Auteur Topic: op zoek naar pup  (gelezen 6394 keer)

peter.b

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 10
op zoek naar pup
« Gepost op: december 12, 2015, 10:15:54 am »
Hoi
Volgend jaar mag er een nieuw hondje komen maar de zoektocht is eigenlijk al een hele tijd bezig (en zeker nog niet voorbij), niet naar het ras want daar was ik al lang uit.
Het zou mijn 2 de hondje worden nadat de vorige na 13 jaar van ons is heengegaan .(was wel geen mechelse herder)
Ik weet ook wel dat uiterlijk sommige minder belangrijk vinden maar ik ben echt weg van een "mechel" met zoveel mogelijk zwart ,hiermee bedoel ik zowel borst,masker de hele voorkant eigenlijk (kan het niet anders beschrijven )
Als ik alles zo lees heb je ofwel showlijnen en werklijnen maar ik vraag me af of het echt zo zwart-wit is.
Ik zou vooral gehoorzaamheid trainen,veel wandelen,samen er op uitrekken zelfs s'nacht aan het water kamperen wat ik regelmatig doe (ben namelijk ook visser) kortom zoveel mogelijk samen zijn ,dus vraag ik me af zoek ik nu een ,showhond of werkhond want dat is me niet altijd even duidelijk wat ze daarmee bedoelen.
Weet iemand ook goede kennels die dit soort type (donkere)mechelse herders fokt want deze zijn blijkbaar niet zo gauw te vinden.
Dit tot zover mijn eerste vraag wat al een hele boterham is vind ik.

mvg  Peter

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: op zoek naar pup
« Reactie #1 Gepost op: december 12, 2015, 12:30:41 pm »
werk- showlijn is naar mijn gevoel niet zo wit zwart.
t'is niet simpel om te antwoorden zonder mensen op de tenen te trappen, maar hier ga ik dan toch maar.

Als fokker heb je een doel bij het uitkiezen van de bloedlijnen. Het doel is bepaalde kenmerken van die bloedlijn stabiel te houden, of net uit te vergroten.
Primordiaal is de lichamelijke gezondheid en dan kan je nog streven naar typische kenmerken qua voorkomen en inborst.

Zoals je het uiterlijk nu stelt, leunt het niet echt aan op de rasstandaard (showlijn).

Ik zou je adviseren om zoveel mogelijk fokkers te bezoeken, evenementen enz en je ogen en oren open te houden.

Veel succes op je zoektocht.

Timber

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 851
  • Of Dazzling Black
Re: op zoek naar pup
« Reactie #2 Gepost op: december 12, 2015, 22:55:31 pm »
Als je een Mechelaar met veel zwart wilt, moet je bij de werklijnen kijken, want in de showlijnen zul je die niet vinden. Wat jij qua karakter wilt, kun je best vinden in de werklijnen, maar dan moet je niet de heftigste nemen. Ik heb verder geen verstand van de werklijnen, maar ik denk dat Maart of Crutz je wel op weg kunnen helpen.
Groetjes, Thea           (www.ofdazzlingblack.nl)


Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16961
Re: op zoek naar pup
« Reactie #3 Gepost op: december 13, 2015, 02:15:59 am »
Eens met Timber.

Echte werklijnen zijn best heftige honden en daar moet je mee om kunnen gaan.
Veel lijnen zijn echt geen beginnershonden.

Qua uiterlijk omschrijf je een echte werklijn, maar voor de activiteiten die jij wil gaan doen zul je een gematigde lijn moeten kiezen.
Mechels zijn honden die zo wel fysiek als mentaal aan het werk willen, dus bezint eer ge begint.

Geen idee, wat voor je rassen je hiervoor hebt gehad, maar super dat je je eerst verdiept in dit prachtige ras.

peter.b

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 10
Re: op zoek naar pup
« Reactie #4 Gepost op: december 13, 2015, 08:00:22 am »
Als ik ga zeggen dat mijn vorige hond een chocolade labrador was gaat iedereen zeggen dat een mechel niet geschikt is voor mij maar .......ik heb aan de lijve ondervonden wat het is om een zeer dominante hond te hebben.Na 4 jaar hondenschool en 3 verschillende hondenscholen heb ik het opgegeven omdat ik nog steeds in de B klas zat en het echt te saai werd voor zowel mij als mijn hond.Los werken was gewoon niet doenbaar dus de C klas heb ik nooit gehaald en als je als enige van je groep achterblijft....De mensen die samen met mij getraind hebben weten hoeveel energie en moeite,tijd ik in mijn hond gestoken heb maar heeft nooit mogen zijn.Eerlijk is eerlijk was wel mijn eerste hond maar in mijn groep zaten toen 4 mechels en die mensen waren maar half zoveel met hun hondje bezig met 5 maal zoveel resultaat en toen ben ik een beetje verliefd geworden op dit ras.  Na ik was vertrokken op de hondenschool had ik thuis echter een pracht van een hond waarmee je rustig kon gaan wandelen zelfs los zolang je geen andere honden tegenkwam en hoewel vele mensen me hebben aangeraden zelfs op de hondenscholen waar ik ben geweest onze Litsko weg te doen of laten inslapen heb ik daar nooit zelfs een seconde aan gedacht of overwogen. Ik heb van mijn fouten geleerd [en ook van de fouten die sommige trainers gemaakt hebben met mijn hond spijtig genoeg maar ik veralgemeen zeker niet wat dit is een gevaarlijke uitspraak] en daarvoor acht ik de tijd rijp om een mechel te nemen en ik zal nooit meer de fout maken de 'vroomste' van het nest te nemen . Toch al bedankt voor de reacties en we blijven zoeken en bijleren :read:

kaela

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 557
  • Karins Kromsnavels
Re: op zoek naar pup
« Reactie #5 Gepost op: december 13, 2015, 09:23:26 am »
Heel goed dat je je verdiept van te voren! Wat mij betreft kan en mag een ieder een mechel nemen, wat je hiervoor ook aan ras hebt gehad. De bereidheid te leren is in mijn ogen de belangrijkste.

In dat kader zou ik je ook aan willen raden om wat leeswerk te gaan doen. Je spreekt dat je een zeer dominante hond hebt gehad. Ik krijg daar, om eerlijk te zijn, altijd een beetje een kriebel bij. De dominantietheorie is al jaren achterhaald en dominante honden bestaan (zo goed als) niet. Ik heb op dit forum, als Noord-Nederlander, de indruk gekregen dat in Belgie de hondenscholen daar nog wel eens wat in achterlopen. Als ik dan lees dat je na 4 jaar nog steeds in klas B zat, dan vind ik dat heel erg jammer. Dat is wat mij betreft een tekortkoming in het lessysteem dat je gevolgd hebt! Terwijl ik de indruk krijg dat jij vooral je uiterste best probeert te doen! Ik zou je dan ook aan willen raden om hier over te gaan lezen. Enkele leuke bronnen zijn:

http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/de-10-meest-voorkomende-mythes-over-honden.php

http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/misverstanden-over-dominantie-en-correctie.php

Hier de start voor 4 professionals die iets over dominantie vertellen, alle vier de artikelen zijn erg interessant:

http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/dominantiemodel.php

Ik heb nu even wat linkjes van 1 algemene informatieve site gepakt, maar als je hier begint open je een wereld aan informatie. De vier professionals zijn daarvoor ook weer interessant om hun materiaal verder te lezen.

Een hond opvoeden en mee werken hoort in mijn opinie vooral leuk te zijn. Ik ben zelf geen fan van les systemen met examens ed, maar ala, ook dan horen de lessen gericht te zijn op het plezier en de ontwikkeling van hond en baas. Ook op dit vlak is er veel leuk leesmateriaal te vinden, waarvan ik "luisteren is leuk" van Jolein van Weperen echt een ontzettend leuk en goed leesbaar boek vind, met hele fijne handvaten voor de training van de hond.maart

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3871
Re: op zoek naar pup
« Reactie #6 Gepost op: december 13, 2015, 13:20:19 pm »
inderdaad een werklijn. Gezien je van Belgie bent en een stamboom zo te lezen niet echt van belang is, kun je ook binnen het nvbk gaan kijken, daar zitten vaak wat donkere honden bij.

peter.b

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 10
Re: op zoek naar pup
« Reactie #7 Gepost op: februari 14, 2016, 09:59:00 am »
Eventjes een update meegeven ivm met onze zoektocht is wel gepast op een forum denk ik dan :nyam:
Na verschillende kennels gecontacteerd en bezocht te hebben , zijn we op onze zoektocht naar een donkere mechelse herder toch langzamerhand meer gaan kijken naar het karakter dan naar de de donkere kleur van onze nieuwe huisgenoot.Zo zijn we terechtgekomen bij kennel Van Den Grotenhout en hebben we daar een reservatie voor een pup geplaatst omdat het kontakt en het bezoek daar zeer goed verlopen is.Als je zo een beetje rondkijkt zitten er zowel bij de donkere als bij het lichtere type van herders zeer mooie honden bij dus uiterlijk is beetje bijzaak geworden .We hebben wel een pup gereserveerd van de donkerste teef die er aanwezig was wat gewoon een meevaller was omdat ze gedekt ging worden.Intussen is ONO (roepnaam Luna) gedekt en is het aftellen begonnen. We hebben de 2de keus voor een reutje dus ik acht de kans groot dat we er wel een pup aan overhouden  Ik raad met mijn weinige kennis zeker iedereen aan die een mechel in huis wil nemen goed rond te kijken en te vergelijken want er zitten best pittige karakters tussen en ik kan nu goed begrijpen als men zegt dat niet elk type hond voor iedereen bestemd is .

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16961
Re: op zoek naar pup
« Reactie #8 Gepost op: februari 14, 2016, 12:53:39 pm »
Fijn dat je ons een update geeft!
Hopelijk gaan we nog veel van jullie horen en we willen ook graag foto's!
Eén ding wil ik je nog wel meegeven, de meeste Mechels zijn heel slim.
Dat is hun pre, maar voor de baas ook een valkuil, want soms zijn ze slimmer dan wij....hahaha.
Ga genieten van je pup en kom gerust als je nog meer vragen hebt!

Hungry®

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 698
 • Mechelen (België)
Re: op zoek naar pup
« Reactie #9 Gepost op: februari 14, 2016, 20:33:18 pm »
Frans Aerts is toch wel een gerenommeerde fokker hoor! http://www.mechelseherders.be/index.html
Is ONO (Luna) wel een eigen teef of is dit een nest bij een andere eigenaar? Ik zie haar immers niet op de site staan. Wie is de vader?
Sukses met je mechelaar alleszins.
« Laatst bewerkt op: februari 14, 2016, 20:36:09 pm door Hungry® »

peter.b

 • Newbie Member
 • *
 • Berichten: 10
Re: op zoek naar pup
« Reactie #10 Gepost op: februari 15, 2016, 16:15:14 pm »
Frans Aerts is toch wel een gerenommeerde fokker hoor! http://www.mechelseherders.be/index.html
Is ONO (Luna) wel een eigen teef of is dit een nest bij een andere eigenaar? Ik zie haar immers niet op de site staan. Wie is de vader?
Sukses met je mechelaar alleszins.

Ja hoor Luna is een eigen teef van Frans maar al zijn honden staan niet op zijn site heb ik al gemerkt .
De vader is Frans zijn eigen reu (Gorky) die staat wel op de site.
Mvg Peter

agnes

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 5128
 • Hero en Jussi sweet vulcan
Re: op zoek naar pup
« Reactie #11 Gepost op: februari 16, 2016, 00:14:39 am »
Als je een (uiterlijk) verschil wil zien tussen een werklijn of een showlijn , mijn mechelaars zijn showlijnen  :boast:

i love Speedy                      I love my Hero

do

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 3576
Re: op zoek naar pup
« Reactie #12 Gepost op: februari 16, 2016, 01:18:20 am »
Als je een (uiterlijk) verschil wil zien tussen een werklijn of een showlijn , mijn mechelaars zijn showlijnen  :boast:

En toch met mechelinborst  :drinks:

Chantal

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 16961
Re: op zoek naar pup
« Reactie #13 Gepost op: februari 16, 2016, 13:09:03 pm »
Als je een (uiterlijk) verschil wil zien tussen een werklijn of een showlijn , mijn mechelaars zijn showlijnen  :boast:

Maar die van jou vind ik wel mooi! Die hebben tenminste nog oren op hun hoofd en niet zo'n smal koppie!  :air_kiss:

TMG1961

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 5321
Re: op zoek naar pup
« Reactie #14 Gepost op: februari 16, 2016, 15:48:50 pm »
Als je een (uiterlijk) verschil wil zien tussen een werklijn of een showlijn , mijn mechelaars zijn showlijnen  :boast:

Maar die van jou vind ik wel mooi! Die hebben tenminste nog oren op hun hoofd en niet zo'n smal koppie!  :air_kiss:

Klopt, kwam er van de week eentje tegen, oren half het formaat van die van Pixie en haar koppie was net alsof het nog een pup was van een maand of 6 was terwijl ze al 5 jaar was.