echter af hoe deugdelijk de informatie na de transactie verloopt: spijtig want als gerenomeerde fokker is het interessant om te vernemen dat van een geëxporteerde teef bvb nakomelingen suksesvol belanden belanden in een functie ter ondersteuning van leger of politie. Het zegt veel over de nest waaruit ze komt. Dit terzijde en voor wat het waard is.
Waarom zouden de honden enkel gekocht worden in het buitenland voor doorverkoop of fok? Ik exporteer veel en maar een enkele is (na africhten) doorverkocht en met maar een enkele is ook gefokt. (1 teef met 3 nesten en 2 teven met 1 nest en enkele reuen hebben gedekt)

Waarom zou de fokker niet weten hoe iets afloopt. Contact is makkelijk internationaal te onderhouden. Sterker nog ik wordt zelfs gevraagd om advies ;)
Citaat
Het andere aspect: ik zie eigenlijk heel weinig mechelaars op plaatsen waar wij komen. In parken, café 's.......soms zien we een pup, maar heel weinig volwassen mechelaars. Zo 'populair' is dit ras dan ook niet te beschouwen imho.  En we frekwenteren die locaties toch bijna twee jaar met Roos.
Gelukkig zie je ze daar nog niet veel. Alleen gezien vele huisadressen die wel een Mechel vaak ondoordacht aanschaffen denk ik dat het meer is dat ze ze niet meenemen naar dat soort gelegenheden dan dat ze er niet zijn :(
Breed by choice, not by chance.......

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #21 Gepost op: februari 15, 2016, 15:04:35 pm »
Die chihuahua voelt zich anders niet zo miserabel als een mechel als ie niet op de goede plek zit.

Ik denk dan ook dat het aangesneden punt helemaal geen mechelse herder probleem is, maar een heel algemeen probleem. Voor elke hond geld, dat als de baas niet bereid is de hond te bieden wat hij nodig heeft, het problemen geeft. En ik denk dat er legio rassen te bedenken zijn die veel meer dan de mechelse herder in het "drie keer per dag een blokje om en een bak vreten en verder niet zeuren!" stramien geplaatst worden. En als blijkt dat de oh zo lief bekend staande labrador, golden retriever, chihuahua of stabij daar helemaal niet genoeg aan heeft, is het maar lastig en vervelend en gut a gut wat kost een huisdier eigenlijk veel tijd en moeite. Ik vrees dat het aandeel honden dat zich dagelijks heel miserabel voelen erg groot is. Bij mechelaars lees je in ieder geval overal nog dat ze niet genoeg hebben aan 3 keer per dag een blokje om. Dat ze meer nodig hebben aan beweging een uitdaging. En ik mag hopen dat werklijn-fokkers hun pupkopers screenen en afwijzen als ze de verkeerde verwachtingen hebben.

Ik qoute mezelf even. Ik bedoel hierboven: de chihuahua voelt zich net zo miserabel als de mechel.

Waarmee ik bedoel: vaak wordt gekeken naar het effect voor de mens als de hond zich niet gedraagd hoe wij dat willen. Ja, een mechel kan dan nogal gevaarlijk worden. Een hond met verlatingsangst is lastig als hij dingen sloopt of steeds blaft. Maar voor de hond maakt het niet uit wat het effect op de mens precies is, die hond voelt zich gewoon niet goed en dat is altijd erg.


crutz

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2297
  • Like A Hurricane, Working Dogs
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #22 Gepost op: februari 15, 2016, 15:36:52 pm »
Die chihuahua voelt zich anders niet zo miserabel als een mechel als ie niet op de goede plek zit.

Ik denk dan ook dat het aangesneden punt helemaal geen mechelse herder probleem is, maar een heel algemeen probleem. Voor elke hond geld, dat als de baas niet bereid is de hond te bieden wat hij nodig heeft, het problemen geeft. En ik denk dat er legio rassen te bedenken zijn die veel meer dan de mechelse herder in het "drie keer per dag een blokje om en een bak vreten en verder niet zeuren!" stramien geplaatst worden. En als blijkt dat de oh zo lief bekend staande labrador, golden retriever, chihuahua of stabij daar helemaal niet genoeg aan heeft, is het maar lastig en vervelend en gut a gut wat kost een huisdier eigenlijk veel tijd en moeite. Ik vrees dat het aandeel honden dat zich dagelijks heel miserabel voelen erg groot is. Bij mechelaars lees je in ieder geval overal nog dat ze niet genoeg hebben aan 3 keer per dag een blokje om. Dat ze meer nodig hebben aan beweging een uitdaging. En ik mag hopen dat werklijn-fokkers hun pupkopers screenen en afwijzen als ze de verkeerde verwachtingen hebben.

Ik qoute mezelf even. Ik bedoel hierboven: de chihuahua voelt zich net zo miserabel als de mechel.

Waarmee ik bedoel: vaak wordt gekeken naar het effect voor de mens als de hond zich niet gedraagd hoe wij dat willen. Ja, een mechel kan dan nogal gevaarlijk worden. Een hond met verlatingsangst is lastig als hij dingen sloopt of steeds blaft. Maar voor de hond maakt het niet uit wat het effect op de mens precies is, die hond voelt zich gewoon niet goed en dat is altijd erg.

Zeker waar. Kijkend vanuit de hond is het inderdaad voor iedere hond net zo erg, voor de omgeving is het vervelender met een groter type hond.
Breed by choice, not by chance.......

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #23 Gepost op: februari 15, 2016, 16:48:29 pm »
Ik ben het volkomen eens met hetgeen je schreef rond dit soort van 'kort houden' kaela. Op die manier kweek je geen hechte band bovendien met een zelfzekere Mechelaar. Je bereikt er alleen maar frustratie mee zowel bij de hond als bij jezelf. Graag hou ik haar nochtans graag kort als we extern tussen andere mensen gaan. Aanlijn been dus en daar wijk ik niet van af. Duidelijkheid maakt het voor haar ook simpeler. In huis en tuin is het elke dag feest hoor en hebben we pret.

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16970
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #24 Gepost op: februari 15, 2016, 18:28:15 pm »
@Hungry> als je de asielsites bekijkt dan zie dat de mechel in grote getale aanwezig is, samen met de Jack Russels en de Staffords. En die Mechels hebben volgems de omschrijving vaak behoorlijke problemen. Verlatingsangst, bijtincidenten, te dominant karakter en nog meer van dat soort klachten. Ze zitten er legio. Hier in Nederlands Limburg zitten ook behoorlijk wat werklijnfokkers en hier zie je dus regelmatig mensen met MH's lopen. Meestal echter aangelijnd en altijd op afstand. De socialisatie is ergens misgelopen en probleemgedrag is geëscaleerd. Mensen die een MH uit werklijnen aanschaffen en denken dat die genoeg heeft met drie keer dag een rondje rond de kerk. Het rondje wordt steeds kleiner want het probleemgedrag wordt steeds erger. Kortom een cocktail die vaak uitmondt in uiteindelijk een totaal gefrustreerde MH die zelf het roer overneemt en misschien zelfs durft te bijten. Mensen die ik gevraagd heb toen ze de pup net hadden of ze wel wisten wat een werkmechel nodig had.... ja hoor... en volgens de fokker waren deze MH's heel sociaal en voor alle doeleinden geschikt...zelfs huishond. Als ik ze dan nu zien rondlopen, gefrustreerde hond, angstige baas van het ene probleem in het andere lopend....Ik werd gevraagd om advies...ik geef advies...maar iets gaan doen met de hond...nee daar hadden ze geen tijd voor... Nu heeft de hond zelfs de baas gebeten tijdens de wandeling en nu moet hij zijn behoefte op het balkon doen.....En zo zijn er legio verhalen....Misschien zie je ze niet op straat Hungry, maar die arme drommels zitten vast ergens in een kennel of de hele dag in een bench.... en misschien mogen ze als ze gek genoeg zijn geworden hun jaren doorbrengen in het asiel....En ja, ook andere rassen ondergaan dit lot, maar de drie bovengenoemde rassen zijn al jaren de dupe en het lijkt maar niet beter te worden ondanks alle voorlichting die op internet te vinden is.

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #25 Gepost op: februari 16, 2016, 01:00:03 am »
Heel interessant topic aan het worden.

De hond moet zijn behoefte doen op het balkon  :suicide: Hij leeft dus op een flat en zou genoeg moeten hebben met 3 keer per dag een blokje om? No way, zelfs die niet van de showlijn, mag ik hopen. Hij kan/mag zijn neus niet gaan gebruiken, dus komt de focus op ogen, hij kan en mag zijn drijf- en waakgedrag niet laten zien, tja dan is dit een startschot van probleemgedrag.

Tja kennelhonden, zielig buiten. Een flat is voor mij enkel een grotere luxekennel, waar geuren en natuur ontbreken en de wereld "plat" maken. De hond kan berusten of net andersom frustratiegedrag tonen.

De Jack russel hoort daar niet, noch de mechel, noch de meeste rassen. Simpel gewoon de raskenmerken bekijken.
Moeten we de domesticatie van de mechel gaan doortrekken tot fokken van flathonden? Dan zal er weinig over blijven van dit ras  :blush2:

Al ken ik eigenaars die op een flat wonen met hun mechel, maar het zijn buiten-mensen. Het flat is gewoon een thuis voor hen en hun hond. En ja die hebben een fulltime job.
Ik vergelijk het soms met ouders en kind, al heb je een grote tuin, geen kind speelt graag alleen. Al kan en zal het kind het leuk vinden om daar te exploreren, binnenkomend met een blaadje dat van een boom is gevallen (en soms een rups, die jij vies vind), al sta je dan in je potten te roeren en heb je een dagtaak achter de rug, als je maar eventjes verwondering en aandacht toont voor dit blaadje, dan gaat het vanzelf, van je mooie tuin zal weinig overblijven (want ze plukken ook bloemen of lopen er pardoes in), zolang je het niet erg vindt dat ze binnenkomen met modder aan de schoenen. Je geniet, gooit de verzamelde bladeren weer buiten en haalt graag de dweil en de trekker boven eenmaal ze zalig slapen.
Woon je op een flat, dan hoef je niet persé naar het park of naar de kust te rijden, noch naar plopseland te gaan. Het gaat gewoon niet om tijd en wandeling, wel om periodes van qualitytime binnen het huis en buitenshuis zelf genieten van de kleine dingen des levens en samen genieten. Want ieder levend wezen heeft buitenlucht nodig. Of ze worden chagrijnige.

Ik train en begeleid ook pointers, het zijn bankhangers en ze zijn zo lief, tot het jachtseizoen er aan komt, dan pas zijn ze in hun element! En toch gaan ze vanzelf terug in rust na het jachtseizoen en functioneren prima binnen het gezin waarvan ze volwaardig lid zijn.

Al moet ik zeggen dat ik geen JR, noch pointer, noch,... ga promoten als huis-tuin en keukenhond, want dat zijn ze niet! Laat staan zonder tuin.

Qua chihuahua, kijk naar de ras eigenschappen! Voldoe je daaraan en ga je de relatie aan, dan gaat het vanzelf. Zelfs al heeft de fokker weinig aandacht besteed aan de socialisatie- periode (referentiekader), zolang er geen sprake is van kennelsyndroom, zal je het beste uit die hond naar boven halen.

Waar je bent is niet belangrijk, wel hoe je in relatie gaat met je hond en of je zelf kan gaan uitwaaien, ipv verplicht rondje voor de hond.
Geniet, en de hond zal volgen en zijn ding doen, waarvoor hij genetisch voorgeprogrammeerd is.

Voel je je eenzaam en wil je iets met knuffelgehalte, haal een kat in huis, je leert het vanzelf.

ambor

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 740
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #26 Gepost op: februari 16, 2016, 01:22:27 am »
ik heb zelfs op een klein appartementje gewoond met 4 honden en een klein balkonnetje.
als je er buitenshuis maar genoeg mee werkt en wandelt, gaat dit prima hoor. kennelhonden hebben nog minder ruimte tot hun beschikking.
in huis wordt er gerust of geslapen, buiten zijn de activiteiten.

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #27 Gepost op: februari 16, 2016, 09:46:30 am »
Prachtige bijdrage van do en ambor en spijkers met koppen.... :clapping:

Wat onze situatie betreft: Haar tuin en veranda zijn nu ONZE tuin en ONZE veranda en mijn living is de ONZE. Zij heeft toegevingen gedaan en ik ook: elke morgen moet ik dus de living dweilen omdat ze 's avonds en 's nachts (in haar bench) in huis mag toeven.  Geen voltapijt in huis maar een stenen vloer dus. Er is natuurlijk wat meer stof in huis maar dat moeten bezoekers er maar bijnemen.

Ik zou nog wat willen toevoegen meer bepaald wat de opvoeding van de pup en meer speciaal wat de mechelaar betreft: indien ik al postte dat ik einig weinig mechelaars op het straatbeeld zag refereer ik naar de twee hondenscholen die we eerst bezochten en waar we in groep in de puppyklas werden begeleid. In die twee scholen was ik met de mechelaar alleen, ik zag in de andere reeksen ook geen mechelaars. Dit soort van klas was ook niet echt een oplossing voor ons, een trainer voor 15 baasjes met hond volstond niet. Ze werd tenandere nerveus door de aanwezigheid van zoveel andere honden.

Toen we uiteindelijk toen ze 1 jaar werd overschakelden naar een typische hondenschool (mondial) en we een trainer één op één, soms twee op één kregen maakte ze kennis met een meer actieve training waar commando 's en veldwerk mekaar afwisselden. We hebben dit uiteindelijk een 5 tal maanden gedaan tot bleek dat ze voor mondial niet geschikt was. De paradox is dat we desalniettemin dank zij deze training toch wel behoorlijke progressie hadden opgedaan in onze relatie. In die periode hebben we twee maal op enkele dagen tijd een crisismoment beleefd thuis in de veranda: ze wilde rebelleren en wel op een nogal harde manier. Hier moesten we door, en we zijn erin geslaagd. Gelukkig want het was kantje- boordje.
Tonnen geduld heb ik met haar aan de dag gelegd dat is een feit: steeds maar denken dat het allemaal in orde komt en uiteindelijk is het in orde gekomen.

Mijn stelling is dat mechelaars best niet in grote groepen in puppyklassen belanden maar nood hebben aan meer individuele approach door een ervaren trainer. Wordt hierin geruggensteund door mijn vragen aan eigenaars van puppy s die ik soms in het park hun hondje zie uitlaten.....ze beweren ook dat ze eigenlijk weinig prograssie ervaren. Stel me eigenlijk de vraag of een mechalaar zo sociaal is naar andere honden, heb dan wel meer het gevoel, lees de zekerheid, dat een mechelaar meer uitblinkt in het 'beschermen' van de eigen roedel met biezondere aandacht aan zijn baasje. Zowel in huis als extern. Dit zit imho in zijn genen gebakken en laat ons vooral deze kwaliteit toch ook eens in de verf zetten. Dit schept soms een verkeerd beeld van de reeds geciteerde 'verlatingsangst' wat idd soms tot buitensporige fenomenen kan leiden indien de hond in huis zit. Roos kon zich als pup en als junior afreageren door ' s nachts gesnoeid takhout in de tuin te sprokkelen en ze in de veranda te vermorzelen.   

« Laatst bewerkt op: februari 16, 2016, 09:51:35 am door Hungry® »

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16970
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #28 Gepost op: februari 16, 2016, 13:05:35 pm »
Mijn Mechels hebben altijd gewoon tussen andere honden gelopen. groepswandelingen enz. totaal geen probleem. Tuurlijk kunnen mechels met andere honden. Je moet ze er alleen mee socialiseren. sommige baasjes hebben hier geen behoefte aan en gaan met hun Mechels hun eigen weg. Of concentreren zich met name op de band tussen hond en baas en niet op de band hond-hond. Ik vind beide heel belangrijk, want het spel tussen twee honden is machtig mooi om te zien en daar kan ik als baasje niet tegenop. Ook loop je natuurlijk tegen vooroordelen aan, mensen durven hun hond niet bij die herder te laten, want ze of de hond is al ooit door een herder gebeten. Echt als ik een euro had gekregen voor elke eer dat ik die opmerking heb gehoord dan was ik nu miljonair geweest. Het karakter van je Mechel is plooibaar in de eerste fase en als je daar goed doorheen komt dan kan je hond prima functioneren tussen andere honden. Als jij als baas maar bijstuurt als hij/zij zijn grenzen probeert te verleggen. Hondengedrag is heel boeiend en heel subtiel, voor mij mogen ze best veel zelf oplossen. Maar dan wel op een beleefde manier, snauwen mag, maar bijten of erop klimmen niet. Dan gaan de honden uit elkaar tot de rust is wedergekeerd. Elke hondenclub die ik bezoek heeft hier Mechels in de puppyklassen rondlopen, soms gaan ze nog een tijdje verder in de gehoorzaamheid, maar je ziet veel hondeneigenaren na 1 of 2 cursussen weer stoppen. Heel jammer, want je moet het wel bijhouden en "bijschuren"daar waar nodig.

TMG1961

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 5348
Re: mechelaars herplaatsing
« Reactie #29 Gepost op: februari 16, 2016, 15:51:46 pm »
Ik kan met Pixie ook gewoon tussen alle honden doorlopen. Ik vind het belangrijk dat mijn hond sociaal is zowel ten opzichte van dieren als mensen. Zie vaak genoeg mensen lopen met honden die compleet uitflippen als er een andere hond langs loopt. Pixie wordt daar niet koud of warm van.